Куди відправляти докази військових злочинів, щоб покарали російських окупантів?

8.03.2022, 18:41 Переглядів: 999

 

Сучасні смартфони можуть зробити кожного, хто перебуває у зоні ведення бойових дій, збирачем доказів здійснення військових злочинів російськими окупантами

Фіксація військових злочинів, що масово вчиняють російські окупанти, є дуже важливими для майбутнього притягнення Росії та її військових до кримінальної відповідальності та визнання факту геноциду Росії проти українського народу.

Репортажі про насильство щодо мирних жителів під час військових конфліктів раніше вважалися неймовірно складним завданням. Проте, завдяки більш досконалим камерам смартфонів та збільшенням об’ємів медіафайлів, якими діляться в соцмережах та на різних сайтах очевидці, процес збору інформації став набагато легшим.

Наразі не тільки журналісти, а й прості люди мають набагато ширші можливості для надання допомоги у фіксації та розслідуванні військових злочинів.

Війна в Сирії стала першою перевіркою цих методів - журналісти відстежували її онлайн практично в режимі реального часу. Схожа ситуація розгортається сьогодні в Україні. В режимі онлайн фіксується незаконні дії російських окупантів: детально документується широкомасштабна агресія Росії проти України, бомбардування житлових кварталів українських міст та вбивства мирних українців.

Постає питання: Куди українцям відправляти докази військових злочинів, щоб покарали окупантів?

Прокуратура Гааги розпочала збір свідчень про дії Росії в Україні: потрібні фото, відео, документи або свідчення очевидців.

Про факти вбивств мирних жителів російськими окупантами, авіаційних, ракетних та артилерійських ударів по лікарням, школам, дитячим садкам, житловим будинкам та іншим цивільним об’єктам, з вказанням дати, часу, місця та відомих додаткових обставин треба писати прокурору (можна будь-якою мовою) на пошту: otp.informationdesk@icc-cpi.int

Міжнародна волонтерська команда запустила проект «Нюрнберг-2022» для фіксації злочинів російської армії проти мирного населення України.

У листі потрібно вказати всю відому Вам інформацію: дату, місце, кількість постраждалих, контакти свідків та інші відомості. У вкладенні додати фото та відеодокази. Свідоцтва військових злочинів надсилайте на адресу: nurnberg2022@gmail.com

Докладніше про цей волонтерський проект можна прочитати тут. Уся зібрана інформація також буде передана до військового трибуналу у Гаазі.

Центр прав людини Zmina, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Українська юридична консультаційна група також збирають докази військових злочинів. Правозахисники просять надсилати наявні матеріали на електронну пошту: warcrimeSOS.UA@gmail.com

Якщо ви стали свідком військового злочину або у вас є можливість записати фото та відеодокази його наслідків, скористайтесь програмою eyeWitnesstoAtrocities.

Воно безпечно фіксує місце та час запису, та записує метадані, необхідні для підтвердження справжності знімків у суді. Як працює програма і хто збирає дані, читайте тут.

Разом переможемо!

Слава України!

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх