«Coca-Cola» проти колготок: Випробування «Телеграфа»

21.04.2007, 11:04 Переглядів: 7 303
Властивості «Coca-Cola» народ обговорює давно. Мабуть, стільки, скільки п’є напій. Одні кажуть, що пити «Коку» – «смерти подобно», інші бузтурботно поглинають її літрами. «ТелеграфЪ» вирішив власноруч розібратися, чи правда все те, що говорять про «Колу».

Феєрверки відпочивають

Кажуть, якщо змішати «Колу» з «Ментосом», вийде такий фонтан, що й феєрверків не треба. Не брешуть. Ми перевірили. «Ментос» треба брати із розрахунку одна подушечка на півлітра «Коки». Беремо велику пляшку –  2,5 літра, робимо з паперу воронку, кидаємо у пляшку п’ять цукерок і відбігаємо подалі. Через пару секунд «Кока» шурує фонтаном – вся редакція збіглася подивитися! Можна тільки собі уявити, що відбувається у шлунку людини, яка випила «Коли», а потім вирішила освіжити подих «Ментосом».

Невмирущі колготки

Не їжте колготки перед тим, як випити «Колу»:) Тільки напій задарма переведете. Колготки перетравлюватимуться окремо, «Кола» – теж сама собою.
Кажуть, якщо у банку «Коли» засунути жіночі безрозмірні колготки, то за добу вони перетворяться на кашу. Неправда. Наші не розчинилися ні через одну добу, ні ще через три. Чи то колготки ми взяли якісь суперміцні, чи то «Кола» – «фальсифікат»…

«Кола» наше м’ясо «не бере»

Кажуть, якщо занурити стейк у «Коку», через два дні ви його там не знайдете. А ми знайшли… Перед експериментом ми тішимося, як діти. Купуємо не стейк, а ніжне куряче філе, щоб результат був показовішим. Через годину на дні банки з’являється – у-у-у, гидота! – коричневий осад. Ми збуджено переговорюємося: «Бачив, бачив?». Та на цьому все закінчується. Наше філе не розтало у «колі» через дві доби. Ми даємо йому вистоятися ще дві. Результат той самий – нашого м’яса «Кола» не роз’їла.

З ТАКОЮ іржею напою не впоратись

Кажуть, що «Кола» легко знімає іржу. Спеціально для експерименту наш завгосп десь дістає цвяхи, суцільно вкриті іржею. Два дні ми вимочуємо їх у «Колі». Повністю іржу напій не поборов, але незначний ефект все ж таки був – іржа дещо злущилася.

9 травня нинішнього року «Coca-Cola» виповниться 121 рік

У травні 1886 року в одній з аптек Атланти фармацевт Джон Сміт Пембертон змішав екстракт горіхів коли з напоєм кока. А потім у результаті наполегливої праці він нібито винайшов особливу суміш трав, олій та екстрактів «для неповторного смаку». З того часу увесь світ присьорбує «Coca-Cola»…

Назву для напою вигадав бухгалтер Пембертона Френк Робінсон. Він добре володів каліграфією, тому власноруч написав слова «Coca-Cola» фігурними літерами, які й понині є логотипом напою.
Основними інгредієнтами «Коли» були три частини листя коки (із них же отримували кокаїн) на одну частину горіхів тропічного дерева коли. Напій запатентували як лікарськиий засіб від «будь-яких нервовий розладів» і почали продавати у найбільшій аптеці Атланти. Пембертон стверджував, що його «Кола» лікує від імпотенції, головного болю, істерії та меланхоліїі, що вона особливо корисна людям похилого віку і тим, хто страждає на залежність від морфію. Кокаїн у ті часи не був забороненим засобом – про те, що він шкодить здоров’ю, тоді ще не здогадувались.
Спочатку напій був збитковим. Але поступово його популярність зросла, і в 1888 році Пембертон продав права на його випуск. В 1882 році бізнесмен Аса Гріггс Кендлер заснував компанію «The Coca-Cola Company», яка виготовляє «Коку» і понині.
Але в1890-х суспільна думка повернулася проти кокаїну. В 1903 році у газеті «New York Tribune» з’явилася розгромна стаття про те, що «Кока-Кола» винна у тому, що негри з трущоб, які упиваються нею до нестями, нападають на білих. Після цього в «Колу» стали додавати не свіже листя коки, а вже «вичавлене», з якого видалили весь кокаїн. З тих пір популярність цього напою зростала в геометричній прогресії. Вже через 50 років після винайдення, «Кока-кола» стала для американців чимось на зразок національної ікони… А в 2004 «The Coca-Cola Company» отримала Шнобелівську премію з хімії за перетворення води у непридатну для пиття субстанцію.
Творець «Коли» Пембертон помер у злиднях 16 серпня 1888 року. А товарний знак «Coca-Cola» нині є найвідомішим у світі. Сьогодні цей напій продають у 200 країнах. Кожного дня люди купують близько мільярда штук продукції компанії.

Турки оприлюднили секретну формулу коли

Під час судового процесу у справах споживачів Анталії вдалося розкрити секрет рецепту «Coca-Cola», який ретельно охоронявся стільки років. Керівник турецької Ради миру Фонду Святого Миколая Муаммер Карабулут у вересні минулого року подав у суд на компанію «Coca-Cola» з вимогою розкрити формулу напою.

«Формулу ми дізналися під час процесу при вивченні матеріалів, які надали адвокати компанії», – заявив пан Карабулут. За його словами, секретний рецепт фармацевта Пембертона включає: «цукор (%10.58 W/V), фосфорну кислоту (0.544 G/L), кофеїн (150 MG/L), карамель (%0.11), двуокис вуглецю (7.5 G/l) й екстракт «Кока-Колы» (%0.015 W/V)». Пан Карабулут зазначив, що «особливий» екстракт із трав, про який ходило так багато чуток, є всього лише натуральним фарбником «кармін» або харчовою добавкою «кошеніль», яку видобувають з кошенільних  червців. У харчовій промисловості кармін відомий як кармінова кислота. Їй присвоєно міжнародний індекс Е-120. 

Кошенільний червець. Зліва – самець. Справа – самочка. Самець після спарювання гине. Ця комаха живиться соками рослин. Кошенільний червець вважається шкідником сільськогосподарських культур і плодових дерев. В Україні він теж водиться. З барвної речовини з тіла самки добувають червону фарбу, тобто кармін.

Хочеш – перевір: «Чудодійні» властивості «Cоca-Cola»

«Колу» і її властивості обговорюють роками. Наприклад, на просторах Інтернету можна знайти повідомлення про те, що:
* «Кока-Колу» використовують для чищення туалетів, протирання скла та видалення іржі.
*  за непідтвердженими даними, один з різновидів коли у Китаї використовують як протизаплідний засіб… А китайців чомусь все більше і більше
* у багатьох штатах США дорожна поліція завжди тримає в машині два галони «Коки», щоб змивати кров з асфальту після аварій.
* «Кола» видаляє корозію з батарей в автомобілі
* заржавілий болт можна викрутити, якщо змочити ганчірку в «Колі» та обмотати нею болт на декілька хвилин.
* за допомогою «Кока-Коли» можна очистити сильно забруднений одяг, якщо полити нею купу брудного одягу і випрати у машині, як завжди.
* для транспортування концентрату «Кока-коли» вантажівка має бути обладнана спеціальними піддонами для висококорозійних матеріалів
* індійські фермери замінюють пестициди «Колою». Селяни оприскують нею поля бавовни і плантації прянощів, щоб позбутися комах-паразитів. Солодкий розчин приваблює червоних мурашок, які поїдають личинки шкідників. Та фермери кажуть, що як замінник пестицидів не обов’язково використовувати саме «Кока-колу» – підійде також «Пепсі» та інші напої.

Рубрика «На зуб» не співпрацює з рекламодавцями. Усі перевірки «ТелеграфЪ» проводить власним коштом і керується при цьому лише інтересами читача.
Є ідеї з приводу того, що б іще можна було «взяти на зуб»? Розкажіть про це «Телеграфу». Поекспериментуємо разом.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх