Тендерні схеми у Кременчуці

12.08.2019, 11:33 Переглядів: 3 205 Коментарів: 7

   

Завдяки технічним учасникам, які приходять на тендери без документів, переможцем торгів стає потрібна фірма

Нещодавно «ТелеграфЪ» розповідав, як два пов’язані між собою учасника — ПП «Перша українська будівельна компанія» та ФОП Аленькова намагалися розіграти тендер на капітальний ремонт дороги на вулиці Декабристів у Кременчуці.



Департамент ЖКГ відхилив пропозиції обох учасників. Тепер тендер слід проводити заново. Що характерно, ФОП Аленькова навіть не подала необхідних документів на тендер, тобто навіть не збиралася перемагати в торгах, а прийшла на них як технічний учасник. Цього разу схема з використанням технічного учасника (і при цьому, пов'язаного з «конкурентом») дала збій, але раніше успішно спрацьовувала. Ми розповімо вам — як саме. І потрібним учасником була, знову-таки, «Перша українська будівельна компанія».



Як працює схема

Працює це так: технічний учасник пропонує вищу ціну, ніж його «конкурент», який має стати переможцем.


Отже, якби у ПП «Перша українська будівельна компанія», яке запропонувало нижчу ціну, не знайшли недоліків у документації, до другого (технічного) учасника тендера взагалі б ніхто не придивлявся. Оскільки так званий етап прекваліфікації (коли документи розглядаються перед аукціоном) Законом «Про публічні закупівлі» (ст. 27) передбачений лише для так званих європорогів: для товарів і послуг - 133 тисячам євро; для робіт - 5150 тисячам євро.


Більш детально, як працює схема, пояснив експерт.


- Якщо говорити про «європороги» - торги з оголошенням англійською мовою, то документи учасників доступні для розгляду перед аукціоном, на етапі етап прекваліфікації – пояснює Олександр Довгошей, аналітик ГО «Інституту аналітики та адвокації», яка є членом «Dozorro-спільноти – У цьому випадку замовник перевіряє тендерні пропозиції кожного учасника і не допускає до аукціону тих, чиї пропозиції не відповідають його вимогам. У випадках звичайних відкритих торгів цього етапу немає, і замовники бачать документи учасника лише після аукціону. Таким чином поява технічних учасників у «звичайних порогах» набагато простіша – можна взагалі не подавати документи, або подати їх частково. При цьому ціна таких учасників вища, ніж у запланованого переможця. Таким чином вимога участі двох підрядників виконана, торги відбуваються, і переможцем стає потрібний учасник.


Саме так і було в іншому тендері на комплексний благоустрій території в районі житлових будинків № 40А та 42А на вул. Правобережній, де замовником було КВП «Кременчуцьке міське управління капітального будівництва». «Конкурентом» уже знайомому нам ПП «Перша українська будівельна компанія» було ТОВ «Метизпроммаш» із Кременчука, яке взагалі не подало документи на тендер, лише «намалювало» ціну за свої послуги – звісно ж, вищу ніж у конкурента. Під час аукціону ціну ніхто не знижував. Формально тендер відбувся. Замовлення на 4 млн 118 тис грн отримав улюблений підрядник мерії - ПП «Перша українська будівельна компанія». На нашу думку, це вже накатана схема.


Якщо придивитися уважніше, то й тут між двома «конкурентами» теж знаходимо зв’язки – як у матрьошці. Так, ТОВ «Метизпроммаш» має спільний телефон зі світловодським ПП «Сивирам-Ойл». Натомість ПП «Сивирам-Ойл» має спільну адресу з ТОВ «Науково-виробничий центр «Альянс-Експерт». І в контактах цього світловодського «Альянсу» - такий самий мобільний номер телефону, як і в нашого переможця тендера - ПП «Перша українська будівельна компанія».


 

Схема побудована за даними аналітичної системи YouControl

До речі, «Метизпроммаш» двічі ходив на той самий тендер на благоустрій території на вул. Правобережній (першого разу він не відбувся, бо дискваліфікували всіх учасників) – і двічі ходив без документів. Перший раз підприємство надало лише пропозицію, а не весь необхідний пакет. Другий раз - документи взагалі відсутні. «Совпадєніє»?


  



Теги: тендер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

0
12 серпня 2019 12:33

Какой вывод можно сделать из этой и других подобных статей?
Правильно, всё должно быть частным. У частника такое в принципе не пройдет. И не нужны будут всякие ГО и доЗОРРО. И пойдут наконец люди работать по прямой своей специальности, без фин грантов.
Только частник не глобальный, не монополист. И конечно же под присмотром города, какого-нибудь Наблюдательного Совета.

А пока это всё мне напоминает СССР и ОБХСС. Мы шли семимильными шагами к коммунизму и страна тратила немалые деньги на систему, которая боролась с естественным желанием народа жить лучше или богаче. Победить окончательно "естественное" невозможно и ОБХСС всегда была при деле. Но никогда не смогла достичь глобально/стратегических результатов в этой борьбе. Плюс ее еще использовали в борьбе за политическую власть в стране и регионах.
Так и здесь. Пока все государственное и все зависит от чиновника - они будут воровать. Это конечно же плохо, но естественно. Уберут одного - придет другой. И так бесконечно, пока не изменится сама система. Но все будут при деле.
Один "правильно" ворует, другой выявляет, третий читает. И вроде борьба идет, но надежда почему-то только на "доброго, честного" царя/депутата/президента.


4 2
294
12 серпня 2019 13:46

Філософське питання: що краще? 

 

Якщо не буде "технічного учасника", тендер не відбудеться, буде призначено новий тендер і так кілька разів, і весь цей час дорога буде не ремонтована.

Якщо є "технічний учасник", замовлення отримав той, хто готовий виконати роботи, тендер проведено, вулиця відремонтована.

 

Вам шашечки чи їхати?


1 7
169
12 серпня 2019 14:18

Цитата: ulyanov

Філософське питання: що краще? 

 

Якщо не буде "технічного учасника", тендер не відбудеться, буде призначено новий тендер і так кілька разів, і весь цей час дорога буде не ремонтована.

Якщо є "технічний учасник", замовлення отримав той, хто готовий виконати роботи, тендер проведено, вулиця відремонтована.

 

Вам шашечки чи їхати?

 

Нам і шашечки, і їхати, бо їхати без шашечок небезпечно - ніхто ні за що не відповідає. Так само як і мати справу з фірмою, де 8 працівників "освоюють" мільйонні підряди


5 0
0
12 серпня 2019 14:30

правильная фраза: кризиса в стране нет! Они просто тырят наши бабки!


2 1
4 363
1
12 серпня 2019 14:34

Цитата: Татьяна Донченко
мати справу з фірмою, де 8 працівників "освоюють" мільйонні підряди
ну тут тоже, так говорить не правильно. Миллионы тратятся на материалы и ЗП, или Вы сомневаетесь, что 8 человек не могут освоить несколько миллионов включая стоимость материалов?Да им посчитать зп хотя бы 20т на руки-"грязными" посчитаете сколько будет? Только на зп с учетом налогов и сборов под лимон выйдет....


1 1
0
12 серпня 2019 15:45

Прозорро создан не для того, чтоб избавиться от коррупции, а для того чтоб показать подозрительную дейтельность. А чтоб на нее обратили внимание, то должны быть люди, которые скажут всем: "глядите, а похоже здесь не все чисто". И тогда этим должны заниматься правоохранительные органы. Конечно, было бы идеально, чтоб они занимались этим без привлечения внимания общественности, но похоже пока ни пнешь, никто шевелиться не будет. Как это было с закупкой рушников по 4к грн на Укрзализнице.


0 0
4 363
1
12 серпня 2019 15:52

Цитата: aleks
с закупкой рушников по 4к грн на Укрзализнице.
заметте нач укрзализници и поныне там, а должен сидеть и долго....


0 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх