Тарифний шок: що приховано в рахунках на опалення

10.11.2016, 11:26 Переглядів: 27 717

Тарифний шок: що приховано в рахунках на опалення

Які маніпуляції проводять з тарифами і чому в жовтні абоненти «Полтаваобленерго» заплатять набагато більше, ніж абоненти КП «Теплоенерго». Підбиваємо підсумки.

Днями кременчужани отримали на електронну пошту розсилку – комунальні рахунки за жовтень. Люди шоковані (особливо ті, у кого не оформлена субсидія). Рахунки за опалення для двокімнатної квартири (залежно від площі) складають 1200–1500 грн, а загальний рахунок за комуналку в багатьох перевалив за дві тисячі.

 


– Мене півдня трясе! Так це ж лише виставили рахунок за півмісяця? А що буде далі, в січні-лютому? – обурюється кременчужанка Лілія.
Наприкінці минулого тижня телефон у редакції «Телеграфа» не замовкав: люди просили пояснити, який же тариф виставили в платіжках? Чому так багато платити?

 


 

Питання виникли у мешканців будинків, де немає теплових лічильників. Ми звернули увагу, що скарги йшли від абонентів «Полтаваобленерго». Абоненти «Теплоенерго», як з’ясувалося згодом, отримали не такі жахливі рахунки. Чому?

 

Тарифний шок: що приховано в рахунках на опалення

 

Тарифи на опалення підвищили в липні, а тепер коригують

 

Тарифи на опалення і гарячу воду і для ПАТ «Полтаваобленерго», і для КП «Теплоенерго», які надають послуги у Кременчуці, зросли з липня – відповідні рішення ухвалила НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики на компослуг).

 

Якщо у будинку немає теплового лічильника, оплата нараховується за квадратний метр. Для абонентів «Полтаваобленерго» (лівобережжя) розрахунковий тариф становить 30,32 грн/кв м; для абонентів «Теплоенерго» (правобережжя і Занасип) – 31,11 грн/кв м.

 

Але ще в минулому опалювальному сезоні було введено в дію Постанову КМУ № 1037 від 30.10.15 р., яка передбачає коригування тарифу залежно від температури зовнішнього повітря.

 

Яким чином підприємства здійснюють коригування, як виставляють рахунки? Щоб про це дізнатися, «ТелеграфЪ» надіслав інформаційні запити до двох підприємств, які надають послуги з опалення – ПАТ «Полтаваобленерго» і КП «Теплоенерго». Відповіді можна скачати нижче.

 

Teploenergo-otvet.pdf [1,01 Mb] (cкачиваний: 227)
POE-otvet.doc [44,5 Kb] (cкачиваний: 244)

 

 

Секрет № 1. Особливості коригування

 

Як уже сказано, Постанова Кабміну передбачає коригування на температуру повітря для будинків, які не обладнані тепловими лічильниками. Фактична температура у жовтні (за 20 днів, коли надавалося опалення, а вмикати його почали з 12 жовтня) склала +3,23 градуса, обидва підприємства скористалися довідкою Полтавського гідрометцентру.

 

Проте, як з’ясувалося із відповідей двох теплопостачальних підприємств, перерахунок вони здійснюють у різні терміни.

Комунальне підприємство «Теплоенерго», як сказано у відповіді на наш запит, «суто з технічних причин» виставить скориговані рахунки (за жовтень) у листопаді, а далі – кожного наступного місяця за попередній. Тобто зараз рахунки абонентів КП «Теплоенерго» виставлені за кількістю діб, коли надавалася послуга опалення: за затвердженим тарифом 31,11 грн/кв м (на місяць), без коригування.

 

Натомість компанія «Полтаваобленерго» вже здійснила перерахунок залежно від температури зовнішнього повітря. І врахувала коефіцієнт коригування 1,4, таким чином тариф (за місяць) склав 42,45 грн за кв м. До коефіцієнтів, ми ще повернемося. Більш детально, яким чином виставляє рахунки "Полтаваобленерго" - за посиланням нижче.

 

 

«Підніжка» для отримувачів субсидій

 

Зазначимо, що коригування «місяць у місяць» дуже невигідне отримувачам субсидії. Уся оплата, яка утворилася в результаті коригування, вилилася в додаткову суму, на яку субсидія в жовтні не надана, бо розрахунок її проводився, виходячи із тарифів, затверджених НКРЕКП. Як уже сказано, для «Полтаваобленерго» це 30,32 грн/кв м (а не 42,45, як за фактом). Різниця, наприклад, для квартири 40 кв м виливається у 400 гривень на місяць, і їх доведеться викласти з кишені споживачу.

 

– До мене на прийом приходила бабуся. Їй нарахована субсидія, але через коригування оплати за опалення їй треба заплатити додатково 600 гривень. Усе це буде відшкодовано за рахунок субсидії, але не «місяць у місяць». За нормативними документами, ми робимо перерахунок наприкінці опалювального сезону, і тоді кошти повернуться на особовий рахунок абонента, – каже Лідія Глоба, начальник управління соцзахисту населення Автозаводського району.

 

Тобто використати всю належну йому субсидію за опалення споживач зможе лише в наступному опалювальному сезоні. Не платити додаткову суму, чекаючи на те, що її згодом покриє перерахунок, в управлінні соцзахисту не радять: річ у тім, що законодавство зобов’язує сплачувати весь рахунок (за винятком субсидії). А якщо отримувач субсидії має борг, надавачі послуг можуть поскаржитися в УСЗН, і це тягне за собою припинення субсидії.

 

Секрет № 2. Температурні маніпуляції

 

Фактичний тариф (за кожен місяць) розраховується за формулою. А в ній фігурує Кі – коефіцієнт, який враховує відхилення зовнішньої температури повітря від норми. Зазначимо, що при розрахунку коефіцієнта враховуються не лише відхилення температури, але і норми використання теплової енергії на 1 кв м площі для нагріву приміщення до нормативної температури +18 градусів. Хто цікавиться формулою детальніше, дивіться Постанову КМУ № 1037.

 

А тепер – найцікавіше. У підсумку коефіцієнти коригування тарифів у двох теплопостачальних підприємств при одній і тій самій температурі зовнішнього повітря у жовтні вийшли різні!

 

«Полтаваобленерго»: Кі = 1,400634

КП «Теплоенерго»: Кі = 1,055

 

Звідки ж така різниця? Через запити до «Полтаваобленерго» і КП «Теплоенерго» ми поцікавилися й нормативною температурою повітря, яка врахована у затвердженому тарифі (за кожен місяць, із жовтня по квітень). А потім порівняли показники, які підприємства підставляють у формулу, і виявили дуже дивні речі: виявляється, кременчужани – абоненти «Полтаваобленерго» і КП «Теплоенерго» – живуть у різних кліматичних умовах! Неймовірно? Але так сформовані тарифи. Дані – у таблиці.

 

 

Місяць надання послуги

Середня розрахункова температура зовнішнього повітря для Кременчука, ºС

Дані «Полтаваобленерго»

Дані КП «Теплоенерго»

січень

4,3

- 5,6

лютий

3,2

- 4,9

березень

+ 2,7

+0,2

квітень

+ 8,5

не надана інф.*

жовтень

+ 6,9

+ 4**

листопад

+ 3,7

+ 1,8

грудень

1,1

- 3,2

 

* У відповіді КП «Теплоенерго» вказано, що середня температура для квітня буде розрахована додатково (залежно від тривалості опалювального сезону)

** За період з 12 по 31 жовтня.

 

Зазначимо, що нормативна температура, закладена в тариф визначається окремо для кожного місяця. Тож якщо, наприклад, у грудні буде тепліше, за норму, у підсумку тариф на опалення може бути навіть меншим, ніж у жовтні. Але різниця температрур у розрахунках двох підприємств довіри не викликає.

 

Відчуй різницю на гаманці

 

32,82 грн /кв м (за місяць) – вартість послуги в жовтні для абонентів КП «Теплоенерго», з урахуванням коригувального коефіцієнта: 31,11(тариф) х 1,055 (Кі) = 32,82.

 

42,45 грн/кв м (за місяць) – вартість послуги в жовтні для абонентів «Полтаваобленерго», з урахуванням коригувального коефіцієнта: 30,32 (тариф) х 1,4 (Кі) = 42,45.

 

9,63 грн – різниця у вартості послуг, і це лише на одному квадратному метрі!

 

А тепер порахуємо для двох однакових квартир – по 42 кв м на Молодіжному і в Крюкові.

Врахуємо, що послуга опалення надавалася з 12 жовтня (деяким абонентам підключили ще пізніше (звідси й пояснюють різні тарифи на опалення в абонентів «Полтаваобленерго» – оплата на 1 кв м площі розрахована на фактичну кількість днів).

 

889,14 грн – сплатить за опалення мешканець Крюкова: 21,17 грн/кв м (за 20 днів, КП «Теплоенерго») х 42 кв м

1150,38 грн – сплатить з опалення такої ж квартири мешканець Молодіжного: 27,39 грн/кв м (за 20 днів, «Полтаваобленерго») х 42 кв м.

 


261,24  грн – 
різниця, яку переплатить у жовтні абонент «Полтаваобленерго» внаслідок хитрих маніпуляцій із температурами, закладеними в тариф.

 

Перевіряти обґрунтованість тарифів мала б НКРЕКП, але, судячи з усього вищесказаного, Нацкомісія або робить це неякісно, або «підігрує» монополістам. У підсумку переплачують споживачі.

Автор: Татьяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх