Де купити віртуальний сервер VPS в Україні

21.04.2023, 10:37 Переглядів: 2 843 Р

 

Щоб вибрати VPS-сервер, варто звернутися до провайдерів хостингу, які мають гарні відгуки, і розглянути їхні пропозиції.

Щоб вибрати VPS-сервер, варто звернутися до провайдерів хостингу, які мають гарні відгуки, і розглянути їхні пропозиції. Шляхом порівняння можна обрати оптимальний з точки зору швидкості, місткості, програмного забезпечення й автономності віртуальний виділений сервер.

Про який вид хостингу йдеться

Якщо дуже в загальних словах пояснювати, що таке VPS, то ми говоримо про віртуальну емуляцію звичайного сервера. У вас є машина, якою треба керувати так само, як фізичною, що стоїть в дата-центрі.  Кілька таких віртуальних комп’ютерів хостяться на одному фізичному або розгортаються в хмарі. Вони ізольовані одне від одного більше, ніж віртуальні хостинги, що використовують спільне ядро, процесор, операційну систему. З цього принципу організації випливають як переваги, так і недоліки віртуальних серверів.

У VPS буває різний ступінь автономії, який пов’язаний з тим, як організована віртуальна машина.

 Їх можна розглянути перед тим, як купити VPS в Україні:

  • OpenVZ, система, ізольована на рівні ОС. Працює на Linux, найменш відокремлена з усіх віртуальних серверів, тож має певні обмеження на встановлена програмного забезпечення. До того ж при перевантаженні на сусідніх віртуальних машинах може дещо загальмуватись. Проте внаслідок того, що на емуляцію «заліза» не витрачаються ресурси, цей варіант дуже продуктивний і динамічний;
  • XEN — паравіртуалізація, яка коштує дорожче за попередній варіант, але майже повністю імітує справжній окремий комп’ютер. Це — ізольований віртуальний сервер, який накладає значно менше обмежень;
  • KVM — апаратна віртуалізація, тобто така, що створює в тому числі імітацію «заліза» — диску, процесора, відеокарти й таке інше, тож дозволяє користуватися віртуальною машиною майже без обмежень, проте витрачає на підтримку апаратної віртуалізації частину ресурсів. Її перевага — у відокремленості, можливості встановлювати нестандартні програми, запускати образи дисків зі своїми операційними системами тощо;
  • Hiper-V — апаратна віртуалізація від Microsoft, рекомендована для роботи, коли проєкт потребує саме Windows. 
  • Cloud VPS для динамічного хмарного сервера. 

Треба додати про хмарні сервери окремо — вони можуть підтримуватися також на основі XEN (XCP). Суть в тому, що на хмарі одні й ті ж дані зберігаються в кількох місцях одночасно, що підвищує надійність. Розгорнутий в хмарі віртуальний сервер гнучко отримує ресурси  цілого кластера фізичних серверів, які підтримують хмару. Це дозволяє ремонтувати сервери, не вимикаючи хмару в цілому, а також надавати користувачам можливість отримувати стільки ресурсів, скільки потрібно в конкретний момент часу, і сплачувати лише за них, а не за фіксований пакет. Купити VPS в хмарі — гарний варіант для розробки, для стартапів, проєктів, що не можуть передбачити свої навантаження, і проєктів, що стрімко ростуть.

Основні переваги віртуальних серверів

Переваги VPS-сервера  випливають з його особливостей. Це:

  • свобода в налаштуваннях, права root, що дозволяють адмініструвати сервер, перезавантажувати, встановлювати програми тощо;
  • потужність — придбати потужний VPS-хостинг може бути достатньо для більшості проєктів, крім зовсім великих. Навіть ігрові й стримінгові сервіси можуть підтримуватися віртуальними серверами;
  • надійність. Хмари надійніші й через те, що їх підтримує велика кількість машин, і через те, що дозволяють будувати свої системи захисту.

Цінова перевага таких серверів теж грунтується на тому, що таке VPS. Оскільки на одному фізичному сервері хоститься кілька віртуальних, то вони коштують дешевше, ніж якби для проєкту орендували цілий фізичний сервер. Для хмари цінова перевага в іншому. Оскільки хмари дозволяють відбирати ресурси гнучко, а не обирати заздалегідь визначений обсяг, то віртуальний сервер можна навіть зовсім вимикати, якщо він не потрібен — наприклад, у вихідні, коли розробники не працюють. На це також можна орієнтуватися, вирішуючи, який VPS вибрати.

На що звернути увагу при виборі хостера

Перед тим, як вибрати якісний VPS-хостинг, варто придивитися до компанії, яка буде надавати послуги віртуального сервера. Як правило, один і той самий хостер надає всі види розміщення — і віртуальний хостер, і віртуальні сервери, і фізичні машини.

В українських компаній є дві великі переваги — служба підтримки рідною мовою у своєму часовому поясі й зрозумілі та доступні платіжні інструменти.

При цьому купити VPS в українській компанії — не означає неодмінно придбати його саме на території України. Для безпеки багато компаній пропонують хостинг на серверах, що стоять в дата-центрах Європи та США (в разі, якщо проєкт працює в Америці, краще обрати сервер, який фізично ближче до аудиторії там).

При спілкуванні з хостером варто звернути увагу на:

  • аптайм або доступність серверів в мережі (має бути не нижче 97-98%, причому 100% не буває ні в кого);
  • швидкість, з якою відповідає сапорт;
  • можливість швидкої безкоштовної міграції, якщо ваш проєкт уже десь хоститься;
  • платна чи безкоштовна панель управління;
  • можливість розширити пакет хостингу, якщо проєкт буде розвиватись (коли йдеться не про хмару, де можливість розширюватись є за замовченням).
Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх