"10 років наживали — за 15 хвилин усе згоріло" - подробиці про газову аварію та пожежу у Кременчуці

7.04.2016, 16:21 Переглядів: 8 810

"10 років наживали — за 15 хвилин усе згоріло" - подробиці про газову аварію та пожежу у Кременчуці

Збитки кременчуцькій родині, де згоріла квартира внаслідок підвищеного тиску газу, сягають 300 тисяч гривень. "Кременчукгаз" погодився на компенсацію, але чи відшкодують добровільно всю суму? Причини самої аварії на підприємстві ще не назвали.

Пожежа в будинку №18 кварталу 278, що сталася через підвищений тиск газу, залишила кременчуцьку родину без житла — квартира майже вщент згоріла. Тепер Марина, її чоловік та дворічна дитина тимчасово живуть у батьків.

 

 

Марина й досі нервує, коли розповідає про події того дня:

 

- Зранку я прокинулася, пішла варити дитині кашу. Поставила каструлю на газову плиту, ввімкнула її, й одразу спалахнуло. Почала горіти поверхня плити, кухня - ніби калюжа вогню. Я намочила рушник, кинула зверху, а він теж загорівся... Хотіла перекрити газовий кран, але не могла, бо вогонь ішов позаду плити із газової труби. Він валив звідти з такою швидкістю — не передати словами. Запалала духовка, я бачу — не дістану той кран...

 

Побігла в кімнату, схопила дитину і вибігла в під'їзд босоніж... Вибіг сусід, Арсен, теж почав поливати водою — а вогонь ще дужче палає, ніби він ллє бензин. Він побіг рятувати свою родину. А я забігла до сусідів зверху — вони викликали пожежних. Хто перекрив кран — я навіть не знаю...

 

Пожежні дали висновок: “Причина пожежі — підвищення тиску природного газу в мережі газопроводу”... У 2015 році ми зробили ремонт у квартирі. Була нова техніка, нові меблі... Нас викликали до “Кременчукгазу”, там сказали, що це — їхня провина, і нам компенсують збитки. Експерти оцінили збитки на суму близько 300 тисяч гривень, зараз усе оформлюємо документально. Згоріло півквартири: кухня повністю “під вугілля”, зала, навіть у ванні плитка розплавилася. Пожежні залили водою всю квартиру — весь ламінат піднявся, меблі, які залишилися, плавали. У четвертій кімнаті в нас була гардеробна.

 

Одяг навряд чи підлягає відновленню: він вкрився якоюсь сажею, що не відчищується. Але ми не просимо повернути ні одяг, ні посуд, який теж знищений. Не треба нам і моральних збитків. Але нехай хоча б повернуть те, що в нас було: ремонт, меблі на кухні та техніку... Усе, що ми наживали за 10 років, згоріло за 15 хвилин. 

 

Причини аварії встановить службове розслідування

 

Інформації про причини аварії й досі дуже мало — йде службове розслідування, кажуть керівники “Кременчукгазу”.

 

Коротко про те, як працює система: на газорозподільчому пункті (ГРП) тиск газу автоматично знижується до побутового рівня і потім газ надходить споживачам. Але 2 квітня тиск газу в мережі підвищився. Головний інженер “Кременчукгазу” Болеслав Грабовський повідомив у день аварії, що не спрацювали скидні свічки на ГРП (вони дозволяють аварійно знизити тиск). Але ж це не єдина система захисту: у випадку підвищення тиску має автоматично перекриватися клапан.

 

Підвищений тиск газу — реальна небезпека вибуху. У 2007 році у Дніпропетровську вибух газу зруйнував багатоповерхівку. Аварійні служби діставали мешканців з-під уламків будинку.

 

Тоді загинуло 23 людини, а керівництво "Дніпрогазу" судили. 

 

Коментар

 

Болеслав Грабовський, головний інженер ПАТ “Кременчукгаз”

 

- Болеславе Францевичу, наскільки ми розуміємо, ситуація у Кременчуці була аналогічна тій, що в Дніпропетровську, коли стався вибух?

- Ні, це не так. У них пішов більший тиск газу в мережу. У нас все ж таки спрацювала система безпеки. Можливо, не так, як хотілося, але спрацювала.

 

- Наскільки був підвищений тиск: у два-три рази чи більше?

- Зараз йде службове розслідування, знімаємо дані телеметрії. Наскільки був підвищений тиск, поки що сказати не можу.

 

- Люди скаржилися, що в них зривало шланги...

- Зараз ми перевіряємо квартири. Жодного обірваного не знайшли, крім квартири, де була пожежа. Людям, де старі шланги, рекомендуємо їх замінити з метою безпеки.

 

- Ви будете після аварії з метою безпеки перевіряти всі ГРП?

- Ми робимо це регулярно.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх