Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

8.08.2015, 09:46 Переглядів: 5 616

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Минув понад рік, як життя безпритульних тварин у Кременчуці змінилося. Як нині живеться бездомним чотирилапим, чи варто їх боятися, та яке майбутнє їх чекає розповіли у КП «Спецсервіс-Кременчук»

У Кременчуці вже рік відбуваються позитивні зміни у житті безпритульних тварин. Журналісти «Телеграфа» впевнилися в цьому, завітавши на КП «Спецсервіс-Кременчук», яке займається відловом та регуляцією кількості безпритульних тварин у місті.

 

Що було раніше?

 

Нагадаємо, ще півтора року тому підприємство було закритим для волонтерів, відвідувачів і ЗМІ та стрімко перетворювалося на живодерню. Тварин убивали забороненим препаратом «Дитилін», який викликав зупинку дихання, спричиняючи страшні муки, та тримали такими голодними, що собаки їли трупи своїх родичів. До працівників підприємства теж ставилися як до тварин – на «Спецсервісі» не було водогону та туалету. Після скандалу на підприємстві міська влада створила спеціальну комісію, яка вивчила стан справ на «Спецсервісі» та знайшла цілу низку порушень. Колишній керівник Олександр Гаріфов не дочекався результатів роботи комісії і звільнився за власним бажанням.

 

Що зараз відбувається у «Спецсервісі»

 

За рік у «Спецсервісі» докорінно змінилося ставлення як до тварин, так і до людей. Нині підприємством керує запропонований волонтерами та зоозахисниками Сергій Рєзніков, а ті, хто працює з тваринами – люблять чотирилапих. На підприємстві провели воду, встановили бойлери, туалет і навіть душову.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Нововстановлений бойлер

 

Собак відловлюють і перетримують у хороших умовах, для них придбали першу партію зимових будок, їх вдосталь і ситно годують, стерилізують, лікують, спілкуються і намагаються знайти їм добрих господарів, а здорових і не агресивних відпускають назад на волю.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Хвостатим варять сніданок. Сьогодні у раціоні - каша, субпродукти та списана ковбаса

 

- Зараз у нас близько 90 собак, разом з цуценятами, і почуваються вони добре, - розповідає керівник служби відлову Марина Кожушко. - Ми, на жаль, лише тимчасовий пункт перетримки собак і можемо взяти обмежену кількість тварин.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Марина Кожушко

 

 

Яких тварин відловлюють у тимчасові пункти перетримки

 

За словами Марини, потрапляють до них чотири категорії собак. Перша – це агресивні пси. За зверненням жителів міста їх відловлюють та протягом 10 днів тримають на карантині. Далі іде соціалізація і прилаштування на підприємства, де охоронні здібності собаки принесуть користь їй і людям. Друга – із «собачого весілля» - суки під час «тічки». Їх також відловлюють, стерилізують і прилаштовують або випускають туди, де забрали, якщо вони не агресивні. Це робиться для того, щоб інші не стерилізовані і не реєстровані собаки не займали «звільнену» територію та не викликали незручностей для кременчужан. До того ж у таких собак зазвичай вже є опікуни – люди, які їх підгодовують.

 

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Цій безпритульній не пощастило - потрапила під авто. Зараз уже почуває себе краще

 

Третя – це собаки в біді – ті, що потрапили під машину, в якесь нещастя чи зазнали жорстокого поводження, їх лікують, соціалізують і прилаштовують або відпускають. Четверта – із великого скупчення собак – якщо люди повідомляють про зграю псів, яка заважає спокою, працівники «Спецсервісу» відловлюють ватажків і також їх прилаштовують.

 

- Всіх інших ми не можемо забрати, ми не притулок, у нас немає можливості постійно тварин утримувати, - розповідає Марина. - Особливо це стосується цуценят. Наш пункт перетримки облаштований лише для дорослих особин, які часто з собою приносять інфекцію, що для них не є загрозою, а ось для маленьких – смертельна. У них ще немає свого імунітету, а той, що дається з молоком матері, вони не отримали.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Малеча КП «Спецсервіс»

 

За словами працівників закладу, часто трапляються зовсім сумні випадки, безсовісні люди приводять віддати у пункт перетримки своїх домашніх собак. Придумують, що десь підібрали тварину, але працівники бачать, що це домашній пес - він дивиться услід хазяїну, починає скавучати.

 

- Ми не беремо таких собак, просто навіть тому, що у нас немає місця, і вирішувати проблеми своєї безвідповідальності, через які страждає чотирилапий друг, через нас не можна. Треба совість якусь мати. Для чогось же заводили вдома цього собаку, - каже Марина.

 

Реєстрація і «маркування» чотирилапих у Кременчуці

 

Як розповіла працівниця «Спецсервісу» Зоя, нещодавно на підприємстві ввели облік та «маркування» безпритульних і реєстрацію домашніх тварин.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Працівниця КП «Спецсервіс» Зоя 

 

Кожен безпритульний собака, який потрапляє до закладу, отримує там ошийник з номером. На ньому вказується певне число, під яким у спеціальному журналі записується місце відлову собаки.Це робиться для того, щоб працівники могли у будь-який момент встановити – звідки привезений пес.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Такими ошийниками маркують безпритульних тварин

 

Ще одне «маркування» чотирилапих безхатченків – кліпси на вуха. Їх ставлять стерилізованим собакам, яких потім прилаштовують чи відпускають на вулицю. За рік роботи у Кременчуці простерилізували 229 безпритульних собак, а це значить, що цьогоріч на вулиці міста не потрапило близько 2500 цуценят (вони просто не народилися). Спочатку стерилізація проводилася виключно за благочинні кошти від кременчужан, а у 2015, завдяки жорсткій економії і відмові працівників «Спецсервісу» від премій на 6 місяців, 56 собак простерилізували за бюджетні кошти. Зараз стерилізація відбувається в міській державній ветклініці, але в подальшому «Спецсервіс» планує проводити операції на своїй території, за участю якісних фахівців. Це дасть можливість значно здешевити процедуру: зараз вона коштує - 300 грн за операцію та 7-8 днів реабілітації. Домашніх улюбленців реєструють трохи по-іншому – власникам тварини, які звертаються до «Спецсервісу», видають паспорт на собаку, жетон на ошийник та реєструють контактні дані господарів. Якщо раптом пес колись загубиться і потрапить до «Спецсервісу», його можна буде з легкістю ідентифікувати і без проблем повернути господарям.

 

Як допомогти тваринам

 

Віднедавна до «Спецсервіс-Кременчук» приходять не лише працівники, але й волонтери та просто небайдужі кременчужани, які провідують своїх дворових песиків. Одні з таких – чудова пара похилого віку Тамара і Михайло. У «Спецсервіс» прийшли провідати Жулю.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Тамара і Михайло прибирають у вольєрі Жулі, доки вона з малюками ховається від папараці «Телеграфа»

 

- Ми нашу Жулю дуже любимо, її колись залишили будівничі в нашому дворі. Закінчили роботу і поїхали, а собаку ж уже пригодували. Нам стало шкода, і її стали годувати ми. Ніяк не могли її зловити, щоб стерилізувати, дочекалися, поки вона завагітніла, тоді змогли забрати сюди. Тут вона народила, а коли маленькі підростуть, то її стерилізують і випустять назад, - розповіла Тамара.

 

Як живеться чотирилапим бездомним у Кременчуці

Волонтерка прийшла підгодувати своїх дворових песиків

 

Інші волонтери приходять до «Спецсервісу» та фотографують песиків, щоб викласти їх фото у соцмережах та збільшити шанс знайти господарів. Завітати до «Спецсервісу» можна щодня, з 8.00 до 20.00, за адресою: вул.Горького, 48/75 – тваринок можна не лише забрати, але й просто з ними поспілкуватися, вигуляти чи принести їм корм. Благодійна допомога теж не буде зайвою. Зараз відкритий благодійний рахунок – кошти використовуватимуться винятково на «собачі» потреби – стерилізацію, лікування, профілактику захворювань, їжу – у разі потреби.

 

Допомога чотирилапим

 

Одержувач: КП «Спецсервіс-Кременчук»

Код: 32275620

Банк одержувача: АТ «Банк «Фінанси та Кредит»

Р/р 2600 200 872 8202

МФО: 300131

Призначення платежу: Безповоротна фінансова допомога на стерилізацію та лікування тварин.

Автор: Олена Маляренко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх