Як у Ільфа та Петрова: відпочинок у Чорноморську

4.08.2016, 17:14 Переглядів: 7 909

Як у Ільфа та Петрова: відпочинок у Чорноморську

Чорноморськ входить у п'ятірку найбільш перспективних міст України. Багато одеситів їдуть відпочивати саме сюди. А це багато значить! Тут найчистіший в Україні пляж і один з найбільших торгових портів. Але не тільки пляжем і портом славен Чорноморськ. У самому місті теж є, що подивитися...

У 2014 році українці виявили гостру нестачу місць для відпочинку в рідній країні. Типу, було у нас море, і раптом не стало. Але не варто впадати у відчай - все не так погано. Насправді загальна довжина морської берегової лінії України становить 2782 км, якщо виключити Крим – 1800 км, тобто майже дві третини морського узбережжя України доступні для відпочинку.

 

Морські курорти є в Запорізькій, Херсонській, Миколаївській і, звичайно ж, Одеській області, де я і провела свою відпустку. Ми зупинилися не в самій Одесі, а в місті, де бував сам Остап Бендер – вигаданому Чорноморську з «Золотого теляти» Ільфа та Петрова.

 

Як у Ільфа та Петрова: відпочинок у Чорноморську

 

Що таке Чорноморськ?

Якщо Ви не знайшли Чорноморськ на карті – нічого страшного. Місто носить таку назву лише від цього року, до того воно називалося Іллічівськом. Творці «Золотого теляти» Ілля Ільф та Євген Петров не могли навіть передбачити, що їх фантазія стане реальністю... через 84 роки! Даремно, що прототипом літературного міста стала Одеса, тепер воно існує в реальності.

 

Чорноморськ – це місто в 30 км на південь від Одеси. Тут знаходиться один з найбільших в Україні морських портів. Місто це порівняно молоде, почало будуватися в 50-х роках ХХ ст. Зараз тут живе 60 тисяч чоловік, кожен з яких готовий здати Вам свою квартиру. Чорноморськ – досить таки популярний чорноморський курорт, що відомий найкращим в Україні пляжем. Не вірите? А даремно.

 

Пляж

Чорноморський міський пляж – єдиний в Україні, якому присвоєно Блакитний прапор. Що це таке? Це нагорода, яка була заснована у Франції в 1987 році і вручається пляжам і причалам, вода яких відповідає високим стандартам якості і придатна для безпечного купання. Це своєрідний сертифікат якості. Він вручається щорічно найчистішим і придатним для відпочинку пляжам по всьому світу. Всього в світі близько 3,5 тис. пляжів мають Блакитний прапор, а от в Україні такий прапор – єдиний. І саме в Чорноморську.

 

Як у Ільфа та Петрова: відпочинок у Чорноморську

 

У цьому році чорноморському пляжу престижний знак якості був вручений вшосте. Якщо після цього ви думаєте, що побачите в Чорноморську якийсь надзвичайний пляж, то це зовсім не так. Пляж як пляж, нічого особливого. Крім того, у липні, коли ми там були, у воді плавало безліч водоростей. Але ж міжнародні експерти щось все-таки розуміють в цій справі, так що повіримо їм на слово.

 

Наявність в Чорноморську величезного порту абсолютно не заважає нормальному відпочинку. Більш того, його не видно – він розташований не на морі, а на Сухому лимані в північній частині міста. А засмагати можна на узбережжі довжиною 12 км на території міста. І моря навколо дуже багато, на відміну від пляжів Одеси, де створюється враження, що сидиш на березі якоїсь обмеженої затоки. Кораблики, знову ж таки, далеко плавають. Краса!

 

До того ж, з будь-якої точки міста до пляжу йти хвилин 15.

 

Де жити?
Звичайно ж, в Чорноморську є багато готелів і всяких приватних пансіонатів. Але ми вирішили цього року пожити “дикунами” у кемпінгу – нам так зручно. Тому нам житло обійшлося безкоштовно. Але, знайти квартиру в Чорноморську не складно.
1-кімнатна квартира біля моря у серпні обійдеться вам у 350-600 грн/доба.
Будинок буквально на пляжі на 8 чоловік — 1000 грн/доба.
1 кімната у котеджі — 200 грн/доба.
Койко-місце — від 80 грн/доба.

 

Де поїсти?
Тут багато кафе, барів, магазинчиків, торгових точок, де продають сувеніри, фаст-фуд та прохолодні коктейлі. Немає проблем, де поїсти: крім шаурми, чебуреків і пахлави на пляжі, у кафешках і їдальнях пропонують комплексні обіди і будь-які страви на вибір. Обід у місті обійдеться вам гривень на 20 дешевше, ніж на пляжі.
Шаурма на пляжі — 40 грн;
Чебурек — 25 грн;
Безалкогольні коктейлі — 20-30 грн;
Алкогольні коктейлі — 45-60 грн;
Бокал пива — від 15 грн;
Комплексний обід на набережній від 55 грн.

 

Водні розваги

У Чорноморську Вас чекають комфортно обладнані пляжі і чисте море. Для любителів водних прогулянок і екстремальних розваг – прокати скутерів, водних велосипедів і човнів для риболовлі. На пляжах є обладнані за сучасними стандартами майданчики для пляжного волейболу, футболу та тенісні корти. Тут всім знайдеться заняття до смаку – спортивні центри, відмінний кінотеатр, велика кількість кафе і барів, ресторанів і нічних клубів.

 

Обов'язково відвідайте вейк-парк. Його перевага в розмаїтті спорядження для катання – тут ви знайдете вейк-скейт, вейк-борд, лижі, вейк-серф. Спочатку вас навчать кататися на суші, потім пустять на воду. Але за все доведеться платити: від 300 до 700 гривень.

 

Будьте готові до зустрічі з водою, так би мовити, обличчям до обличчя. Далеко не всім вдається з першого разу встати на лижі. Але відчуття отримаєте незабутні.

 

Аквапарку у Чорноморську немає. Але зовсім поруч, на 7 км Овідіопольської дороги, знаходиться величезний аквапарк «Одеса». Дорослий квиток на пів дня — 500 грн, на увесь день — 700. Дитячий — 300 і 600 грн відповідно.

 

Як у Ільфа та Петрова: відпочинок у Чорноморську

 

Що подивитись?

Чорноморськ – дуже гарне, чисте й молоде місто. Прогулюючись ним, ви зможете насолодитися великою кількістю фонтанів, парків та алей: сучасних, чистих, обладнаних дитячими ігровими майданчиками, лавками і альтанками, квітковими клумбами. Вечірнє місто здивує Вас великою кількістю мерехтливих гірлянд на деревах вздовж вулиць.

 

Подорож містом варто почати з найбільшою його пам'ятки – Іллічівського морського порту. На територію офіційно пройти не можна, але з боку помилуватися можна. Є місця, звідки відкривається приголомшлива панорама на порт. Запитайте про них будь-якого таксиста: вам підкажуть, куди йти.

 

Одне з головних визначних пам'яток Іллічівська - маяк, розташований на пляжі. Потрапити до нього складно і не зовсім легально, оскільки він знаходиться на території порту. Однак багато люду перелазить через паркан. Цікаво, що цей маяк будували цілих 40 років (1965-2005 р).

 

Якщо на працюючий маяк потрапити так і не вдалося, то не варто впадати у відчай — годинна прогулянка пляжем у протилежний бік приведе вас до старого непрацюючого маяка. Охороняє його один сторож з яким можна домовитись про екскурсію.

 

У самому місті теж є, що подивитися. Наприклад, Молодіжний Парк сповнений цікавих скульптур. Тут знаходяться два об'єкти, внесені до Книгу рекордів – герб міста, виготовлений з пластикових кришечок і найбільше яйце на планеті (висота – 6 м, діапазон – 4м).

 

На в'їзді в місто стоять незвичайні конструкції, схожі на космічні кораблі. Насправді, це спеціальні дзвони для занурення під воду і батиплани.

 

На жаль, це невелике місто не може похвалитися якими-небудь значними пам'ятками особисто на своїх вулицях або поблизу міста. Безсумнівно, Чорноморськ дуже гарний, завдяки величезній кількості парків та фонтанів, але ніяких архітектурних чудес туристи тут знайти не зможуть.

 

Шукачам історичних пам'яток і визначних місць не варто засмучуватися, адже всього в тридцяти кілометрах знаходиться інше більш знамените і густонасищене пам'ятниками радянських і навіть імперських часів місто - Одеса. 

 

Краса міських фонтанів

Чисті вулиці і естетичний вигляд не можуть не радувати погляд туристів. Фонтани, які працюють на міських вулицях, приносять прохолоду і свіжість, таку необхідну в спеку. Варто зауважити, що кількість міських фонтанчиків зростає щорічно, що робить Чорноморськ впізнаваним. Одним з улюблених фонтанів у місті є фонтан «Русалочка» або ж Великий фонтан, також можна помилуватися різнобарвними вогнями і каскадами водоспадів на площі Праці.

 

Квітучі сади міста

Якщо Одеса пишається своїми каштанами, то Чорноморськ по праву може носити ім’я міста троянд. Таку кількість троянд, зібраних в одному місці, навіть важко уявити. Жителі міста з любов’ю піклуються про красу Чорноморська, прикрашаючи його клумби, парки і набережну найдивовижнішими різновидами цих прекрасних квітів.

 

Нічне життя

Нічне життя Чорноморська може зрівнятися з будь-яким мегаполісом: дискотеки, ресторани і нічні клуби не перестають дивувати своїх гостей архітектурою та якістю наданих розваг. Відвідувачі «Метрополісу», «Того» і «Мартініки» прямо після закінчення спекотної програми зможуть відчути прохолоду Чорного моря, що плескається прямо біля перил цих закладів. 

 

Транспорт

Тут не зустрінеш традиційних трамваїв і тролейбусів. В Чорноморську створена безпрецедентна служба таксі, яка прийме замовлення і відвезе в будь-яку точку міста за 15 гривень.

 

Проїзд в маршрутці обійдеться в 3 гривні.

 

Як у Ільфа та Петрова: відпочинок у Чорноморську

Всё об отдыхе под Кременчугом, на Полтавщине, в Украине и за границей


Автор: Руслана Горгола Фото: Павло Гавричков
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх