Володимир Дмитренко
Громадський активіст

Дорогу посилить той, хто йде, або чому добре, коли на зупинках з'являються знаки заборони куріння

У Кременчуці існує велика проблема — попри заборону куріння на зупинках, щодня одні містяни потерпають від смороду цигарок справжніх й електронних інших. З дитинства нам розповідають, що пасивне куріння більш шкідливе, але чомусь велика частина громадян вважає, що їхнє право курити важливіше, за закон і право інших людей на чисте повітря. При цьому, багато курців на зупинках справді не знають, що робити такого не можна, що існує заборона

У Кременчуці на зупинці «вул. Небесної Сотні» у бік Молодіжного (на комерційному МАФі) з'явилася наліпка з нагадуванням про заборону куріння.

Хто саме її розмістив і чому, я наразі не знаю. Але добре, що вона з'явилася.

Погано тільки, що без згадування норм законодавства, якими куріння на зупинках заборонене та визначена відповідальність за порушення заборони.

Чому це добре

Варто зазначити, що на цій зупинці постійно курять люди: сидячи на лавках під навісом, або ж стоячи поруч.

Курять самі пасажири й покупці алкогольних напоїв на розлив у крамниці, так і просто перехожі.

І на момент, коли було зроблене фото, на лавці димів такий курець. Після нагадування про заборону куріння на зупинці, він здивовано подивився на наліпку, чемно загасив недопалок, вибачився та пішов собі.

Як це працює

Власні спостереження дозволяють стверджувати, що на тих зупинках, де є заборонні наліпки чи таблички, курить менше людей, ніж на тих, де така наочна інформація відсутня.

Та й на зауваження курці реагують менш агресивно, коли бачать, що є знак заборони куріння на зупинці, і розуміють, що це вони порушують, а не хтось до них безпідставно причіпився.

Чому потрібно ще

Поки я писав цей блоґ, сидячи на зупинці з комерційним МАФом в іншому районі міста, мені знадобилося кілька разів просити громадян не курити поруч.

Знаки заборони куріння на цій та інших кременчуцьких зупинках зменшили б кількість таких непозитивних взаємодій з незнайомими людьми.

Стань блогером

Якщо Ви хочете вести свій блог на сайті Кременчуцький ТелеграфЪ, напишіть, будь ласка, листа на адресу:

rv.telegraf@gmail.com


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх