Сьогодні у Кременчуці можуть закрити третю школу за 10 років: батьки вимагають зупинитись (додано відео)

17.02.2023, 10:29 Переглядів: 5 423 Коментарів: 1

 
Міська влада вирішила тишком-нишком закрити 29 гімназію, не попередивши ні дітей, ні батьків. Про «реорганізацію»
школи депутати міськради дізналися зі ЗМІ. Батьки учнів школи забили на сполох і терміново зібрали підписи під зверненням до депутатів. Тим часом міський голова Малецький пояснює свої наміри про «реорганізацію» не тільки фінансовою складовою, а й нібито низьким рівнем освіти дітей. А ще провів аналогію цієї гімназії із закритою 10 років тому 14-ю школою, де, на його думку, вчилися «важкі діти», якими ніхто не хотів займатися

Сьогодні, 17 лютого, на сесії міської ради депутатам запропонують ухвалити проєкт рішення про «Про реорганізацію шляхом приєднання закладів освіти Кременчуцької міської територіальної громади». Мова йде про фактичне закриття гімназії №29 та об'єднання ще чотирьох навчальних закладів. У проєкті рішення це сформульовано як приєднання гімназії 29 до ліцею №6.

У Кременчуці закривають школу №29

Текст проєкту рішення депутатам надали напередодні, ближче до вечора 16 лютого. Цього ж дня міський голова Віталій Малецький заявив, що невпевнений, чи виноситимуть проєкт рішення на сесію — мовляв, порядок денний можуть сформувати й зранку перед сесією. 

Ввечері того ж дня до редакції зателефонувала представниця батьківського комітету гімназії 29 та повідомила, що батьки, дізнавшись про можливе закриття, терміново створили ініціативну групу. Вони написали колективне звернення на ім’я міського голови та депутатів міської ради — голові постійної комісії з питань освіти Зінаїди Проценко (фракція «За майбутнє»), членів цієї комісії Наталії Погужельської («Мій Кременчук»), Дмитра Кармазіна («Мій Кременчук»), Лариси Гориславець («Європейська Солідарність»). А також на ім’я Григорія Угніча («За майбутнє») та Геннадія Іваняна («Мій Кременчук»).

 


У листі вони нагадали, що їх діти мають право на загальну середню освіту за місцем проживання; пояснили, що в школі — новий харчоблок, пункт незламності, частково виконаний ремонт укриття. Також батьки кажуть, що у Кременчуці значно збільшилась кількість дітей внутрішньо переміщених осіб, тому школи закривати не варто.

«Беручи до уваги те, що серед батьків учнів є ті, хто саме зараз боронить нашу країну, незалежність і майбутнє, просимо вас своєю чергою захистити право наших дітей на освіту», йдеться у листі. Батьки попросили зупинити реорганізацію з метою ліквідації Кременчуцької гімназії №29  .

Тишком-нишком

Насправді рішення про закриття школи було прийняте ще у 2022 році. 29 грудня виконком Кременчуцької міськради проголосував за документ №1980 під назвою  «Про визначення та закріплення територій обслуговування за закладами загальної середньої освіти Кременчуцької міської територіальної громади, підпорядкованими департаменту освіти». Річ у тому, що у перелік територій обслуговування, закріплених за закладами загальної середньої освіти, просто не внесли навчальний заклад №29. 

У батьків учнів закралися підозри щодо закриття, коли стало відомо, що до 29-ї школи не набирають першачків. Тоді вони забили на сполох та повідомили про ситуацію, що склалася, до редакції «Кременчуцького Телеграфа». Паралельно у листі до міського голови Віталія Малецького від 9 лютого вони попросили включити до вказаного переліку їхню школу, але відповіді досі не отримали.

Зауважимо, що депутати, з якими ми спілкувалися, про новину про «реорганізацію» дізналися зі ЗМІ. Адже останнім часом перед сесією профільні комісії не розглядають питання порядку денного та й узагалі не засідають.

«Важкі діти» без майбутнього

— Я віддала свою дитину з особливими потребами саме до 29-ї гімназії тому, що там прекрасна досвідчена  вчителька, тому що там маленькі класи, спокійна обстановка. Стан моєї дитини принаймні у цьому віці не витримав би галасу 6-го ліцею, будь-який стрес відкидає мою дитину у розвитку назад, — розповіла  «Телеграфу» мама дитини початкових класів. 
— Мене повністю влаштовував педагогічний колектив школи, атмосфера, розташування. Тут — облаштоване укриття, яке, на жаль, не використовували. Мене влаштовував рівень освіти, який отримувала моя дитина, — говорить ще одна мама доньки, що тут навчається.

Однак міський голова Віталій Малецький — іншої думки. Він вважає, що у дітей з 29 школи — низький рівень освіти та «немає майбутнього»

— Будемо працювати над тим, щоб 6 школа, одна з кращих, випускала гарних випускників. Якщо ви подивитеся результати, з якими закінчують учні 29 школи, на жаль, там навіть відмінників немає. Так склалася, що ця школа (я не буду коментувати щодо того, як раніше департамент освіти цим питанням опікувався), але ця школа була, як колись 14-та в центрі міста. Всіх «важких» дітей, з якими не хотіли працювати педагоги, — от туди. І відповідно, у тих дітей не було майбутнього. 

На запитання «Телеграфа», як зміниться якість освіти учнів, якщо їх переведуть разом із вчителями в окремі класи, тільки до 6-го ліцею — принаймні так нам заявила профільна заступниця міського голови Ольга Усанова, мер відповів:

— Абсолютно! Методична робота керівника закладу, можливість застосування передових методик освіти дозволить підтягнути рівень класів і знань дітей до рівня 6-ї гімназії.

Водночас Віталій Малецький зазначив, що згода батьків для реорганізації навчального закладу не потрібна, тому що є фінансові питання — місто отримало на 30% менше освітньої субвенції з держбюджету, ніж торік.

— Тому, що держава порахувала, скільки людей виїхало, скільки дітей повинно бути у класі, середня наповнюваність і таке інше. Утримувати на паралелі один клас та адміністрацію це неправильно.

Зазначимо, що напередодні сесії єдина депутатка міської ради — Лариса Гориславець  відреагувала на запропонований проєкт рішення щодо скандальної «реорганізації школи.

«Для батьків і дітей школа та садочок — це частина життя, це світ дитини. Для депутатів завтра це буде просто  «сердечко» у вайберівському чаті, яке змінить дитячий світ», — написала вона у Фейсбуці.

І закликала колег-депутатів зняти це питання та детально вивчити ситуацію. 

«Таке враження, що під час війни команда  «майбутнього»  вирішила знищити освіту», — додала депутатка.

Третя школа за 10 років

Рівно 10 років тому у Кременчуці «молода команда» покійного міського голови Олега Бабаєва, з якої вийшов і міський голова Віталій Малецький під «патронатом» народного депутата від Кременчука Юрія Шаповалова, примудрилася закрити аж дві школи - № 13 та № 14. 

Тоді закриття шкіл викликало неабиякий резонанс. Тоді батьки пікетували мерію із вимогою не закривати навчальний заклад, і під тиском громади рішення довелося зняти з розгляду сесії. Щоправда, протягнули обидва рішення згодом, покірно проголосувавши.  Проти  виступив лише депутат Шапран під сміх колег. 

Рішення щодо закриття підтримував нардеп Шаповалов. Тож «молода команда» тоді зробила свою справу, і, схоже, нинішні депутати переважною більшістю за вказівкою зроблять те саме — досвід мають. Тим більше, що пікети та протести під час воєнного стану заборонені, і часу на обговорень влада нікому не залишила. 

Нагадаємо, що у школі 14, в якій, на думку чинного мера, вчилися «важкі» діти, розмістили ЦНАП. У школі № 13 — Крюківський райсуд, щоправда, поруч втулили й багатоповерхівку

Від коментаря щодо долі будівлі школи 29, яка, до речі, є пам'яткою архітектури, Віталій

Малецький утримався. Ольга Усанова розпливчасто відповіла, що цим питанням займається управління міського майна

Однак у будь-якому випадку сьогодні у депутатів міської ради є шанс зупинити закриття однієї з трьох шкіл на Раківці, як це просять батьки дітей та їх виборці. 

Як проголосують депутати — «Кременчуцький Телеграф» повідомить за підсумками голосування.

Автор: Ольга Мінчук Фото: колаж - Артем Коваленко Відео: Олександр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

81
17 лютого 2023 14:01

ця гнида вже зовсім зажралась.


16 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх