Меткомбінат почали будувати

20.07.2006, 12:07 Переглядів: 1 574
Перша стадія будівництва металургійного комбінату “Ворскла-сталь” вже розпочалась. Дозволу на це від держави ще немає, а суд за землю, на якій зведуть металургічний гігант, триває досі..
У Дмитрівці тихо. Меткомбінату поки що немає, немає і проблем...

До Дня металурга комсомольчани приурочили святкову подію – закладення “першого каменя” під будівництво металургійного комбінату “Ворскла-сталь”. Це сталося в четвер, 13 липня, за участю керівництва області. Із лопатами в руках губернатор Полтавщини та мер Комсомольська допомогли зробити перші межові знаки, що вказують місце забудови майбутнього гіганта металургії. Дозволу на будівництво “Ворскла-сталь” поки що не має. Екологічні висновки зроблені частково. Судова тягатина за землю, на якій збираються будувати завод, не закінчена. Але керівництво заявляє, що вже за кілька тижнів збирається продовжувати роботи.

На будівництво держава дозволу не давала
13 липня керівництво майбутнього заводу презентувало генеральний план забудови підприємства. Того ж дня почались перші “земляні” роботи – встановлення межових знаків, робота на майданчиках. За кілька тижнів планують перейти до зняття родючого шару, а за місяць – зайнятись рослинами. За словами директора “Ворскла-сталі” Володимира Білоуса, це – перша стадія будівництва. І тут же він додає, що державного дозволу ще немає. Є лише техніко-економічне обгрунтування проекту. Незабаром його віддадуть на експертизу до держустанов. Потім місяць-два будуть розглядати. “Лише після цього будемо стверджувати, що держава дозволила нам будувати завод”, – пояснює пан Білоус.
Далі металурги збираються оголосити тендер на будівництво. Вимоги до будівельників будуть суворі. Пан Білоус каже, що проект розрахований на 4,5 роки. Але, щоб мати змогу ефективно використати кредитні гроші, металургійного гіганта потрібно звести за 32-35 місяців. Це близько 2,5-3 років. Тобто, будувати доведеться “галопом”.

Земельна абракадабра
Суд за землю, на якій вже починають будувати металургійний комбінат, ще не завершено. Про це “Телеграфу” повідомив суддя Крюківського районного суду Борис Кобзій. (Нагадаємо, що рішення сесії обласної ради, яка виділила земельну ділянку під будівництво меткомбінату, намагались оскаржити в суді. - Ред.). Суддя Кобзій каже, що виніс рішення на користь меткомбінату. Але на нього одразу ж подали апеляцію. Остаточно вирішити справу мають протягом місяця.  Тому на даний момент ухвала суду, в якій ідеться про те, що “Воскла-сталь” взяла гору, ще не набула чинності. Земля під меткомбінатом досі “висить у повітрі”. Пан Кобзій вважає, що зараз мова про будівництво не йде. Те, що відбулось 13 липня – лише символічно-урочиста частина. На самому ж підприємстві,  здається, не зовсім в курсі справи. На запитання “Телеграфа” там відповіли, що земельні суперечки вже розв’язались на їхню користь.

Екологію дослідили частково
Пан Білоус пояснює, що для розробки екологічної частини проекту залучались фахівці з Харкова та Дніпропетровська. Але, мабуть, цього не достатньо. Головний бухгалтер “Ворскла-сталь” Олена Абрамова розповіла “Телеграфу”, що екологічна експертиза поки що виконана частково.
Головний санітарний лікар міста, депутат обласної ради Віктор Акімов, минулого року збирався поїхати в Австрію, аби вивчити роботу аналогічного до “Воскла-сталь” заводу.  Туди він так і не дістався, бо тепер не є головою комісії з екології. Чи з’явилась зараз у “Ворскла-сталь” екологічна державна експертиза, не знає. Особисто документів не бачив.

Економіка переважає екологію
А тим часом Комсомольськ чекає на нові робочі місця, житло та соціальні об’єкти. Близько двох тисяч чоловік зможуть влаштуватись працювати на новому підприємстві. Для комбінату планують побудувати газопровід та водозабірну станцію. У Дмитрівці та близьких до неї селах з’явиться вода. За містобудівною документацією, передбачено будівництво житла на 7 тисяч чоловік, вісім ділянок під нього уже виділено. За попередніми підрахунками, річний обсяг виробництва “Ворскла-сталь” сягне 1,2 млд. доларів. За три-чотири роки завод має себе окупити... Мабуть, економічний бік переважує все інше. Губернатор Полтавщини, “нашоукраїнець” Валерій Асадчев, як і його попередник соціаліст Степан Бульба, каже, що “позитиву у цьому випадку бачить більше”. До речі, перед виборами у Кременчуці “Наша Україна” здіймала бурі протесту з гаслами “Ні, меткомбінату!”. А колега по партії пан Асадчев, одним з перших почав орудувати лопатою на благо “Ворскла-сталь”. Ось так. Чого тільки не буває у політиці!

“Чтобы Господь помог нам в этом добром начинании...”
Це слова з вуст священика, який освячував початок будівництва. Того ж дня пан Білоус розповів, як “Ворскла-сталь” збирається дбати про медицину. Зміцнювати лікарню у Дмітровці. Закуповувати найсучаснішу апаратуру останнього класу. Але на самому підприємстві окремий медичний заклад не зроблять. Будуть модернізувати комсомольську міську лікарню.  Не тому, що шкода грошей. А щоб лікуватись змогли не лише працівники меткомбінату але й всі інші комсомольчани. Тож, виходить, на підприємстві вже чекають, що проблеми зі здоров’ям таки виникатимуть і не лише у “своїх” працівників, але й у інших мешканців Комсомольського району?!

І хто перший під бульдозер?!
Восени минулого року перспектива будівництва меткомбінату викликала масові мітинги та протести політиків. Голова сільської ради Дмитрівки Антоніна Прядко каже, що зараз мітингуючих поменшало: “Це були передвиборчі піар-акції”. Нагадаємо, перед виборами “Наша Україна”, “Третя сила”, „зелені” та інші ...”енні” завзято захищали рідну землю від екологічної катастрофи, кричали “ні!” та обіцяв ледь не під бульдозери лягати. Що ж панове, здається, настала ваша черга!



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх