„Кременчукводоканал” співпрацює з поляками

22.06.2006, 18:06 Переглядів: 1 883
Делегація Кременчука минулого тижня повернулася з польського міста-побратима – Бидгоща, де вивчала досвід колег-водоканальців, у тому числі в галузі залучення інвестиційних коштів..
А за євро воно працює краще, ніж за гривні!.. (Кременчуцький мер Микола Глухов та директор КП „Кременчукводоканал” Валерій Медведовський цікавились новими технологіями та джерелами фінансування водоканалу польського міста Бидгощ)

Минулого тижня делегація Кременчука, гостювала у польському місті Бидгощ.  До неї увійшли міський голова Микола Глухов,  представники  КП „Кременчукводоканал” на чолі з генеральним директором Валерієм Медведовським, президент Асоціації сприяння міжнародному бізнесу та розвитку Андрій Мельник та директор Кременчуцької міської телерадіокомпанії Сергій Перепелятник. Кременчужани були в Польщі три дні – день у Торуні  і два у Бидгощі. Вони оглядали місцеві водоканалізаційні господарства та цікавилися досвідом їх фінансування. Близько 80%, за словами генерального директора КП „Кременчукводоканал” Валерія Медведовського, який щойно повернувся з поїздки, це - іноземні інвестиції. Бидгощ одним із перших у Польщі отримав із Євросоюзу близько 100 млн. євро на реконструкцію свого водоканалу. Андрій Мельник каже, що скрізь на території водоканалу він бачив таблички з написами типу „Побудовано за кошти Євросоюзу”  або „Обладнання придбане за рахунок Євросоюзу”. При цьому підприємство, як і у нас – комунальне, а технологічний процес дуже схожий на той, який застосовується в Кременчуці, хоча він більш удосконалений та модернізований. Поляки стверджують, що проплата мешканців міста за послуги складає близько 99%.
„Бидгощ - місто з 400-тисячним населенням, на яке щоденно подається 70 тисяч кубометрів питної води з невеличкої річки Брди, - каже керівник Кременчуцького водоканалу Валерій Медведовський - Наше господарювання в порівнянні з цим  марнотратство, бо ми на Кременчук щоденно подаємо більше 110 тисяч кубометрів, а в нас мешкає 230 тисяч.
У Польщі змінено ставлення до комунального господарства. Сумарна вартість за послуги водопостачання та водовідведення за один кубічний метр становить 6 злотих (майже 8 грн.). А ми платимо півтори гривні. Поляки боролися з боржниками відключеннями.  Щодо неблагополучних сімей, то нам сказали, якщо людина знаходить кошти на горілку, і не знаходить на воду, то значить вона може обходитися без води. Для багатодітних родин чи інвалідів працюють загальноміські соціальні проекти, які допомагають покривати витрати цих людей на комунальні послуги.
Водоканал Бидгоща майже ровесник нашого - воно з 1900 року. І проблема у нас загальна: очищена до прийнятих стандартів якості вода забруднююється під час транспортування по старих мережах і доходить до споживача вже не в такому стані, як її підготували. У Бидгощі зробили реконструкцію системи водопостачання та водовідведення, переклали старі труби, тепер якість питної води краща і менші втрати.
Кременчуцький водоканал теж приваблює інвесторів. П’ять років тому ми вже збиралися брати кредит, але прорахували економіку, подивилися на досвід вітчизняних колег і відмовилися. Наразі існує серйозна пропозиція з реконструкції систем водопроводів, заміни обладнання заради енергозбереження. Інвестори з 15 країн готові взяти участь у розвитку „Кременчукводоканалу”. Серед них Росія, Польща, Німеччина, Словакія.
Ми домовилися з керівництвом водоканалу Бидгоща укласти угоду про співпрацю. До кінця літа чекаємо їх у нас. Поляки обіцяли посприяти нам отриманні фінансової допомоги на вигідних умовах. Ми домовилися про обмін спеціалістами. А ще про ... спільні футбольні матчі”.
Кажуть, кременчуцькому меру сподобалася проста, але дорога технологія – воду з річки вони закачують під землю, вона фільтрується через чистий грунт під Гданьським лісом.
Кременчужани оглянули історичні місця та спілкувалися з Президентом Бидгоща Константі Домбровичем, який запросив до Польщі наші творчі колективи. Отож, можливо, до Бидгоща поїде один із дитячих творчих колективів міського Палацу культури. Цікаво, що нещодавно у Бидгощі проходив конкурс літераторів з усіх міст-побратимів. Кременчужан там не було, але вірші нашого земляка Олексія Кацая були надруковані в одній з місцевих газет, яку привезли в Кременчук.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх