У Кременчуці мешканці ОСББ встановили автономний тепловий вузол і готуються економити власні гроші

8.12.2015, 17:11 Переглядів: 11 403

У Кременчуці мешканці ОСББ встановили автономний тепловий вузол і готуються економити власні гроші

Кременчужани взяли гроші за програмою “теплих” кредити. Планують, що на кожному квадратному метрі зекономлять по три гривні на місяць

До 25 грудня будинок №57 на вул. 50-річчя СРСР запустить автономний тепловий вузол, який люди встановили за програмою “теплих” кредитів.

 

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) отримає компенсацію за проведену термомодернізацію власного житла. Частину тіла кредиту (тобто позиченої суми) компенсує держава через Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

 

18 грудня з Данії надійде деталь до обладнання, яка одразу не підійшла. Тому запуск автономного елеваторного вузла, який передбачає можливість регулювати подачу теплоносія, відклали на кілька днів. Модернізовану систему опалення планують запустити до 25 грудня.

 

Начальник відділу енергоменеджменту мерії Кременчука Олексій Гайдабура та голова правління ОСББ будинку №57 Людмила Яцун розповіли, що в нашому місті це перший будинок, який використав програму “теплих” кредитів на такий масштабний проект.

 

“Кредит взяли на сумму 229,125 тисяч в “Ощадбанку” терміном на 60 місяців. Компенсацію від держави ОСББ отримало позавчора, 6 грудня, у розмірі 40% вартості обладнання - 91,650 грн. У підсумку сума кредиту зменшилася до 113 тисяч гривень”, - стверджує Олексій Гайдабура.

 

За словами Людмили Яцун, через модернізацію, для 90 квартир мешканців п'ятиповерхівки зросла плата за утримання житла. За один квадратний метр щомісяця треба буде сплачувати на 53 копійки більше. Проте, одразу після запуску автономного теплопункту, економія на 1 квадратному метрі, за попередніми підрахунками, складе близько 3 гривеньна опаленні.

 

- Деякі мешканці відмовилися долучитися до модернізації системи опалення посилаючись на те, що в них субсидії, - каже голова ОСББ.

 

Як пояснив начальник відділу енергоменеджменту мерії, за допомогою автоматичної засувки буде регулюватися кількість енергії, яка подається до будинку. За рахунок того, що будинок вже утеплений, він сам всередині "ганяє" тепло. Мешканці будинку самі вирішують коли вмикати або вимикати тепло.

 

Голова ОСББ Людмила Яцун зауважила, що залежно від температури на вулиці, працює терморегулятор. Датчик дає сигнал на нього, і система відкриває засувку коли на вулиці холодно, або закриває - коли тепло. Протягом дня температура змінюється, і відповідно змінюється подача тепла. За рахунок цього відбувається економія.

 

У Кременчуці мешканці ОСББ встановили автономний тепловий вузол і готуються економити власні гроші

 

- У нас двоконтурний лічильник тепла. Тобто подача мінус обратка (те, що ми вже використали). У підсумку, тепло увійшло до будинку - засув закрився - тепло "ганяється" по дому. Потім зсув відкривається і додається необхідна кількість тепла, - пояснює Людмила.

 

Для того, щоб встановити автономний тепловий пункт у комплекті з лічильником, автоматикою та регулятором тепла необхідні технічні умови від надавача послуг.

 

- Це “Полтаваобленерго” або “Теплоенерго”, як у нас. Згідно технічних умов роблять проект, потім кошторисну документацію. Якщо хочете взяти участь у проекті енергоефективності “теплий” кредит, то необхідно утворити ОСББ. Це одне з умов надання кредиту.

 

Людмила Яцун пояснила, що в будинку центральну систему опалення залишили і паралельно планують запустити автономну.

 

- У нашій країні є проблеми з електропостачанням. І якщо відключать електропостачання на дуже великий період (2-3 дні) опалення не буде,  пояснила голова ОСББ. - Зараз у нас там все опломбовано “Теплоенерго”. Якщо необхідно, то ми беремо дозвіл розпломбувати і пускаємо систему опалення по старій системі. У майбутньому хочемо купити газогенератор. Тобто, якщо відключать електроенергію у нас працюватиме газогенератор і опалення не вимкнуть.

Автор: Альона Душенко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх