Куріння: як правильно кинути

31.05.2019, 17:45 Переглядів: 5 906

Поради дає головний лікар Кременчуцького наркодиспансеру Лариса Таран

31 травня відзначають Всесвітній день без тютюну. Ми спробували розібратися у проблемі розповсюдженої шкідливої звички. І взяли коментар у спеціаліста, як правильно кидати курити та з якими проблемами можна стикнутися у процесі.


 

 

Але для початку трохи статистики:

  • сьогодні у світі налічується більш ніж 1,5 млрд курців;
  • у світі 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням;
  • кожні 10 секунд на планеті вмирає один запеклий курець (до 2020 року цей рівень може підвищитися до однієї людини за три секунди);
  • Україна належить до країн Європи з високим рівнем поширення цієї шкідливої звички, особливо серед молодих чоловіків;
  • у дітей до 2-х років, які проживають з батьками-курцями, в 2 рази частіше виникають захворювання легенів, астматичні стани;
  • той, хто палить 1 пачку цигарок на день, поглинає легенями 700 г дьогтю, що містить 30 канцерогенних речовин;
  • людина, яка не палить і при цьому знаходиться в одному приміщенні з курцем, вдихає кількість диму, еквівалентну активному викурюванню 3 цигарок на день;
  • 20% пожеж відбувається від не загашеної сигарети.


Тож, напередодні Всесвітнього дня без тютюну ми поспілкувалися з головним лікарем Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру Таран Ларисою Василівною.


 


– Які психологічні причини призводять до цієї шкідливої звички?

– За останні роки збільшилась кількість курців серед дітей та молоді. Вони курять тому, що це модно, з цікавості, а іноді просто від нудьги. Інколи діти та підлітки починають палити, бо копіюють вчинки дорослих. Вони вважають, що так виглядатимуть більш самостійними, старшими, привабливими; хочуть подобатися і прийматися в компанію друзями, які палять. Зрештою, паління стає звичкою. Уже у дорослому віці часто при тривалій роботі люди влаштовують «перекур», щоб підбадьоритися. Насправді це обертається ще більшим стомленням організму внаслідок гнітючої дії нікотину.

 

– Які є методи кинути палити?

– Існує два методи кинути палити: медикаментозний та не медикаментозний. Нікотинові пластирі та жувальні гумки, сигарети без нікотину, спеціальні лікарські препарати – сьогодні налічується до 120 способів лікування тютюнової залежності. Існує єдине «але» – немає універсального методу. Тому кожен обирає для себе, який спосіб буде дієвим саме для нього.

 

Медикаментозний: медикаменти, які знижують рівень нікотину в крові, допомагають безболісно відмовитися від цигарок (наприклад, «Табекс», «Варениклін» та інші).

 

Не медикаментозний – існує величезна кількість замінників: жувальні гумки, льодяники, нікотинові пластирі, які зменшують тягу до паління, електронні цигарки, сірники (використовують як рефлекс щось тримати у роті) або навіть нейролінгвістичне програмування.

 

– Що це може допомогти курцеві у боротьбі зі шкідливою звичкою?

– Для того щоб період адаптації пройшов якомога легше, при відмові від паління слід вітамінізувати раціон, особливо поповнюючи запас вітамінів С, В, білків і амінокислот. Важливим моментом є виконання фізичних вправ. Завдяки ним м’язи швидше позбавляться від продуктів окислення тютюнових смол, легені будуть краще працювати і швидше очищуватися, посилиться кровообіг, а це сприятиме виведенню токсинів з організму. Також необхідно збільшити час перебування на свіжому повітрі, займатися цікавою діяльністю, яка б відволікала від думок про паління.

 

– Залежність від куріння — це більше психологічне чи фізіологічне явище?

– Вона об'єднує обидві ці складові. Звичайно, йде звикання організму. А крім того, важливими є соціальний та побутовий компоненти: якщо оточуючі навколо людини курять — у родині, на роботі — їй буде значно важче кинути. Потрібно пам’ятати, що, у якому б віці і після якого б стажу паління не виникло бажання позбутися тютюнової залежності, його можна реалізувати при ретельному виконанні простих, але необхідних правил щодо модифікації способу життя. Зміни в організмі людини внаслідок паління є глобальними, але все ж таки зворотними.

 

– А з якими проблемами стикається людина, яка кидає палити?

– Тютюнопаління викликає суттєві патологічні зміни в головному мозку. Хронічний прийом нікотину призводить до звикання, зниження чутливості до його дії, збільшення числа нікотинових рецепторів. Хімічні речовини, які додають до тютюну при виготовленні сигарет, суттєво поглиблюють дію нікотину. Наприклад, поряд із аміаком нікотин змінюється і стає в 100 разів доступнішим для всмоктування в кров. При спробі покинути звичку курець відчуває синдром відміни (по-простому «ломка») – для багатьох дуже неприємне відчуття. Може погіршуватися настрій, з’являтися виразки на губах і слизовій оболонці ротової порожнини, зростати частота захворювань на вірусні інфекції. Часто саме з цих причин спроба відмовитися від шкідливої звички стає невдалою. Тому ми заздалегідь повідомляємо пацієнтів про тимчасовість цих явищ, аби вони не стали для них перепоною.

 

Після того, як період адаптації завершиться, в організмі починається відновлення серцево-судинної системи (серце отримує достатню кількість кисню, стінки судин стають більш еластичними), потім – нервової (підвищується провідність нервових волокон, покращується психологічний стан), зрештою – дихальної системи організму.

 

– Скільки часу потрібно, аби пережити «ломку» та позбутися шкідливої звички курити?

– Період адаптації займає 4-10 тижнів. Але тут усе індивідуально. У деяких випадках може тривати й більше року.

 

– А до вас звертаються люди з проблемою табакокуріння?

– Так, часто лише вольових зусиль не вистачає для того, аби позбутися шкідливої звички. За статистикою, серед осіб, які намагалися кинути палити без сторонньої допомоги, 90-95% знову бралися за старе. У багатьох випадках для прийняття рішення про відмову від паління необхідна консультація фахівця, підтримка сім’ї та друзів, а також лікування, спрямоване на зменшення проявів синдрому відміни. При відмові від паління слід бути готовим до того, що організм, який за багато років звик отримувати допінг у вигляді тютюну, буде боротися за повернення звички.

 

– А яка вікова категорія тих, хто до вас приходить?

– До нас звертаються в основному від 18 років. Але батьки дітей-курців мають змогу звернутися за консультацією. Батькам ми радимо в першу чергу знайти спільну мову з дітьми. У спокійній розмові на рівних, без криків та силових методів, пояснити наслідки пагубної звички. Категорична заборона не дає позитивний результат. Діти починають ховатися від дорослих, але продовжують палити. У тих родинах, де палять батьки, найдієвіший спосіб – показати приклад та самому кинути палити.

 

– Чи лікуються у вас люди саме від тютюнової залежності?

– На стаціонарі таких пацієнтів у нас немає, але в амбулаторних умовах звертаються за консультацією. Ми даємо рекомендації, потім деякі люди можуть передзвонити, деякі не повертаються, деякі через знайомих передають, чи є результат. Проте окрему статистику за цим питанням ми не ведемо.

 

– А як багато людей, які зверталися до вашого закладу, кинули палити?

– Нам важко відслідкувати, адже не завжди ми отримуємо зворотній зв'язок після консультацій. Курців ми не ставимо на облік, як це відбувається з алко- та наркозалежними. Особисто з мого досвіду роботи, можу навести приблизну статистику — 30%. Так, це небагато, але тим не менш.

 

Справа в тому, що люди не завжди виконують наші рекомендації. Коли до мене звертаються з питаннями щодо алкогольної залежності, паралельно уточнюють, що можна зробити при тютюновій залежності. Ось, наприклад, препарат «Табекс», він досить поширений та широко використовується. Питаю у курців, які приходять, чи пробували вони його. Мені відповідають, що препарат не допоміг. А коли ми починаємо розбиратися, дуже часто виявляється, що людина його просто неправильно приймала. Якщо ж рекомендації, що ми даємо, почуті та виконуються, можна розраховувати на хороший результат.

 

 Якщо ви самостійно не можете впоратися з проблемою та кинути палити, можна звернутися до Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру, де лікарі анонімно нададуть кваліфіковані поради щодо відмови від паління.


Адреса: вул. Ціолковського, буд. 76 (проїзд від центру маршрутним таксі №№16,16-а до зупинки «Наркодиспансер»).

Або зателефонувати на цілодобову лінію за номером: (0536) 702-831.

Ви змогли кинути курити?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх