«Ніяких посад в тилу - відправте на фронт»: спогад про воїна з Кременчука Геннадія Сову

22.02.2023, 19:00 Переглядів: 2 021

 

Чоловіку пропонували посаду у центрі комплектування, проте він вирішив воювати у найгарячіших точках 

Сьогодні, 22 лютого, військовий з Кременчука Геннадій Сова мав відсвяткувати свій День народження, проте він поклав своє життя в боротьбі за незалежність. Військовий журналіст з Кременчука Тарас Деркач розповів історію про Геннадія, його бажання захищати державу.

Далі наводимо його матеріал без змін:

Майор Геннадій Сова «Психолог» мав проблеми зі здоров'ям, право виїхати за кордон, проте 24 лютого 2022 року прийшов до військкомату з вимогою: «Відправте на фронт». «Психолог» пройшов пекло війни й прийняв свій останній бій біля Давидового Броду на Херсонщині.

За дві доби до війни у Гени було День народження. 22 лютого його вітали рідні, близькі, армійські друзі, колеги по роботі. Давно відслужив він своє в українських Збройних силах, за станом здоров'я пішов у запас. Працював в Німеччині, куди і мав незабаром повернутися. Не судилося. Через 48 годин почалася війна. Повномасштабний напад ерефії, про який чимало говорили, але до кінця так і не вірили, допоки ракети не вдарили по українських містах. Геннадій зібрався та пішов до військкомату в Кременчуці. Мав групу інвалідності, а відповідно право не воювати і виїхати за кордон. Однак це не про майора Геннадія Сову. 24 лютого він вже вимагав у військкоматі, щоб його направили у бойову частину — на фронт. «Психологу» пропонували посади у центрі комплектування, місцевій теробороні, відмовляли з причини, що наразі немає потреби, однак Геннадій цілеспрямовано добивався свого. Кілька разів звертався до кадровиків Генштабу і таки потрапив у рідні ЗСУ, на фронт, у підрозділ Санича — полковника Олександра Щербини.

Я познайомився з «Психологом» в квітні 2022 під час боїв вздовж дороги Ізюм-Слов'янськ. Чергове фронтове журналістське відрядження, яких десятки за минулий рік. В підрозділі Санича воювало чимало своїх, кременчужан і серед них «Психолог». Мовчазний, стриманий, інтелігентний офіцер. Якось відразу і не вгадав в ньому кадрового.

Втім у Санича всі такі.

Не в штабах, не на плацу в гарнізоні, не криком беруть, а разом зі своїми солдатами в окопі, у вирі кривавого мотлоху війни, зупиняючи наступ росіян.

«Психолог» тримав бойовий ряд серед тих, хто не розмовами і показовим блюзнірством, а реально стали на захист держави, пішли на фронт, втримували оборону у найтяжчі часи під зливом російських «Градів», гаубиць, «Ураганів», «Точок У», «Солнцепьоків», танків, терпіли зціпивши зуби, втрачали побратимів, кляли снарядний голод, нестачу артилерії, але не відступали і знищували рашистське лайно. Після боїв біля Ізюма підрозділ полковника Щербини боронив Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

У червні там знову перетнулися наші фронтові дороги. Гена з бійцями бився на позиціях у Вовчіярівці аби не дати оркам оточити українські війська і замкнути кільце в районі Лисичанського НПЗ. Важкі бої, втрати побратимів, гіркий відступ та все ж виконане бойове завдання — кілька місяців ЗСУ тримали російські війська на одному місці, знесилювали, топили їхні підрозділи в крові, давали час формувати в тилу необхідні резерви, накопичувати озброєння і такі необхідні снаряди.

Я більше не зустрівся з «Психологом» на фронті. Хоча на початку вересня були поряд на Херсонщині.

Українські штурмовики зробили рішучий ривок через Інгулець в районі Давидового Броду. Майор Геннадій Сова разом з підрозділом став протитанковим заслоном на плацдармі в районі злощасного Броду. росіяни зібрали арту, танки, авіацію та ударні вертольоти і буквально утюжили позиції українських бійців.

Вижити було майже неможливо. У останню мить, останній приліт Геннадій прийняв осколки на себе і так врятував побратима з яким спина до спини зустрів черговий авіаналіт. За словами тих, хто витягнув «Психолога» з поля бою та віз у шпиталь, Гена ще певний час жив, коротко звертався до хлопців і був таким же стриманим, спокійним та інтелігентним українським офіцером, який без зайвих розмов, розповідей та заяв, виконав свій військовий обов'язок до кінця.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх