
Томатний сік — популярний і корисний напій. Він забезпечує організм майже всіма необхідними вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Особливо багато в ньому лікопіну, який знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і деяких ракових захворювань.
Томати на 95% складаються з води, решта 5% — це вуглеводи і клітковина. Велика частина клітковини міститься в насінні та шкірці. Крім цього, у свіжих помідорах присутні вітаміни C, B6 і K, бета-каротин, біотин, ніацин, калій, фосфор, кальцій, залізо, цинк і селен, а також багато органічних кислот, зокрема лимонна і яблучна, які відповідають за аромат овоча.
Але особливо помідори заслуговують на нашу увагу через великий вміст у них лікопіну — потужного антиоксиданту, який міститься в м’якоті овоча.
Лікопін благотворно впливає на загальний стан організму. А деякі вчені пов’язують цю речовину з профілактикою низки онкологічних захворювань.
Найкраще лікопін засвоюється з перероблених сирих помідорів. Процес засвоєння відбувається в чотири рази швидше. Тому томатний сік набагато цінніший і корисніший для нашого організму, ніж цілі помідори.
Органічні кислоти, які присутні в плодах і соку томатів, покращують травну функцію. Вони стимулюють виділення слини та шлункового соку, що сприяє швидкому перетравленню продуктів, у яких міститься багато крохмалю та білку.
Помідор, завдяки високому вмісту калію, покращує здоров’я серця і допомагає знизити кров’яний тиск. А також запобігає окисленню холестерину, що є одним із перших кроків в утворенні атеросклеротичних бляшок.Також томатний сік чинить захисну дію на внутрішній шар кровоносних судин і допомагає знизити ризик згортання крові.
Кілька досліджень засвідчили, що лікопін, який міститься в шкірі та м’якоті помідорів, може захистити від деяких видів раку, включно з раком легенів, простати, товстої кишки, а також раком грудей у жінок.
Велика кількість клітковини в томатному соку допомагає розщеплювати поганий холестерин.
Поєднання в томатному соку заліза та вітаміну С сприяє синтезу гемоглобіну й утворенню нових еритроцитів. Це дає змогу запобігти або лікувати різні типи анемії, зокрема й у вагітних.
Томатний сік є чудовим джерелом вітаміну С, кальцію і фосфору, які добре захищають кістки і зуби від мікротріщин.
Дослідження показали, що щоденне вживання томатного соку може зменшити кількість висипань на шкірі та запобігти пошкодженню клітин шкіри ультрафіолетом. Крім того, томатний сік можна використовувати не тільки для пиття, а й у складі багатьох натуральних косметичних засобів.
Проте є і протипоказання. Іноді вживання помідор може викликати алергічну реакцію. Особливо це стосується маленьких дітей. Крім того, в помідорі міститься помірна кількість оксалату, а це значить, що для людей з кальцієво-оксалатними каменями в нирках томатний сік може бути шкідливим.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.