Тендер абсурду-2: у договорі на 194,5 млн грн приховали ціну апаратів КТ та МРТ

15.10.2019, 13:45 Переглядів: 5 562 Коментарів: 3

 

Укладений договір на реконструкцію рентгено-діагностичного кабінету Кременчуцького онкодиспансеру з ТОВ «Оконіка», не містить специфікації обладнання, що монтується. Тому ми так і не дізналися, скільки ж коштують томографи

11 жовтня департамент будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА уклав договір підряду з ТОВ «Оконіка» на реконструкцію рентгено-діагностичного кабінету Кременчуцького онкодиспансеру. Договірна ціна складає 194,5 млн грн, і це один із найдорожчих тендерів області. Як ми вже писали раніше, виграла його будівельна фірма з 7 працівниками – ТОВ «Оконіка» має не лише виконати будівельні роботи, але й забезпечити рентгено-діагностичний кабінет обладнанням.


Що передбачає угода

  • Ціна договору на 2019 рік – (нуль), тобто в цьому році у замовника немає бюджетних асигнувань на коштовний проєкт.
  • Строки виконання робіт – до 10 квітня 2020 року за умови здійснення фінансування в повному обсязі. Варто зазначити: оскільки фінансування на 2019 рік не передбачене, у будівельників залишається на всі роботи включно із закупівлею, монтажем обладнання три місяці. Враховуючи, що на початку нового фінансового року бюджетні асигнування, як правило, йдуть із затримкою, навряд чи виконання робіт до 10 квітня буде можливим. Тим більше, Що, за умовами договору, передбачена передоплата підряднику – 30%.
  • Договір діє до 31 грудня 2020 року, але не втрачає свою дію раніше виконання робіт та остаточних розрахунків.
  • Гарантійний строк на об’єкт – 10 років з моменту введення в експлуатацію.

Ось як виглядає сьогодні приміщення на території Першої міськлікарні, яке мають реконструювати та добудувати під рентгено-діагностичний кабінет

 

Специфікація «для чайників»

Скільки коштує обладнання у ціні договору? На це запитання є дуже непевна відповідь.  У загальній сумі  договору (194,5 млн грн з ПДВ) фігурують такі складові:

  • 160,66 млн грн - вартість робіт;
  • 33, 86 млн грн - сума обладнання, що не монтується.

А тепер – увага. Як ми вже вказували, тендерна документація передбачала 272 найменування обладнання. Додаток 2 до договору підряду з ТОВ «Оконіка» (специфікація обладнання, що не монтується) містить  45 найменувань.


Натомість обладнання, що монтується, у тому числі головне – комп’ютерний та магнітно-резонансний томографи – не фігурують у специфікації. Чому? Та тому що у проєкті договору, що є складовою тендерної документації, замовник не передбачив такого додатку.

Відтак, ціна, параметри, марка апаратів КТ та МРТ та залишаються невідомими. Завдяки такій хитрій угоді неможливо порівняти ціну апаратів (та ряду іншого обладнання) з ринковими цінами.


І навіть наявна специфікація на обладнання, що не монтується, не відповідає на питання про  ціну за одиницю товару. Бо майже все це обладнання йде комплектами - ціна вказана за комплект, а не за одиницю товару (комплект столів, комплект стільців, комплект лікарняних виробів тощо). Ціни ховали так старанно, що навіть робили комплекти із принтерів, монітора та електрочайників.


До уваги – весь комплект техніки на 116,5 тис грн:

- електроконвектор (2);

- принтер (4);

- електрочайник (3);

- СВЧ-піч (2);

- монітор (1);

- провідний 2d сканер (1);

- бездротова точка доступу (3);

- АТС (1);

- IP-телефон (23 шт);

- IP-телефон (2 шт).


   


І навіть там, де товар штучний, з ціною не розберешся – не вказані параметри, марка, модель товару. 

 

Договір мандрівників у часі

Ми звірили умови тендерної документації зі специфікацією на обладнання, що не монтується. І виявили відсутність деяких найменувань, передбачених у ТД. Зокрема, у специфікації відсутні: стіл комп'ютерний з мобільною тумбою; стіл комп'ютерний кутовий з мобільною тумбою; шафа для зберігання одягу на 2 відділення; шафа для зберігання одягу на 1 відділення; стелаж аптечний відкритий. Тим не менш, замовник уклав угоду з переможцем тендеру.


Як уже сказано, договір укладений 11 жовтня. Натомість календарний графік виконання робіт починається з вересня 2019 року. Якийсь договір мандрівників у часі!


 


Громадські активісти оскаржують закупівлю

ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна» (Transparency International Ukraine) оскаржує закупівлю реконструкції будівлі рентгено-діагностичного кабінету Кременчуцького онкодиспансеру. Скарга направлена в управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області. Про це «Телеграфу» стало відомо від ГО «Європейський клуб», який співпрацює з Transparency International Ukraine в антикорупційних ініціативах.


«Варто зазначити, що встановлення, налаштування медичного обладнання та програмного забезпечення вимагає наявності відповідної  кваліфікації у працівників. Однак, Замовник вимагає від учасників надання лише довідки «Про наявність працівників відповідної кваліфікації» без конкретизації наявності необхідних спеціалістів, які будуть залученні до встановлення, налаштування медичного обладнання та програмного забезпечення», - юристи Transparency International Ukraine у своїй скарзі вказують на недоліки ТД, на яких акцентував увагу «ТелеграфЪ» у попередній публікації про даний тендер.


Ми також писали, що специфікація тендерної документації замовника не містить технічних характеристик апаратів КТ, МРТ та іншого медобладнання. Натомість (як звертають увагу юристи «Трансперенсі…», для будівельних матеріалів замовник у ТД вказав аж занадто багато характеристик на ряд будівельних матеріалів (понад 14 найменувань), у тому числі посилання на конкретні марки, жодним чином не обґрунтувавши необхідність такого посилання, що є порушенням статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі».


Також замовник у ТД вимагав в учасників, що мають статус «на розгляді» (після допуску до аукціону) надання у паперовому вигляді договірної ціни, банківської гарантії та інших документів, що  є порушенням статті 25 цього ж Закону. Також заявник звертає увагу, що, відповідно до 28 Закону замовник та учасники не можуть ініціювати будь-які переговори з питань внесення змін до змісту або ціни поданої тендерної пропозиції.


Transparency International Ukraine просить Держаудитслужбу розпочати моніторинг закупівлі та перевірити її на предмет законності.

Договір укладений, але закупівля може бути скасована, якщо Держаудитслужба підтвердить порушення.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

0
15 жовтня 2019 14:00

Да просто краю никакого нет этим махинациям, кажется, в нашей стране зарабатывают все и на всём...не считаясь не только с законом, но и с моральной стороной заработка. Такое впечатление, как только любой чиновник хоть немного приподнимается, у него срабатывает автомат - украсть, обмануть, распилить...Пусть даже путем вовлечения оконной формы в монтаж компьютерного мед.оборудования, чем больше пыли в документах, тем больше монет осядет в карман. Беспредельщики...


28 0
118
15 жовтня 2019 14:44

похоже цена договора скоро еще увеличится, например с помощью очередного додатка/задним числом (и нам будет ясно какой зазор установила себе Держаудитслужба за "предмет законности")


8 0
0
16 жовтня 2019 07:32

А монитор, сканер,принтер работают сами по себе Бэз кампутера???, или кампутэр возьмут с регистратуры????laughingsmiley



А услуги провайдера по подключению бездротового пристрою, или с телефона IP???


3 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх