Кременчуцькі шахісти завоювали нагороди на чемпіонаті Полтавщини

21.03.2023, 07:00 Переглядів: 1 383

 Вітаємо наших юних спортсменів 

11-13 березня в СК «Нафтохімік» відбувся чемпіонат Кременчука з шахів серед кадетів 8 - 10 років. У змаганні взяли участь 19 юних шахістів, грали з класичним контролем 35 хв+30 с. Про це «Телеграфу» розповів тренер Андрій Зазуляк.

Результати шахісти до 10 років:

  • 1 місце Кибкало Михайло 2 розряд 9 з 9
  • 2 місце Граховецький Адріан 3 розряд 8 очок

3 місце поділили Кодак Максим та Криворот Богдан по 5 з 9. Добавлю Богдан виконав норму 1-го юнацького (4 го розряду)

Шахістки до 10:

  • Зазуляк Христина 7 з 9
  • Шахістки до 8:

Комар Мія 2017 року народження, сама юна учасниця змагань

Шахісти до 8:

  • 1 місце гість з Семенівки Кражан Дем'ян
  • 2 місце Луньов Володимир
  • 3 місце Листопад Святослав
— Всі учасники були нагородженні грамотами та солодкими нагородами. Дякую за сприянням Федерації шахів Кременчука та СК «Нафтохімік» за те, що помагають в проведенні таких заходів, вітаю всіх гравців з їх першими кроками та бажаю нашим юним зірочкам розвивати свій талант та радувати новими здобутками, — зауважив тренер Андрій Зазуляк.

Іспит на витривалість та вдалий дебют

З 14 до 16 березня у Полтаві відбулись фінальні змагання чемпіонату області з шахів серед кадетів 8 - 10 років. Серед шахісток до 10 перемогу здобула Зазуляк Христина, яка всі свої ігри виграла 6 з 6. Про це повідомив тренер СК «Нафтохімік» Андрій Зазуляк. Також 3 місце до 10 років в обласних змаганнях зайняв Граховецький Адріан. 
 
Тернер шахово-шашкового клубу «Каїсса» Володимир Груздєв розповів про проблеми проведення змагань. Він надіслав лист до редакції, який ми публікуємо без змін:

Довелося витримати юним учасникам чемпіонату області до 8 та 10 років через свавілля керівника обласної федерації шахів Григорія Щербова через його бажання проводити усі дитячі шахові змагання лише в Полтаві. Майже дзеркально повторюється ситуація 20-річної давнини, коли він, проживаючи тоді в Лубнах, лише там проводив усі змагання. Зараз він вин мешкає в Полтаві, але не рові час в умовах воєнного стану опиниться за кордоном та де тоді будуть змагання? На питання: «Чому змагання лише в Полтаві?» очільниця облспорт управління Марина Трохименко відповіла, що з приводу цього питання Г.Щербов радився з членами Ради обласної шахової федерації, але це не підтердили ні в федерації шахів Кременчука, ні в федерації Горішніх Плавнів. Взагалі не відомо, чи існує Рада Федерації та тім більше, хто до неї входить, бо, мабуть, останні роки 10 ніхто не чув, щоб хоч раз Г. Щербов звітував про чотирьох річні підсумки праці обласної федерації та переобрання її керівних органів. Також незрозуміло, чому немає Положення про чемпіонати, затвердженого обласним Управління молоді і спорту та вказівки по проведенню змагань серед громад області надає громадська організація. До чого це привело, вже відомо. Вже вдруге громадську організацію «Шахово–шашковий клуб «Каїсса» виключена зі складу колективних членів федерації шляхом зміни Статуту федерації без її участі в зборах чи конференції федерації. Взагалі не відомо, хто на цих зборах голосує, бо в списках федерації досі числяться ті хто в ніяк не може взяти участі в зборах: не тільки виїхавши в інші міста України, але і померлі та громадян і інших держав. Замість того, щоб розібратись, що насправді відбувається в обласної федерації, очільниця облспорт управління, якою Г.Щербову наданий карт-бланш на проведення всіх обласних змагань порадила звертатися … до суду. Також в планах змагань федерації, затверджених наказом облспорт управління невідомо коли, бо досі немає відповіді від нього, коли це відбулося хоч вже і середина березня настала, присутня дуже дивна річ — відкритий турнір з шахів, присвячений В.Грохотову в січні, який не відбувся! Також ще в червні та листопаді минулого року в Кременчуці повинні були пройти семінари шахових суддів, яки не відбулися, але були в затверджених планах федерації, так насправді були вони профінансовані з бюджету, чи ні, теж питання.

Так для того, щоб виправдати проведення чемпіонату в Полтаві, 8 та 10 річних дітей примусили додатково грати відбіркові змагання на місцях. Тільки вони закінчилися в Кременчуці й вже в ранці наступного дня розпочався фінал в Полтаві. Ще треба буде дізнатись, чи були проведені відбіркових змагань саме у Полтаві, бо за відгуками місцевих тренерів, то ні.

 

Щодо змагань в Кременчуці, то в них доля чемпіонства вирішилася в очної зустрічі дебютанта чемпіонатів міста Андріана Граховецького з «Каїсси» (на фото ліворуч)та позаміняло річного чемпіона області (торік чемпіонат області ні проходив), та учасника першості України Михайла Кібкало, котрий також деякий час відвідував «Каїссу». Звичайно переміг більше досвідчений Михайло. Всіх інших 8-их супротивників, а чемпіонат грався за швейцарською системою в 9 турів з класичним регламентом перемогли обидва. Третьою в змаганнях стала дочка тренера «Нафтохіміка» Христина Зазуляк, яка поступилася обом лідерам. Ні всі переможці змагання в Кременчуці змогли витримати таке навантаження. Так в чемпіонаті в Полтаві не зміг грати М. Кібкало та і А. Граховецький опинився не в кращому фізичному стані, провівши ніч перед чемпіонату з великою температурою і поїхавши на полтавський чемпіонат з хворим горлом. Не пощастило Андріану і з жеребкуванням. В четвертої партії першого дня йому довелося грати з лідером цих змагань – Артемом Тютюнником з Горішніх Плавнів, який впевнено переміг 3-х попередніх учасників, при тому, що виснажений ніччю без сну Андріан вже мав ніччю з полтавцем. Перемагаючи й в даній партії Артем став одноосібним лідером серед 6-ох учасників до 10 років, яки грали у 2 круги. Відчувши себе краще наступного дня та перемагаючи одного за другим суперників, Андріан наблизився до лідера, який програв полтавцю. В їх особистої зустрічі Андріану була потрібна лише перемога, щоб стати першим, в той час, коли Артема задовольняла нічия, щоб стати чемпіоном, котру він і запропонував. Але Андріан проявив справжній чоловічий характер, відхиливши ніччю боровся за перемогу, хоча і програв. Із-за перевантаження Андріан не зміг грати в останній день і залишив чемпіонат достроково, завершив дебютний для себе чемпіонат на третьому місці, пропустивши вперед на друге полтавця М. Ягольника, та на перше А. Тютюнника. Як завжди значно менше було дівчат в чемпіонаті до 10 років, в котрому перемогла Христина Зазуляк, повторюючи успіх Марини Сьоміної з «Каїсси» в чемпіонаті до 14 років, який також відбувся в Полтаві в лютому. В категорії до 8 років переміг Дмитро Солінський з полтавського клубу «Е2-Е4», котрий став також першим і в спільному турнірі 8-10 річних гравців з рапіду. Дуже дівує відсутність реакція федерації м. Кременчука та місцевого Управління спорту та молоді на те, що жодного обласного змагання з шахів серед дітей не пройде в місті. Традиційно зіпсував настрій призерам чемпіонату з рапіду в окремих категоріях Г.Щербов, не нагородивши їх ні медалями, ні грамотами, що передусім передбачалося Регламентом чемпіонату. Він же чомусь продовжує ховати підсумки змагань, не викладаючи їх на міжнародну шахову платформу Chess Rezults, котра до речі безкоштовна надана Полтавської обласної федерації шахів з боку Федерації шахів України.

Автор: Альона Душенко Джерело фото: Андрій Зазуляк
Теги: шахи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх