«Лоб в лоб» із ментами та правами

27.04.2006, 18:04 Переглядів: 2 732
Зіткнутися із представниками міліції “лоб в лоб” може кожен. І щоб не набити шишок, потрібно знати, на що маємо право ми, а на що наші правоохоронці. Наприклад, аби уникнути зайвого клопоту, ви можете взагалі не відчинити двері міліціонеру, який прийшов без відповідних санкцій. Але якщо у вас є зброя, будьте готові в будь-який час впустити правоохоронців до своєї оселі.

До редакції звернувся мешканець нашого міста, Олександр Пінчук. Він звинуватив представників міліції в порушенні своїх прав. Правоохоронці із перевіркою завітали до пана Пінчука, бо сусіди поскаржились, що він відстрілює собак. Як зазначив Олександр Пінчук, люди з автоматами в бронежилетах з’явились на закритій території двору. Вони не представились і не показали посвідчень. На прохання не заходити в дім, не відреагували. Причину візиту не пояснили, а почали ображати та погрожувати п’ятнадцатьма добами. Після візиту міліціонерів, за словами пана Пінчука, у нього зникла корзина зчеплення. Свій газовий пістолет для звірки пан Пінчук чомусь надав аж наступного дня. Начальник кременчуцької міліції Василь Овчаренко, який особисто виїжджав на цей виклик, заявляє, що працівники міліції не порушували конституційних прав пана Пінчука і діяли цілком законно. І взагалі,  Пінчук - їхній колишній працівник, якого вони ж самі колись приймали на роботу. Хіба ж він не знає, хто вони такі?
Хто правий, хто винуватий у цій історії, зараз з’ясовує прокуратура.

Відчиніть, міліція!

Якщо у вас є зброя, то не дивуйтесь, коли біля ваших дверей виросте постать людини у міліцейській формі. Правоохоронці без попередження та спеціального дозволу мають право робити перевірки. Про це розповідає Юрій Храменков, старший інспектор дозвільної системи Крюківського райвідділу міліції

“Ми можемо прийти перевірити зброю в будь-який час. При пред’явленні посвідчення працівника міліції, людина, у якої зберігається зброя,  має впустити нас у помешкання. Зброя повинна знаходитись у сейфі або недоступному для сторонніх місці. Ми перевіряємо умови зберігання, строк дії дозволу, звіряємо номери. Якщо виявляємо порушення, то запрошуємо понятих і складаємо акт. У тому випадку, коли порушуються умови зберігання зброї, ми можемо її забрати. Вона буде зберігатись у нас доти, доки не будуть усунуті недоліки. За законом, ми маємо перевіряти зброю не менше, ніж раз на рік. Якщо людина - злісний порушник, ми виїжджаємо до неї  3-4 рази на рік”

 

Якщо правоохоронці прийшли до вас…

Як себе поводити, якщо міліція завітала до вас додому, або її представники зупинили вас на вулиці, “Телеграфу” розповідає юрист Олександр Пшеничний

Якщо вашу квартиру обшукують…
- Які документи мають надати представники міліції, щоб провести обшук?
- Обшук  у квартирі проводиться за постановою суду. Якщо в документі написано провести общук, наприклад, у кухні, то міліція не має права обшукувати вашу спальню. Щоб обшукати сарай, достатньо санкції прокурора. Якщо у вас зберігається зброя, міліція може прийти без спеціального дозволу, аби оглянути умови зберігання зброї. Але якщо вони заглядають, наприклад, у ваш стіл – це вже обшук. Ще в законі записано, що міліція може оглядати приміщення, які використовуються для підприємницької діяльності. Що значить “оглядати”, в законі не розписано.  В інших випадках ви маєте повне право відмовити їм бо взагалі не відчиняти дверей
- Чи можу я сама запросити понятих?
- Понятими повинні бути особи, які не зацікавлені в справі. Ви маємте право вимагати, щоб понятими були ті, кому ви довіряєте. Якщо міліція прийшла з понятими, ви можете їх замінити на інших осіб, якщо у вас є підстави вважати, що ці люди зацікавлені, або є позаштатними працівниками міліції.  Свій протест можете висловити усно або записати до протоколу. Обшукувати вас може лише людина однакової з вами статі.
- А якщо надійшла, наприклад, скарга, що у мене в квартирі зберігаються наркотики?
- Міліція не може зробити перевірку без відповідних документів. Хоча є багато оперативних прийомів. Вас можуть попрохати написати заяву, що ви не проти проведення обшуку
- Якщо представник міліції прийшов щось розпитати, чи можу я відмовитись?
- Можете взяти у нього повістку і з’явитись туди, куди там зазначено

Якщо вас зупинили на вулиці…
- Якщо міліціонер звертається до мене на вулиці, як він має представитись?
- Він має назвати своє прізвище та посаду і на вашу вимогу пред”явити посвідчення
- Якщо мене зупиняють на вулиці з тим, аби перевірити мою сумочку або мій автомобіль?
- Вам повинні показати мотивовану постанову слідчого. Якщо її немає, ви можете відмовити. Якщо вас зупиняє представник міліції, аби обшукати сумочку, бо є підозри, що в ній, наприклад, наркотики, ви маєте право вимагати показати людину, яка це стверджує. Під час обшуку на вулиці також мають бути запрошені поняті. При перевірці автомобіля інспектор ДАІ, може попрохати вас відчинити багажник або відсунути килимок. З точки зору законності це не обшук, бо ви все робите самі. Але ви можете йому відмовити.
- У якому випадку міліція, не маючи відповідного дозволу, може забрати у відділок?
- Якщо ви порушуєте громадський спокій – перебуваєте в нетверезому стані, сиплете нецензурними виразами, або ви щось вкрали, причетні до бійки…Можливо, ви за описом схожі на людину, яка щось накоїла. Представник міліції має пояснити вам ситуацію, ввічливо попрохати проїхати з ним, аби все з’ясувати. В цьому випадку ви можете згодитись або відмовити.

Якщо вас забрали у відділок…
- Якщо мене затримали, чи маю я право телефонувати?
- Ви маєте право дзвонити. До того ж сама міліція зобов’язана повідомити вашим близьким про те, що ви затримані
- Чи мають право у міліції при затриманні забрати мій паспорт?
- Такого права не має ніхто. Єдиний виняток – якщо вас ув’язнять, паспорт буде знаходитись у вашій справі. До речі, необов”язково пред”являти паспорт, достатньо будь-якого документу, що засвідчує особу. Якщо у вас із собою немає документів, вас повинні ідентифікувати протягом трьох годин.
- Якщо мене затримали, я маю право на адвоката?
- Так, звичайно. Але часто намагаються не допустити адвоката до справи. Наприклад, кажуть, що поки ви знаходитесь не в суді, а в міліції, адвокат вам не потрібен, або він не має права бути присутнім під час вашого опитування. Але закон забезпечує право на захист від обвинувачення та вирішення справ у судах та інших державних органах. А  міліція - державний орган.  Якщо вас взяли за підозрою у скоєнні злочину, то  мають роз’яснити право на захист. Зустрітись із захисником можна до першого допиту.
- Чи можуть від мене вимагати дати свідчення, якщо я проти?
- Якщо проти – ні. Вам можуть зауважити, що відмова від надання свідчень тягне за собою кримінальну відповідальність. Але це не так.
- Скільки часу можуть тримати в міліції?
- Якщо затримали на вулиці за порушення громадського спокою, то не пізніше наступного дня повинні або відпустити, або доставити до суду. Тримати без постанови суду не мають права. Якщо вас підозрюють у скоєнні злочину, то можуть тримати до трьох діб. Суд може продовжити строк затримання до 10 діб.
- Я маю право ознайомитись із протоколом затримання?
- Ви можете навіть робити з нього виписки. До речі, там є графа пояснень правопорушника. На ксерокопію документа ви також маєте право, але її можуть не надати через технічні незручності
- Якщо мене затримали, я можу вийти під заставу?
- Так, якщо вас заарештували та звинуватили у скоєнні злочину. Застава має бути не менша, ніж тисяча неоподаткованих доходів громадян. Якщо ви не втекли, то її повернуть повністю. Якщо ви завдали матеріальної шкоди, її вирахують із застави.
- А якщо представники міліції провели несанкціонований обшук і знайшли докази проти мене, чи візьме їх до уваги суд?
- Принцип доцільності у нас іноді може переважати принцип законності. У Конституції записано, що докази, здобуті незаконно, не можуть бути покладені в основу звинувачення.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх