Вода з-під крану чиста... на очисних спорудах

20.07.2006, 12:07 Переглядів: 1 675
Якість води в кранах кременчужан поки що задовольняє санітарних лікарів міста. Вони кажуть, показники кисню і марганцю не мають критичних відхилень від норми. Але..

В середині літа мешканцям Кременчука особливо боязно пити воду з-під крану. Люди згадують ситуації останніх років з «марганцем» і дохлою рибою в Дніпрі. Чи є підстави для хвилювань цього літа «Телеграф» з’ясовував у заступника головного лікаря міської СЕС Віктора Самойленка. «Збільшення концентрації марганцю у Дніпрі спостерігається, але це поки що не впливає на якість води після очисних споруд. «Водоканал» справляється з очищенням, а ми ситуацію тримаємо під контролем. Вода після очисних споруд «Міськводоканалу» відповідає стандарту», – запевнив нас пан Самойленко. Хоча після уточнюючого запитання, «а чи потрібно воду кип’ятити?», зауважив: «Вода забруднюється після руху по старих трубах, тому краще прокип’ятити».

Кип’ятити треба вміти
Спочатку пояснимо. Кип’ячіння, це один з різновидів такого способу очищення води, як стерилізація. Плюси його в тому, що більшість (але не всі) бактерій дійсно гине при температурі 100 градусів. Але, з іншого боку, у воді зменшується і кількість важливих для організму солей кальцію і магнію. А хлоровану воду „варити” навіть небезпечно. Під час кип’ятіння хлор взаємодіє з органічними речовинами. При цьому утворюються канцерогенні сполуки. Такої думки дотримуються київські науковці.
«Телеграф» звернулися за консультацією до місцевих фахівців. Кандидат біологічних наук професор кафедри екології КДПУ Володимир Никифоров для очищення води радить використовувати активоване вугілля. «Беремо одну таблетку на три літри води. (упаковка з десяти штук коштуватиме 40 копійок – Ред.). Дві-три години відстоюємо, а потім хвилин п’ятнадцять треба кип’ятити, щоб видалити канцерогенні речовини, які утворюються після хлорування», – каже науковець. Таку воду пити можна, але краще використовувати її лише для приготування страв, – радить пан Никифоров і пояснює – через кип’ятіння вона змінює свою хімічну структуру і стає «мертвою». Використати воду краще одразу, бо вона швидко може стати притулком для мікроорганізмів”.

Скільки треба „варити” воду
* Щоб позбутися шкідливої дії мікроорганізмів недостатньо воду лише закип’ятити. 2-3 хвилин може вистачити для знищення сальмонел.
* Вірус «гепатиту А» («жовтуха») гине через 25-30 хвилин кип’ятіння.
* Кишкові палички треба «варити» не менше 15 хвилин.
* Позбутися дії стафілококу вдасться лише через 3 години.
* Спори ботулізму загинуть через 4-5 годин. На щастя, у нашій хлорованій воді цих «звірів» знайти важко.
* Кип’ятіння ніяким чином не зменшує концентрацію і шкідливий вплив на організм нітратів, пестицидів, важких металів, радіонуклидів, які ви вживаєте разом з водою.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх