Кременчук забезпечений продуктами, великих черг зараз немає, ціни зросли не набагато

2.03.2022, 16:13 Переглядів: 7 049

 

«Кременчуцький ТелеграфЪ» пройшовся по магазинах - і подивився, як люди ходять на закупи під час війни

Як живуть містяни під час війни? Що купують та за якими цінами? 1 та 2 березня ми побували у магазинах двох найбільших міських мереж – «МаркетОпт» та АТБ. Дехто з покупців запасається продуктами харчування, але багато хто робить звичайні щоденні покупки: молоко, кефір, хліб.

Дорожче, але не набагато

Першого березня у «МаркетОпті» на вул. Троїцькій у першій половині дня (близько 11-ї години) до кас були черги – але не більші, ніж раніше в годину пік по вечорах у цьому ж магазині. На полицях поменшало круп, мало консервів, але запаси поповнюються. Ми бачили, як працівники магазину підносили сіль, молочку, олію. Асортимент на полицях зменшився, але все необхідне є. У маркеті була навіть готова їжа. Розплатитися можна і готівкою, і карткою (був період, коли у «МаркетОпті» картки не приймали, але тепер – приймають).

на молочку пишуть нові цінники
на молочку пишуть нові цінники

 

Щодо цін: цінників на молочні продукти якраз не було – їх оновлювали, сказали – відсьогодні інші. На касах уже нові ціни знали. Втім, коли ми розплатилися, побачили, що пляшка молока коштує практично стільки ж, як і до війни. А от стакан сметани виявився дорожчим гривень на 20. Раніше багато молочних продуктів на полиці наших магазинів йшло з Харківської області, тепер цих шляхів постачання немає.

У цілому ціни зросли, але не катастрофічно. За нашими підрахунками, чек вийшов на 15-20% дорожче.

Ось що ми купували і почому:

  • Хліб «Литовський» (Ілона) – 18,7
  • Сметана (стакан «Простоквашино») – 38 грн
  • Круасан «Малина» (МаркетОПТ) – 29 грн (коробка)
  • Молоко (пляшка «Гармонія») – 30,6 грн
  • Миючий засіб для посуду «Гала» - 20,5 грн
  • Філе куряче копч. (Бащинський) – 206,2 (кг)

Варто враховувати й те, що ажіотажний попит, особливо у перші два дні війни, спричиняв дефіцит товару і як наслідок зростання ціни. Проте не завжди люди роблять запаси собі – багато хто купує гуманітарну допомогу біженцям, теробороні.

Мережа «МаркетОпт» оприлюднила заяву, у якій йдеться, що торгова націнка не збільшується – усе залежить від ціни постачальника:

«Незважаючи на всі складнощі, що виникають з наявністю та доставкою товару, «Маркетопт» не піднімає націнку жодні групи товарів.

Кожен день команда закупівель робить максимально можливе, для забезпечення усіх груп товару, в першу чергу соціальних. Кожен день ведемо переговори з постачальниками, щоб знайти, доставити товар від виробників за мінімально можливою ціною.

У таких ситуаціях шляхів лише два, відсутність товару на полиці або товар за мінімально можливою ціною на сьогоднішній день».

До речі,у маркеті на вул. Павлова ближче до 17-ї години вечора до кас взагалі не було черг.

АТБ: асортимент менше, але є все необхідне

Найбільше порозгрубали крупи
Найбільше порозгрібали крупи

 

У магазині АТБ в районі вокзалу, куди ми зайшли 2 березня, теж побачили дещо спорожнілі полиці з крупами, порожній стелаж зі свіжим м'ясом. Проте м'ясо було в холодильниках, достатньо ковбас, яєць, багато овочів та фруктів  – за такими ж цінами, як і до війни. Ажіотажу не було, черг – теж, людей було навіть мало: схоже, усі, хто панікував, устиг набратися запасів.

А так - ніби до війни, дякуючи підприємцям
А так - ніби до війни, дякуючи підприємцям

 

Ми купували миючі на замовлення військових. Рідке мило, шампуні, зубні пасти – усе за тією ж ціною, що до війни. Щоправда, на полицях немає дешевого туалетного паперу.


Алкоголь під час війни під забороною
Алкоголь під час війни під забороною

 

«Продукти є, не створюйте ажіотажний попит»

Про це каже керівниця управління торгівлі та підприємництва виконкому Людмила Жорняк. За їїї словами,  хоча торговельні мережі й мають проблеми з логістикою, але на даий час вони їх вирішують. Вона також повідомила,що підприємці в місті формують стратегічний запас, враховуючи вимоги військового часу.

- Продукти харчування у місті є, не створюйте ажіотажний попит. Не набирайте зайвого… Ми всі тут вдома, у кожного, як правило, є якісь запаси, якась консервація, картопля. Варто зрозуміти, що в місто прибувають біженці, і їм теж треба мати можливість купити їжу. Будьте людяними, - прохає пані Жорняк.

А ми навіть знижку знайшли – на сало!

Це ж наше українське сало нам у допомогу!
Це ж наше українське сало нам у допомогу!

  

У кіоску «Українські ковбаси», що в районі зупинки «Аптека», поменшало дешевих виробів. Але асортимент і досі непоганий. До того ж, тут ми побачили навіть жовтий цінник на бекон – соціальною ціною на українське сало вирішили підтримати кременчужан Глобинський м'ясокомбінат разом із торговельною мережею.

Тож усім нам наснаги і сил у нелегкий час, адже кажуть, що сало «тривке»!

А якщо ви десь побачили, дійсно, завищену ціну, повідомляйте Полтавську військову державну адміністрацію.

 


 

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх