Сезон полуниці: що треба знати кременчужанам про червону ягоду  

29.05.2019, 09:03 Просмотров: 3 292 Комментариев: 5

  

Як правильно купувати та куштувати


Наприкінці весни – на початку літа до Кременчука приходить сезон полуниці. Мабуть, кожен кременчужанин поспішає купити та поласувати нею, але як багато ми знаємо про цю, здавалося б, таку звичну ягоду? Тож, давайте розберемося, як слід обирати, їсти та заготовлювати полуницю та що у ній такого корисного.

 


Полуниця – це скарбниця вітамінів та мікроелементів

 

Як виявилося, батьківщина полуниці – Південна Америка, а в Європу її завезли наприкінці XVIII століття. Полуничка – улюблені ласощі дорослих та дітей, а найголовніше, вона є справжньою скарбницею вітамінів та мікроелементів. Що ж такого корисного у червоній ягідці?

  • Вона зміцнює імунітет, бо є джерелом вітаміну С;
  • вміщує йод та цинк, а також кальцій, який так потрібен для зубів, кісток та волосся;
  • має антиоксидантну дію (зв’язує вільні радикали в організмі);
  • є джерелом вітамінів групи В, що сприяють роботі нервової системи;
  • містить речовину кверцетин, яка є важливою у профілактиці раку та особливо корисна для людей, що курять;
  • стимулює апетит, прискорює обмін речовин та створює очищуючий ефект, тому її рекомендують для вживання людям, які страждають від ожиріння;
  • у ягодах полуниці міститься багато кислот, серед них саліцилова, яка є жарознижуючим засобом;
  • полуниця низькокалорійна, тому вважається дієтичним продуктом;
  • черешки та листя полуниці також мають лікувальну дію, їх заварюють та п’ють як чай.


 


Але поряд із корисними властивостями, червона ягода має і деякі застереження щодо вживання, тому зловживати нею не можна:

  • є сильним алергеном;
  • може викликати ефект бродіння у шлунку;
  • містить речовини, які можуть стати причиною підвищення тиску;
  • маленькі насінини полуниці – причина механічного подразнення.

 

Ранні сорти не рекомендують дітям до 7 років, це стосується вагітних та годуючих жінок і людей з хворобами шлунково-кишкового тракту.

 


Як правильно купувати, вживати та зберігати червону ягоду

 

При виборі полунички треба бути уважним та обережним, адже «особливо хитрі» продавці призвичаїлися підфарбовувати незрілі ягоди для кращого товарного вигляду. «Лакмусовим папірцем» служить аромат цього продукту, він має бути сильним та глибоким. Фахівці радять не купувати багато червоної ягоди за один раз та вживати її невеликими порціями, з інтервалом між стравами.

 

Перед вживанням важливо добре мити полуницю, щоб уникнути алергії на пилок та зараження паразитами. Найкращий науковий спосіб – обробляти ягоди озоном, та в домашніх умовах ми такої змоги не маємо. Ранні сорти полуниці погано зберігаються, тому їх краще не тримати у холодильнику більше 1-2 діб, адже нітрати в ягодах можуть перетворитися на канцерогени.

 

Безумовно, більшість з нас бажає отримати корисні продукти до свого столу якомога раніше, але не слід забувати, що у ранніх фруктах може бути багато хімікатів для більш швидкого дозрівання, а вони в свою чергу призводять до токсичного ураження печінки та нирок. Тож, пам’ятаємо: найкорисніше – це те, що дозріло природним шляхом.


 

 

Усі ми звикли їсти червону ягоду з цукром, але, як виявилося, це не надто корисно, бо цукру в нашому організмі і так вистачає. Кислоти в полуниці вступають в реакцію з емаллю зубів та подразнюють стінки шлунку. Але є вихід – вживати ягоди полуниці разом з кисломолочними продуктами, такими як сметана та сир. Ці продукти створюють своєрідну «плівку», котра захищає від шкідливого кислотного впливу. А найкращий рецепт щодо частування: полуниця зі сметаною та невеликою кількістю меду.

 

Важлива порада: 100 г полуниці (4-5 ягідок) – це добова норма вітаміну С, а максимальна корисна кількість її на добу – півкілограма.

 

Якщо хочеться «розтягнути задоволення» надовго, радять заморожувати полуницю невеликими порціями, а після розмороження одразу з’їдати. На жаль, у вигляді джему ця ягода втрачає більшість корисних мікроелементів.

 

Завжди треба брати до уваги, що сезон полуниці – близько 4 тижнів, саме у цей період вона найкорисніша.

Теги: клубника

Комментарии: 5

4 254
29 мая 2019 12:36

Нету в этом году клубники. Из-за дождей и похолодания. Она как пластиковая. Ни вкуса, ни запаха.


-1
55
29 мая 2019 16:11

Цитата: Solenoid

Нету в этом году клубники. Из-за дождей и похолодания. Она как пластиковая. Ни вкуса, ни запаха.

Глупости говоришь, только ляпнуть бы говна напол , есть клубника но она ещё не созрела , а то что ты про тепличную говоришь которая выращена не известно на чем так она всегда была без вкуса и запах.


+7
1 445
29 мая 2019 19:36

Цитата: Solenoid

Нету в этом году клубники. Из-за дождей и похолодания. Она как пластиковая. Ни вкуса, ни запаха.

 

Да ладно, отличная на даче уже есть. Это у вас дачи нет, вот вы и такой злой всегда)


+5
2 882
29 мая 2019 19:41

Цитата: Strag poradka
только ляпнуть бы говна напол
для того и сидит тут-шо не коммент то .овно...(сорри)


-3
1 684
29 мая 2019 22:05

 [quote=zzzzzz]

[quote=Strag poradka]только ляпнуть бы говна напол[/quote]для того и сидит тут-шо не коммент то .овно...(сорри)

Ржу не могу,и это сказал самый зако...ный коментатор на этом сайте,посмотри на свой профиль и на него, ты по минусам тут самый чемпион,а значит друг ты явно не адекватный!


+3
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
  • НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ:


Вверх