У Кременчуці закривають школу №29

15.02.2023, 10:44 Переглядів: 6 092 Коментарів: 2

Під виглядом «реорганізації» міська влада вирішила закрити гімназію №29, що у Крюкові. Причина банальна — немає грошей. На думку батьків дітей, що тут навчаються, влада, схоже, не зважає. Остаточне рішення щодо «реорганізації» прийматимуть депутати міської ради. Водночас відомо, що така реорганізація навчального закладу — не остання у місті

14 лютого до редакції «Кременчуцького Телеграфа» звернувся кременчужанин Сергій і розповів, що Кременчуцьку гімназію №29 планують закрити. Він зауважив, що там навчаються його діти, а гімназія знаходиться поруч із його будинком, тож дітям не треба далеко ходити на навчання. Якщо ж заклад закриють — їм доведеться діставатися до найближчої школи за кілька кілометрів, а це незручно. Він та інші батьки надзвичайно стурбовані та обурені ситуацією. За словами Сергія, батьківському комітету не пояснили, чому школу закривають.

Причина, як виявилося, в тому, що гімназія №29 відсутня у переліку території обслуговування, закріплених за закладами загальної середньої освіти (рішення виконкому Кременчуцької міськради від 29 грудня 2022 року №1980 «Про визначення та закріплення територій обслуговування за закладами загальної середньої освіти Кременчуцької міської територіальної громади, підпорядкованими департаменту освіти» з додатком). 

Тож батьки направили лист міському голові Віталію Малецькому з проханням поновити закріплення територій за навчальним закладом їхніх дітей. У листі батьки нагадали міському голові, що, згідно із законодавством, кожна дитина має право здобувати початкову та базову середню освіту у закладі, що найбільш доступний та наближений до її місця проживання.

Лист був зареєстрований 9 лютого, відповідь поки що не надійшла.

За коментарем ТЪ звернувся до директорки гімназії №29 Любові Бордюг. Вона уточнила, що школу не закривають, а реорганізують шляхом приєднання до ліцею №6 «Правобережний». Проте рішення щодо реорганізації на руках у неї наразі немає, як і в департаменті освіти.

Усі вчителі переходять до ліцею №6 зі своїми дітьми, зі своїми класами. Щоб це зробити, вчителі повинні написати заяву. Кожен вчитель може не хвилюватися, що він залишиться без роботи. Щоб убезпечити вчителів, бо такий час, що кожна людина переживає (спробуй зараз на роботу влаштуватися), вони напишуть заяви, (директорка ліцею №6 ред.) Олена Шаповал їх реєструє, щоб знати, хто з вчителів піде працювати у її навчальний заклад. Нікого не скоротять!

Йде тарифікація на початок навчального року, і треба знати, хто з вчителів переходить, яке навантаження вчителям давати, щоб вони не втратили те, що у них було. Якщо ставка – значить на повну ставку йде, якщо неповна то неповна. Будемо намагатися, звичайно, давати (навантаження ред.), але ж ви розумієте, там теж свої вчителі. Але беруть усіх вчителів за бажанням! Вчителі бачать, що з 1 вересня відбувається реорганізація, і вони виходять на роботу. У них є години, є зарплата, вони захищені, пояснила Любов Бордюг та додала: По-людськи я розумію батьків! Як директору мені теж дуже шкода!

За її даними, до 31 травня гімназія №29 працюватиме у звичайному режимі, влітку вчителі зможуть піти у відпустки на старому місці роботи, а з 1 вересня гімназія об'єднається з ліцеєм №6.

На якій підставі вирішили провести таку реорганізацію та чи є відповідний проєкт рішення, «ТелеграфЪ» запитав у директора департаменту освіти Геннадія Москалика. Він доволі різко відповів:

Якщо буде відповідне рішення, то реорганізують, якщо не буде рішення ні. Рішення приймає засновник (Кременчуцька міська рада ред.).

Ситуацію прокоментувала заступниця міського голови Ольга Усанова, що відповідає за гуманітарні питання.

На чергове засідання сесії міської ради планується винести на розгляд питання щодо реорганізації шляхом приєднання гімназії №29 Кременчуцької міської ради до Кременчуцького ліцею №6 «Правобережний». Оптимізація проводиться у зв’язку з обмеженим фінансуванням та великою різницею в утриманні 1 учня на рік, — повідомила Ольга Усанова.

За її даними, утримання одного учня у 6 ліцеї складає 22 тис. 398 гривень (на рік ред.), водночас у 29 гімназії ця сума складає 32 тис. 893 гривень.

Ольга Усанова також запевнила, що про наміри реорганізації  проінформовано керівництво закладу, а директор проінформувала педагогів. 

У планах реорганізації планується переведення учнів класами з їх учителями та класними керівниками до ліцею №6. Там передбачаються окремі класні кімнати. Усім педагогам та працівникам ліцей №6 гарантує працевлаштування, — додала віцемерка. 

На наше запитання, як планують використовувати приміщення, що може звільнитися, Ольга Усанова не відповіла.

Зазначимо, що коли матеріал готувався до виходу, стало відомо, що влада Кременчука нібито планує «реорганізувати» ще й дитячі садки №21 та 26 (Раківка), а також об'єднати дитсадок №1 зі школою 15 (квартал 278).

«ТелеграфЪ» слідкуватиме за розвитком подій.

Автор: Катерина Турубара, Ольга Мінчук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

1 178
15 лютого 2023 11:01

Утримання посадової особи Кременчуцької РВА у коштує бюджету по з/п біля 30 тис.на місяць.

Утримання посадової особи міського виконавчого комітету (Усанової у т.ч.) коштує бюджету по з/п біля 100 тис. грн. на місяць .

За логікою Усанової, в умовах недостатнього фінансування заради економії бюджету усю їхню гранатову шоблу-йоблу треба ліквідувати через реорганізацію.

 


66 1
739
1
15 лютого 2023 16:51

все робиться так, щоб наші діти були неуками. своїх же можновладці вчать за кордоном! Нам і раші не треба, бо свої нас знецінюють.


15 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх