Як допомогти суглобам залишатися рухливими до старості

19.11.2025, 07:01 Переглядів: 573

Медики нагадують: колаген — основа здоров'я хрящів та суглобів

З віком суглоби втрачають еластичність і рухливість, що часто спричиняє біль і дискомфорт. Однією з головних причин цього є зменшення рівня колагену — білка, який становить до четверти хрящової тканини.

Колаген відповідає за міцність і пружність суглобів, шкіри, зв'язок і кісток. Його вироблення природно знижується після 30 років, особливо через нестачу білка в раціоні, малорухливий спосіб життя чи хронічні хвороби.

Фахівці радять підтримувати рівень колагену збалансованим харчуванням та достатнім споживанням білка. Полезно додавати до раціону продукти, які сприяють синтезу колагену:

  • холодець, бульйони на кістках, желе;

  • рибу, яйця, бобові, орехи;

  • овочі, що містять витамин С – броколі, болгарський перець, цитрусові.

Желатин, який містить до 90% колагену, може бути додатковим джерелом білка . Його вживають як у складі страв — мармеладу чи фруктового желе, так і у вигляді розчину (1 чайна ложка желатину, замочена у воді на ніч, із додаванням теплої води вранці). Перед регулярним уживанням таких засобів варто порадитися з лікарем — особливо людям із хворобами травної системи.

- Підтримувати суглоби здоровими можна не лише ліками. Правильне харчування, рух та профілактика надлишкової ваги — це три ключові умови, щоб залишатися активним до старості, — наголошують лікарі. Нагадаємо

Раніше «Кременчуцький ТелеграфЪ» писав, що  системне захворювання, яке також впливає на кістки та суглоби.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 6 лютого 2025)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх