Великдень – торжество торжеств

21.04.2006, 14:04 Переглядів: 2 707
23 квітня у православних велике свято – Великдень (Пасха). Справжньому християнину в цей день годиться відвідати службу в храмі. Тільки для людей, далеких від церковної культури, навіть періодичне відвідування храму – стрес. Адже більшість із нас не знає елементарних правил поведінки в церкві.

Як правильно вести себе в православному храмі

Як, будучи в храмі, поводитись, щоб не довелося червоніти за свою необізнаність, розповідає Благочинний Кременчуцького району Української Православної Церкви Київського патріархату митрофорний протоієрей Володимир Макогон.
– Як правильно поводитися в храмі?
– Все починається з хресного знамення. Православний християнин хреститься перед тим, як увійти до храму, тобто стоячи перед папертю. Православні хрестяться справа наліво трьома перстами – на знак Троїці Одноістотної і Неподільної.
Далі християнин піднімається по сходах, які ведуть до храму. Другий раз хрестимось, уже стоячи на паперті перед першими дверима. Заходячи у православний храм, віруючий потрапляє у притвор. Як правило, там розташовані столи церковних замовлень і лавки, де можна придбати утварь, необхідну для відвідин храму. Наприклад, свічку. Свічка – це безкровна жертва Господу, яку ми приносимо за свої гріхи, за гріхи родичів і близьких. Це також жертви за душі тих, хто відійшов до вічного життя. Купуючи свічку, ми жертвуємо гроші на утримання храму.
Далі проходимо оружейні врата – вони ведуть із притвору безпосередньо в храм – ще раз хрестимось. Посередині храму стоїть тетрапот. Він нагадує великий стіл. На ньому знаходиться храмова ікона. У нашому випадку це ікона Святителя Миколая, бо він – покровитель цього храму. Протягом всього Великого посту там ще перебуває ікона Христа у терновому вінку. Хрестимось і цілуємо образ Спасителя в правицю. Той же самий ритуал виконуємо перед образом Святителя Миколая. Промовляючи молитви, починаємо з Господніх, або Богородичних, або до всіх Святих. Християнин запалює свічку від тих, що вже горять, і ставить на свічник. Тоді вже можна своїми словами помолитися про те, заради чого ми прийшли просити до храму.
Далі обходимо священні Образи Божої Матері, Святителя Миколая та інших Святих. Біля них спочатку промовляємо уставні молитви. Вони написані біля Образів, щоб прихожанам було легше читати. Тоді вже можна, перехрестившись, молитися своїми словами. Варто зазначити, що в православ’ї поклоніння Образу означає поклоніння Першообразу. Тобто, стоячи перед іконою Божої Матері, ми стоїмо безпосередньо перед самою Прісною Дівою Марією.
– Чи можна жінці заходити до храму в брюках?
– Це небажано. Ми ж не одягаємо жіночі плаття, то чому вони мають одягати чоловічий одяг? Але я хочу сказати, що якщо є велике бажання побувати в храмі, але жінка у брюках, то краще нехай вона зайде в них, аніж пройде повз нього.
– Чи обов’язково жінка має покривати голову?
– Обов’язково. Вона має бути з покритою головою для звершень всіх таїнств – це закон божий ще з часів Старого Завіту. На випадок, якщо ви забули хустинку вдома, у храмі завжди є декілька про всяк випадок.
– А як щодо критичних днів? Чи не заборонено жінці під час них відвідувати храм?
– Заборонено. А тим більше брати участь у таких таїнствах, як сповідь, хрестини, вінчання. У цей період відбувається очищення жінки. Не очиствишись, вона не має права приступати до таїнств.
– Як правильно ставити свічки?
– Свічки за упокій у будь-якому православному храмі ставлять на свічник з лівого боку від входу до храму. Такі свічники знаходяться біля панехідних столів. Там, як правило, зображені Голгофні події і постійно горить лампада. На всіх інших свічниках в храмі можна ставити свічки за здравіє.
– Наскільки мені відомо, на Великдень свічки за упокій не ставлять. Чому?
– Великдень – це Торжество Торжеств, найбільша радість для серця православного. Це свято примирює всіх і вся. Ми приносимо молитву радості! І свічки ставимо тільки за здравіє – на знак Світлого Воскресіння. Христос переміг смерть. Хор співає „Смерті святкуємо умертвіння. Смерте! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?”
– Як правильно святити куличі? Чи достатньо прийти о сьомій ранку, посвятити і піти додому?
– Всі православні мають обов’язково відвідати Великодню службу. А не просто прийти куличі освятити. Служба – це соборна молитва, коли весь храм єдиним серцем славить Господа. Вона починається у суботу о 23.00 з Полуночниці. Плащаницю під співи канону заносять на вівтар, кладуть на престол, де вона й перебуватиме до Світлого Вознесіння Господня. Опівночі, на рубежі між Єрусалимською Суботою і Великоднею Неділею лунають перші співи у вівтарі „Христос Воскрес”. Далі служителі і відвідувачі храму виходять на Хресний хід навколо храму, після якого розпочинається утріннє Богослужіння у притворі. Всі входять у храм, і Богослужіння продовжується. По його закінченню, приблизно о 3.00, розпочинається Великодня літургія. Після її закінчення духовенство і віруючі виходять у двори храмів, де й освячуюють Великодні куличі і яства. Освячення зазвичай триває до 10-11 години ранку. Куличі можна їсти тільки після завершення Богослужіння. Протягом всіх священних днів православні вітають один одного фразами „Христос вокрес” і „Воістину, воскрес”, супроводжуючи це трикратним поцілунком на знак Святої Трійці.
Не бійтеся заходити до храму. Навіть якщо ви не знаєте, як себе правильно поводити, куди ставити свічку і як молитися. Для цього у кожному храмі є служителі. Зверніться до них, і вони обов’язково вам допоможуть.

Святий Микола Чудотворець – покровитель тих, хто подорожує. Великомученик і Цілитель Пантелеймон – помічник тим, хто хворіє. До Божої Матері звертаються вагітні або ті, хто шукає своїх безвісти зниклих близьких. Ікон Божої Матері більше 400, кожна відповідає за свій „спектр бажань”.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх