Чим небезпечні заспокійливі препарати

7.03.2023, 15:49 Переглядів: 554

Постійні нерви, напруженість, проблеми зі сном, депресія. Здається, без заспокійливого не впоратися. І не всі замислюються про те, що заспокійливі ліки можуть бути небезпечні!

Зараз нас з усіх боків оточують стресові ситуації: війна, тривожні новини, проблеми з роботою і грошима, часті конфлікти через те, що в усіх нерви на межі. З часом починаєш відчувати, що нерви не в порядку, опанувати себе і заспокоїтися стає все складніше. Перебуваєш у постійній напрузі, з’являються проблеми зі сном, депресія. У цей момент багато хто розуміє, що без заспокійливого не впорається, і йде в аптеку по ліки, не замислюючись про те, що заспокійливі можуть бути небезпечні!

Обережно: заспокійливі

У нашій країні досить лояльно ставляться до трав’яних настоянок, як-то валер’янки чи пустирника, півонії тощо. Це ж краплі, а не таблетки, і продаються без рецепта! І не замислюються про можливу побічну дію цих ліків: порушення пам’яті, координації, уваги, негативний вплив на різні органи. Тому слід пам’ятати, що навіть “банальні” заспокійливі можуть мати наслідки для самопочуття і здоров’я. Це особливо важливо, якщо ви їздите за кермом.

Загалом, усі психотропні препарати можна поділити на дві групи:

  • ті, що збуджують нервову систему (психостимулятори),
  • ті, що пригальмовують та заспокоюють (до них належать антидепресанти й снодійні).

Як діють різні препарати

  • Психостимулятори рекомендують при знесиленні, сонливості, млявості. Вони містять такі речовини, як кофеїн, ефедрин, кодеїн тощо, сюди ж належать екстракти елеутерококу та женьшеню. Вони небезпечні для гіпертоніків (підвищують тиск), людей із психозами, фобіями, істерією. Можуть порушувати сон, викликати надмірне збудження, призводити до звикання.
  • Антидепресанти, у тому числі безрецептурна настоянка півонії й пустирника, призначають при депресивних станах, у випадку знесилення. Ці ліки можуть бути небезпечними для печінки, нирок і серця, вони впливають на координацію рухів, можуть викликати психологічну залежність.
  • Снодійні, у тому числі валеріана, пустирник, півонія, вживають при проблемах зі сном, панічних розладах, істерії. Становлять потенційну небезпеку для печінки й нирок, можуть гальмувати, порушувати пам’ять та увагу.

Особливо небезпечні заспокійливі препарати при порушені дози або надмірно тривалому прийомі. Пам’ятайте, що не можна займатися самолікуванням: будь-які ліки, навіть ті, що продаються без рецепта, слід приймати лише за призначенням лікаря!

Автор: Анастасія ДЖАБЕР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх