Робітників передпенсійного віку не звільнятимуть

17.04.2017, 12:04 Переглядів: 26 203

Робітників передпенсійного віку не звільнятимуть

Верховна Рада ухвалила новий закон

Вже рік український уряд випробовує нервову систему українців різноманітними стрес-тестами щодо подорожчання послуг, підвищення комунальних тарифів та пенсійного віку. Страшилки про підвищення пенсійного віку спливають у ЗМІ регулярно. Через суперечливість, непослідовність, а іноді і брехливість заяв прем’єра та міністрів з’ясувати достеменно, чи підвищать вік виходу на пенсію, практично неможливо. Тож все менше українців сподівається «дожити» до злиденної пенсії.

 

Натомість є і конструктивна новина – щойно підвищилась можливість допрацювати до пенсії – Верховна Рада ухвалила законопроект на захист трудових прав працівників передпенсійного віку.


6-го квітня Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому законопроект № 5564 «Про внесення зміни до ст. 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку».


Суть законопроекту: при скороченні штату підприємства, працівники, яким залишилось менше 3-х років до настання пенсійного віку, матимуть переважне право уникнути скорочення.


Верховна Рада включила цю категорію працівників до переліку осіб, які мають переважне право залишитись на роботі під час скорочень.
Перелік осіб, які мають таке право, міститься у тексті ст. 42 Кодексу законів про працю України. Ось як він виглядав до ухвалення Радою законопроекту № 5564:


При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

  • сімейним – при наявності двох і більше утриманців;
  • особам, у сім’ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком;
  • працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;
  • працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;
  • учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;
  • працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;
  • особам з числа депортованих з України, протягом п’яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;
  • працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Наразі ж до переліку додали пункт 10 щодо працівників, яким залишилось менше трьох років до настання пенсійного віку.
Нагадаємо, що за законом «Про загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття» (ч. 4 ст. 22) особою передпенсійного віку вважається особа, якій залишилось 2 роки до настання права на пенсію. Така неузгодженість норм чинного закону та щойно ухваленого може у подальшому спричинити проблеми.

 

Пенсійний вік


За законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсійний вік для чоловіків та жінок становить 60 років. Натомість міністр соцполітики Рева стверджує, що станом на 2017-й рік пенсійний вік жінок в Україні – 58,5 років. Нагадаємо, з 2011-го по 2021-й щороку пенсійний вік жінок збільшується на півроку. У 2021-му він становитиме 60 років і зрівняється з терміном виходу на пенсію чоловіків. Це – наслідки пенсійної «реформи» 2011-го року, здійсненої урядом Азарова, саме тоді почалося планове підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60-ти років.
Натомість жінки, які народилися у період з 1956-го до 1961-го, мають право вийти на пенсію за віком до досягнення 60-ти років. Але для кожного року народження у такому випадку вираховується власний термін виходу на пенсію за віком:

  • 55 років – які народилися до 30 вересня 1956 року включно;
  • 55 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1956 року по 31 березня 1957 р;
  • 56 років – які народилися з 1 квітня 1957 року по 30 вересня 1957 р;
  • 56 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1957 року по 31 березня 1958 р;
  • 57 років – які народилися з 1 квітня 1958 року по 30 вересня 1958 р;
  • 57 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1958 року по 31 березня 1959 р;
  • 58 років – які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 р;
  • 58 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 р;
  • 59 років – які народилися з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 р;
  • 59 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 р;
  • 60 років – які народилися з 1 квітня 1961 року по 31 грудня 1961 р.

Як сьогодні захищені права безробітних передпенсійного віку


Українців лякає не лише збільшення пенсійного віку, а й загроза безробіття у передпенсійний період. Маємо нагадати норми, які захищають права безробітних передпенсійного віку.


Громадяни, яким залишилось 2 роки до настання права на пенсію, мають право отримувати виплату грошової допомоги по безробіттю 720 календарних днів – це вдвічі більше, ніж термін виплати грошової допомоги по безробіттю на загальних умовах (360 календарних днів).
(ст. 22 ЗУ «Про загальнобов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).


Громадяни, яким залишилось 10 і менше років до настання права на пенсію, мають додаткові гарантії щодо працевлаштування. Гарантії ці у вигляді бонусу для роботодавця. Якщо роботодавець працевлаштував такого безробітного за направленням центру зайнятості на термін не менше 2 років, то протягом першого року роботи роботодавцю компенсують щомісячні виплати єдиного соціального внеску, який він сплачує за даного працівника. Тобто роботодавець легально економить на податках, а безробітний передпенсійного віку отримує шанс на роботу.


До речі, якщо роботодавець звільнить такого працівника раніше, ніж через 2 роки, йому доведеться повернути державі усі відшкодовані йому податки.

 

Неприємні несподіванки для пенсіонерів

 

На прес-конференції 11-го квітня прем’єр Гройсман заявив, що уряд має намір реалізувати пенсійну реформу вже у жовтні 2017-го. В ході реформи мають бути підвищені пенсії та скасований податок на пенсію працюючого пенсіонера. Та прем’єр не пояснив, за рахунок чого уряд скасує податок на пенсії працюючих пенсіонерів.


Натомість міністр соціальної політики Рева в інтерв’ю виданню Realist так відповів на запитання, які зміни торкнуться працюючих пенсіонерів:


– Во всем мире действует правило – либо пенсия, либо зарплата. После проведения пенсионной реформы, когда пенсия станет достаточной, нужно установить правило – либо ты работаешь, получаешь зарплату и выходишь на пенсию чуть позже, но пенсия у тебя будет больше. Либо ты уходишь сразу и получаешь пенсию, но не работаешь.


Тож для українців є реальний шанс після реформи втратити право працювати на пенсії.

 

Про підвищення пенсійного віку

 

І прем’єр Гройсман, і міністр соцполітики Рева переконують українців, що підвищення пенсійного віку не відбудеться, реформою воно наче не передбачене.
Натомість у тексті меморандуму між Україною та МВФ (текст офіційно опубліковано міністерством фінансів України) міститься норма:
український уряд зобов’язується забезпечити «економію 3% ВВП, у тому числі за рахунок збільшення ефективного трудового стажу для виходу на пенсію».
Яким чином це відбудеться, говорити зарано – уряд ще навіть не презентував текст пенсійної реформи. Хоча заприсягнувся перед МВФ, що до кінця квітня 2017-го реформу ухвалять в Раді, а з 1 січня 2018-го вона набуде чинності.

 

А як у Кременчуці

 

Станом на 01.04.2017 року у Кременчуці зареєстровано 2825 безробітних осіб.
З них передпенсійного віку (10 і менше років до настання права на пенсію):
233 чоловіка;
350 жінок.
За три місяці 2017-го працевлаштовано 446 осіб.
З них передпенсійного віку (за 10 і менше років до пенсії):
38 чоловіків;
32 жінки
(Інформація надана Кременчуцьким міськрайонним центром зайнятості).

 

Як голосували кременчуцькі депутати


За законопроект на захист прав працівників передпенсійного віку проголосувало 239 народних депутатів. Голосувати проти не ризикнув ніхто (0), натомість утримались двоє, серед них відомий економіст Віктор Пинзеник. 107 народних обранців не голосували за законопроект № 5564.

 

Нардеп Шаповалов проголосував за законопроект;

 

Нардеп Жеваго не брав участь у голосуванні, був відсутній.

 

Нагадаємо, нардеп неодноразово пояснював кременчуцькій пресі, що відвідує в Раді «усі важливі засідання». Тож маємо думати, що це засідання він не вважав важливим.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх