Як перетнути кордон з готівкою, або Чому не варто слухатись своєї внутрішньої жаби

24.05.2007, 16:05 Переглядів: 4 445
Ви вирішили провести свою відпустку за кордоном. Для цього, само собою, потрібні гроші. А при їх вивезенні за кордон – здоровий глузд. Тому що чим більше ви намагаєтеся зекономити грошей на вивозі з України, тим більше можете втратити.

Українці – люди цивілізовані. Вони непогано поінформовані про існування платіжних карток, дорожніх чеків та інших інструментів для вивозу валюти за кордон. Та більшість із наших співвітчизників за старою звичкою не довіряє цим банківським «наворотам». Мовляв, свої кревні краще тримати при собі, мало чого може статися. До цього аргументу активно підключається голос внутрішньої жаби, адже чим вища сума, яку вивозять через банки чи системи переводів, тим відчутніші втрати.

Платіжні картки
Одним із популярних і відносно безпечних способів вивезення грошей за межі держави є платіжні картки. «Це не пачка грошей за пазухою, – коментує спеціаліст одного з банків міста Марина Таранюк . – Так ваші гроші перебувають у безпеці, і ви без проблем зможете зняти готівку зі свого рахунку у будь-якій країні світу у її валюті. До речі, при перетині кордону таку картку не треба письмово декларувати на митниці». 
Однак, не все так райдужно, як може здатися на перший погляд. Любителям зайвий раз перестрахуватися варто пам’ятати – може трапитися так, що вашу картку ковтне заморський банкомат, і вам доведеться у чужій країні витратити купу часу, нервів і грошей, аби повернути собі свої кревні. Навіть якщо така ситуація пройшла повз вас, все одно доведеться платити комісію за зняття готівки у банкоматі закордонного банку до трьох відсотків від суми.

 

Дорожні чеки
«Це дуже простий у використанні інструмент, – пояснює пані Таранюк. – Дорожні чеки легко і швидко обміняти на готівку в будь-якій точці світу. При оформленні чеків клієнт підписує кожний з них. Коли він бажає ним скористатися, він просто підписує їх ще раз».
Дорожні чеки позбавляють свого господаря від зайвого занепокоєння, їх відносно легко замінити, якщо чеки будуть загублені чи украдені. Але якщо ви вирішили взяти з собою у дорогу саме такий інструмент, то будьте готовими до того, що їх перетворення на готівку коштуватиме вам 1,5 відсотка від суми.

Грошові перекази
Банківський переказ валюти за кордон – штука швидка. «Людина в іншій країні може отримати ваш переказ через лічені хвилини після того, як ви його надіслали, – говорить спеціаліст. – Це швидкий і безпечний спосіб надсилання грошей за межі країни». Та грошовий переказ – інструмент не з дешевих, особливо, якщо валюту переправляти регулярно. Він може «з’їсти» до трьох відсотків від суми, яку ви переказуєте за кордон.

Ризики нелегальних способів перевезення грошей
Усі ці негативні моменти з банківськими інструментами і провокують появу альтернативних шляхів переправлення грошей. Як повідомляє на своїх сторінках столична газета «Дело», найпоширенішою схемою вивезення готівки за кордон є її переправлення через водіїв-дальнобійників. Часто-густо водії ховають гроші в обшивці автотранспорту чи інших таємних місцях автобуса чи вантажівки. Такий спосіб перевозу валюти доволі ризикований. «Та водії вигадали розумнішу схему, – пише «Дело». – Вони роздають кошти усім пасажирам автобуса у межах сум, дозволених до перевезення на одну людину. Та траплялися ситуації, коли пасажир просто приймав гроші в Україні, а після перетину кордону «забував» їх повернути. За словами очевидців, доходило навіть до обшуків з роздяганням».

«Входит и выходит… Замечательно выходит!»
Віднедавна любителі готівки можуть залишити при собі побільше грошиків під час виїзду за кордон. І вовки ситі, і вівцями не доведеться ризикувати чи ділитися. Тепер з України можна вивозити до 50 тисяч гривень, ввозити – до 15 тисяч доларів. Таку інструкцію затвердив Нацбанк для того, щоб лібералізувати переміщення грошей через кордони.
Нею вже керуються митники, тому і вам доведеться вивчити інструкцію на зубок, щоб уникнути зайвих проблем з людьми у формі.
Так, в інструкції Нацбанку зазначається, що за межі держави можна вивозити готівкою до 50 тисяч гривень або 10 тисяч доларів США, але їх потрібно задекларувати письмово. Якщо ж ви перетинаєте кордон з сумою валюти, еквівалентній трьом тисячам доларів, то їх можна задекларувати в усній формі. Це означає, що ви з власної ініціативи маєте чесно зізнатись митному інспектору, що перевозите, наприклад, дві тисячі «зелених».
До речі, при наявності дозволу територіального управління Нацбанку, за кордон можна вивезти суму до 100 тисяч доларів. У такому випадку слід зважати на те, що отримання відповідного дозволу забере у вас до трьох місяців часу. «До того ж, якщо клієнт планує легалізувати свої гроші за кордоном, наприклад, відкрити рахунок на значну суму, то йому, швидше за все, знадобиться документ, який підтверджує походження грошей, – пояснює пані Таранюк. – Таким документом зазвичай є довідка з банку або копія митної декларації».
Що стосується ввозу валюти, то митники дозволять вам привезти на Батьківщину до 15 тисяч доларів США. Таку суму теж потрібно обов’язково задекларувати у письмовій формі.

Легальні та нелегальні способи вивозу валюти з України
Спосіб вивозу Вартість послуги у відсотках від суми
Банківський переказ 3
Платіжна картка 2-3
Дорожні чеки 1,5-2
Готівка Безкоштовно
Водії-дальнобійники Договірна

Як обманюють туристів під час обміну валют
Місцеві жителі можуть легко всучити туристам фальшиві купюри або такі, що вже давно вийшли з обігу. Тому перед подорожжю слід зарані з’ясувати, який вигляд мають місцеві гроші і які захисні ознаки на них є. Будьте пильними, адже:
* Вартість валюти на дошці біля обмінного пункту може зазначатися без урахування комісії, а вона може сягати до 20 відсотків. Не варто давати гроші у віконце одразу, не поцікавившись умовами комісії.
* Найменш вигідний курс обміну у всіх країнах – в аеропорту
* Найнадійніше за все обмінювати гроші у великих банках – нехай там курс і нижчий, ніж у вуличних пунктах обміну.
* Слід бути особливо уважним у країнах, де «ходять» гроші з декількома нулями. «Прибрати» пару нулів від суми – улюблена розвага шахраїв.

За кордон – зі старим паспортом
Закордонні паспорти старого зразку (з вклеєним фото, а не цифровим і відсканованим та  перенесеним на сторінку паспорта) дійсні до закінчення строку їх дії. Відповідний указ днями підписав Президент України Віктор Ющенко. Як заявила заступник начальника відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб міськуправління міліції Тетяна Печериця, в Кременчуці паспорти нового зразку видають в ДП «Ресурси-документ», яке працює по вулиці Красіна. У відділі громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, який розташований біля клубу «Зебра», поки що видають закордонні паспорти старого зразку. «Але «нові» паспорти, які більш захищені від підробок, невдовзі зможуть отримати і в приміщенні нашого відділу, де планується встановлення необхідної спецтехніки», – каже Тетяна Печериця.
Вона також нагадала, що уряд спростив процедуру оформлення закордонного паспорта, вилучивши з переліку документів свідоцтво про народження для осіб, які мають паспорт громадянина України. Це зроблено задля зручності людей старшого віку, котрі, з різних причин, не завжди його мають. А від осіб, які через релігійні переконання відмовляються від ідентифікаційного коду та офіційно повідомляють про це відповідні державні ограни, тепер не вимагають його копію.

Якщо строк дії закордонного паспорта добігає кінця
Якщо ви маєте намір відпочити, наприклад, у серпні, а строк паспорта добігає кінця у вересні, то деякі країни відмовлять вам в отриманні візи. Італійці вимагають, щоб паспорт був дійсним протягом 3,5 місяця після поїздки. Іспанське посольство дає візу, якщо паспорт дійсний ще три місяці з дня подачі докменітв. За правилами французів, документи мають бути дійсними мінімум півроку після початку подорожі. У такій сиутації слід швидше звернутися до ОВІРу і поміняти паспорт. Ця процедура забере два-три місяці часу. А можна змінити свої плани і провести відпустку в одній із країн з безвізовим режимом або там, де візу відкривають прямо в аеропорту, наприклад, на Кипрі, у Турції або в Єгипті.

Саll-центри деяких вітчизняних банків
(дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України безкоштовні)
«Приватбанк» 8-800-500 00 30
«Промінвестбанк» 8-800-50 1992 0
«Райффайзен Банк Аваль» 8-800-500 5000
«УкрСиббанк» 8-800-50 05 800  
«Укрсоцбанк» 8-800-5000 200
«Фінанси та кредит» 8-800-302 0000



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх