За якими правилами роботодавець має вручати працівнику повістки з військкомату

21.02.2023, 15:05 Переглядів: 3 531

 

В Україні є механізм сповіщення працівників на офіційному місці роботи

Роботодавці в Україні мають вести військовий облік працівників, а прийняти на роботу військовозобов’язану особу вони можуть лише після взяття її на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки – ТЦК та СП (ред. – колишньому військкоматі).

Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів № 1487 від 30.12.2022 року «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів».

Роботодавці також зобов’язані повідомляти ТЦК та СП про взяття на роботу та звільнення працівників, а також надавати інформацію про них, поки вони працюють у компанії.

При цьому, ці правила стосуються не тільки чоловіків, а й жінок, які мають певні спеціальності, зокрема – медичного спрямування. Згідно з текстом документа, жінок, які навчаються на медичних спеціальностях, беруть на військовий облік на останньому курсу навчального закладу.

Роботодавець також може вручати повістки своїм працівникам, але лише якщо отримав відповідне розпорядження від начальника ТЦК та СП.

Правила вручення повістки на роботі:

  • роботодавець має видати наказ (розпорядження) про оповіщення військовозобов'язаного, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК та СП;
  • вручити військовозобов'язаному повістку про явку за викликом до ТЦК та СП;
  • письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК та СП про військовозобов'язаних, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям військовозобов'язаного до відповідного ТЦК та СП.

Варто нагадати, що українцям можуть вручати повістки в будь-якому місці: вдома, на роботі (це може робити керівник підприємства, установи, організації), на вулиці чи в іншому громадському місці.

Звісно, що силоміць затримувати та доставляти людину в ТЦК та СП ніхто не може, але вручити повістку із вимогою з’явитися у військкомат – цілком законно. Зазвичай, за повістками, що вручаються у громадських місцях, військовозобов’язані мають з’явитися до військкомату для уточнення облікових даних.

У повістці має бути вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, вимога з’явитися за адресою ТЦК та СП (або його відділення), та підпис начальника ТЦК та СП з печаткою.

Повістку повинні вручити військовозобов’язаному особисто в руки й людина має розписатися за її отримання. Тому бланки, які просто залишили у дверях квартири або опустили в поштову скриньку, вважаються врученими неналежним способом.

Правила вручення повістки передбачають, що їх мають право вручати обмежена кількість осіб. Це:

  • безпосередньо посадові особи Територіального центру комплектації та соціальної підтримки;
  • представники органу місцевого самоврядування;
  • керівник чи уповноважена особа на підприємстві, в установі, організації, де працює військовозобов'язаний;
  • уповноважені особи у навчальному закладі, де військовозобов'язаний навчається;
  • співробітники компаній, що керують багатоквартирними будинками, або ОСББ.

Навіть якщо у повістці замість формулювання «наказую» буде написано «пропоную з’явитися», наслідки ігнорування цієї вимоги будуть однакові – це не залежать від тексту формулювання. Неявка до ТЦК та СП (військкомату) тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність – в залежності від виду повістки від адміністративного штрафу до 3-5 років позбавлення волі.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх