Як узаконити самовільне будівництво

29.06.2006, 17:06 Переглядів: 3 688
Кременчужанка, що мешкає у приватному секторі, ще в 70-х роках збудувала туалет, а зараз вирішила продати будинок і потрапила в халепу. Туалет виявився збудований самочинно. Тепер старенькій доведеться його узаканювати, бо в іншому випадку продати будинок вона буде не в змозі. На цьому звичайному прикладі міський голова Микола Глухов розповів депутатам про ту купу проблем, які виникають у власників самочинного будівництва, і запропонував ухвалити положення про порядок врегулювання питань самочинного будівництва.

Кременчужанка, що мешкає у приватному секторі, ще в 70-х роках збудувала туалет, а зараз вирішила продати будинок і потрапила в халепу. Туалет виявився збудований самочинно. Тепер старенькій доведеться його узаканювати, бо в іншому випадку продати будинок вона буде не в змозі. На цьому звичайному прикладі міський голова Микола Глухов розповів депутатам про ту купу проблем, які виникають у власників самочинного будівництва, і запропонував ухвалити положення про порядок врегулювання питань самочинного будівництва. У ньому прописаний порядок процедури узаконення такого будівництва чи відмову влади в цьому. Так, ним передбачено, що на самовільного забудовника з початку складається акт. Потім, не пізніше як через місяць з дня складення акту, забудовник має подати в мерію клопотання про надання дозволу на будівництво, закінчення будівництва та введення об’екта в експлуатацію. Протягом 15 днів, з дня подання клопотання, забудовник отримує висновок про можливість чи неможливість будівництва.
Прийнятим положенням прописані і наслідки самочинного будівництва. За кожним випадком самочинного будівництва виконком, після вирішення питання на сесії про виділення землі забудовнику, може прийняти кілька рішень, що робити з забудовою: погодити, передати матеріали на забудовника до суду або знести об”єкт будівництва.
У випадку погодження забудови, на власника будівництва чи перепланування накладатиметься штраф-20% від суми будівельно-монтажних робіт, виконаних самочинно.
За словами віце-мера Сергія Бутка, який курирує будівництво та архітектуру, найкращий шлях для незаконних забудовників, що зводять об’єкти громадського значення, узаконювати нароблене не через суд, а через виконком: “Суд признає право власності на самовільно збудовану чи переплановану споруду і його власник має піти по всіх інстанціях. А до цього потрібні всі інші нормативні документи. Вам їх не нададуть ні в СЕС, ані в торговому відділі... Краще зразу прийти до нас, сплатити штраф та намагатися все узаконити”. Для кременчужан, що самовільно перепланували квартиру дешевше і простіше оформити на неї документи через суд.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх