На Кременчуччині взялися за берегоукріплення на водосховищі 

5.09.2023, 13:31 Переглядів: 5 144

Роботи коштуватимуть близько 50 млн гривень, їх виконуватимуть до кінця 2024 року

4 вересня Регіональний офіс водних ресурсів у Полтавській області оголосив тендер на виконання робіт  із берегоукріплювальних заходів на Кременчуцькому водосховищі в районі с. Мозоліївка Глобинського району (І черга, коригування). Про це йдеться в оголошенні, розміщеному в системі публічних закупівель Prozorro. Очікувана вартість закупівлі — 50,99 млн гривень.

Згідно з технічним завданням, підрядник, якого мають обрати за результатами аукціону, має звести греблі з різних матеріалів, улаштувати основи спланованих укосів, дренажі та інші будівельні роботи. Також завезти щебінь, бутовий камінь та інше.

Термін виконання робіт — до 31 грудня 2024 року. Торги намічені на 13 вересня 2023 року.

Нагадаємо, на Кременчуцькому водосховищі майже 30% його берегів (43,9 км із 156,2 км загального піддані процесам водної абразії. У найгіршому стані перебувають береги поблизу населених пунктів Градизької громади (Градизьк, Липове, Шушвалівка, Мозоліївка та Пронозівка) та Піщанської (Максимівка). У Регіональній програмі охорони довкілля Полтавської області на 2022 — 2027 роки зазначено, що інтенсивність розмиву цих берегів становить 3-7 м, а в окремі роки до 10-15 м щорічно. Внаслідок переформування берегів вже втрачено понад 800 га земельних угідь.

«Першочергового проведення робіт з укріплення берегів, у тому числі влаштування насипних дамб, потребують ділянки протяжністю 2 км берега біля с. Мозоліївка, аби запобігти  вимиванню могил старого кладовища, створено насипну дамбу уздовж 300 метрів берега);  5,6 км в районі ландшафтного заказника — геологічної пам’ятки природи «Гора Пивиха» (із 10 км берега між Градизьком та Максимівкою)», — йдеться в програмі. 

Фінансуватимуть роботи з обласного бюджету Полтавської області. Виділення коштів погодили депутати на одній із нещодавніх сесій.

Раніше  «Кременчуцький ТелеграфЪ» повідомляв, що у липні через високу кількість опадів в районі Градизька руйнується берег та старе кладовище. На сполох тоді забили у Градизькій громаді. З даними голови громади Мирослава Носи, найбільших руйнувань зазнає гора Пивиха. Там дерева та узбережжя падають і донині, а вода знаходиться впритул до гори. Тоді були побоювання, що роботи з берегоукріплення розпочнуть лише після війни, а рівень води будуть тримати у максимально критичній відмітці через загрозу ракетних обстрілів.

Руйнуються узбережжя: що відбувається з Пивихою, старим кладовищем та Градизьком сьогодні

Автор: Ольга Мінчук Джерело фото: архів Ъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх