Кращих студентів Кременчука запрошують на навчання до Словаччини та Литви

15.05.2019, 10:28 Переглядів: 2 742

 

Гості жартома презентували меру Кременчука купюру євро номіналом "0", виготовлену у словацькому університеті

14 травня відбулася офіційна зустріч міського голови Віталія Малецького та делегацій представників іноземних вищих навчальних закладів з Литви та Словаччини. До Кременчука з метою співпраці у галузі освіти прибув професорський склад університету ім. Матея Бела з міста Банська Бистриця у Словаччині та Вільнюської колегії/Університету прикладних наук з Литовської Республіки. У пріоритеті - розвиток партнерських стосунків між цими закладами та Кременчуцьким національним університетом ім. Михайла Остроградського.

 

Першим взяв слово мер міста Віталій Малецький:
- Велику роль у розвитку Кременчука грає Національний університет ім. М. Остроградського. Адже він є кузнею кадрів для промислових підприємств, державних структур, сфери обслуговування, бізнесу Кременчука. У Полтавській області є потужні заклади вищої освіти, але за кількістю студентів наш університет завжди мав лідируючі позиції. Зараз у державі, на жаль, немає цілісної підтримки системи освіти, державне замовлення на підготовку кадрів скорочується. Це не стимулює заклади вищої освіти інвестувати в розвиток існуючих чи відкриття нових спеціальностей. Тому майбутнє — це партнерські освітні програми, які дозволять студентам отримувати як українську, так і додатково європейську освіту.

 

Проте водночас міський голова висловив занепокоєння тим, що спостерігається відтік кадрів за кордон, адже закордонні партнери завжди були зацікавлені в українських випускниках. Тому тут потрібно знайти компроміс.

 

На зустрічі була присутня делегація від Кременчуцького національного університету ім. М. Остроградського. Ректор Михайло Загірняк розповів, що спільна робота з Вільнюським університетом тільки розпочинається, проте кременчуцькі викладачі вже встигли побувати у Вюльнюсі та навіть провели там кілька занять.


А от з Університетом ім. Матея Бела Кременчуцький національний університет співпрацює вже понад 10 років. І ця співпраця почалася на платформі американської програми імені Фулбрайта, яка займається обміном студентів та науковців з різних країн. Саме тоді між факультетами природничих наук цих вищих навчальних закладів була підписана домовленість. Спочатку спільна робота велася над екологічними проблемами, а з 2013 році почала розвиватися й у напрямках педагогіки та економіки. Десятки людей вже побували в Банській Бистриці завдяки цій співпраці.

 

У рамках зустрічі проректор з економіки Вільнюської колегії/Університету прикладних наук Андреюс Садаускіс розповів, що цього року виділено 5 місць для навчання українців у його навчальному закладі. Привабливість цієї пропозиції у тому, що навчання безкоштовне, студент повинен буде взяти на себе лише витрати на проживання. 


- Університет прикладних наук у Вільнюсі - найбільший у Литві та перший за рейтингом, має 7 факультетів (економіки, інформатики, менеджменту та інші). Ми сподіваємося на взаємовигідний обмін з Кременчуком досвідом, викладачами та студентами - зазначив проректор з економіки Вільнюської колегії/Університету прикладних наук Андреюс Садаускіс.

 

Зі словацькою стороною вже три роки поспіль існує практика кожного семестру відправляти двох кращих кременчуцьких студентів факультету економіки й управління на стажування до університету у Банській Бистриці, яке оплачує Євросоюз.

 

Ректор Університету ім. Матея Бела Владімір Хядловський прокоментував:

- Ми вже маємо гарний досвід роботи з українськими студентами у Словаччині. Сподіваємося на довгострокове співробітництво та на те, що українці ще приїздитимуть на навчання до нас.

 

Натомість ректор Кременчуцького національного університету Михайло Загірняк запропонував і іноземним студентам приїздити до Кременчука на навчання в області технічних наук. Наприклад, для отримання магістерського ступеня в Вищій інженерній школі в Ліоні майбутнім інженерам в останньому семестрі навчання треба півроку проходити підготовку в лабораторії іноземної країни. Щорічно 3-5 студентів із Франції протягом останніх 5 років обирають Кременчуцький політехнічний університет, адже тут сильна технічна база (зокрема, лабораторії з розробки матеріалів для космічних досліджень, інформаційних технологій). За словами Михайла Загірняка, над побутовими умовами ще слід працювати, але рівень наукової та освітньої підготовки гідний.

 

На зустрічі кременчуцькі представники висловили думку, що ми відкриті для спільної роботи із закордонними друзями не лише у галузі освіти й науки, а й в економіці та політиці. Питаннями міжнародної співпраці у Кременчуці займається комунальне підприємство «Інститут розвитку Кременчука».

 

Закінчилася зустріч обміном сувенірами та фотосесією. Серед подарунків з кременчуцького боку були картини з будівлями-пам'ятками Кременчука, а іноземні гості подарували історичні книги. Книги про історію країн мер передасть у міську бібліотеку, там кожен охочий може ознайомитися з ними. Віталій Малецький наголосив, що молоде покоління часто вивчає історію європейських країн за допомогою сучасних книжок, які дарують місту закордонні делегації.


Потім міський голова провів гостей у музей досягнень Кременчука, а вони у свою чергу жартома презентували йому купюру євро номіналом 0, виготовлену у словацькому університеті.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх