Держава подбала про «теплі» кредити для населення і для ОСББ

22.07.2015, 11:19 Переглядів: 16 241

Держава подбала про «теплі» кредити для населення і для ОСББ

Цьогоріч уряд пропонує українцям державну підтримку на встановлення твердопаливних котлів та термомодернізацію. Скористатися бюджетними коштами може навіть пересічний пенсіонер із пенсією 2 тис грн. Що для цього треба? З’ясовував «ТелеграфЪ»

Держава подбала про «теплі» кредити для населення і для ОСББ

 

Минулої зими ми всі боялися холоду, зважаючи на непевну ситуацію із поставками газу. І як ніколи українці задумалися про те, на що європейці звернули увагу ще раніше: на економію. Економити енергоресурси – це те саме, що економити власні гроші, адже тарифи на компослуги шалено зросли. І навіть якщо ви користуєтесь субсидією, все одно це питання актуальне, адже у підсумку йдеться про ваш комфорт взимку при непевній ситуації з енергоносіями. А відтак ще не пізно утеплитися або, як кажуть фахівці, зробити термомодернізацію житла.

 

Тим більше, що цьогоріч держава подбала про «теплі» кредити для населення і для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у рамках спеціальної програми, якою опікується Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності).

 

Кредити для населення

 

Держава дає державні дотації населенню на два напрями: заміну котлів та утеплення оселі. Механізм цієї підтримки такий: ви оформлюєте кредит в одному із банків – партнерів державної програми - наразі ними є «Ощадбанк», «Укгазбанк» та «Укрексімбанк». А частину тіла кредиту (тобто позиченої суми) компенсує держава через Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

 

Умови кредитування

 

Сума кредиту: до 50 тис грн

Відсотки - 25% річних

Перший внесок - 10% від вартості товару (кредит видається на залишок суми)

Термін кредитування – до 3 років

 

Відшкодування держави:

20% суми кредиту на котел на альтернативному паливі (крім газу), але не більше 5 тис грн.

30% суми кредиту на утеплення, енергоефективне обладнання (але не більше 10 тис грн.)

 

Примітка: умови кредитування фактично однакові в усіх банках-партнерах програми, можуть дещо відрізнятися суми відсотків і разова комісія, але в цілому відсоткова ставка не перевищує 25% - це умова держави.

 

Кременчужанин Віктор уже скористався «теплим» кредитом: взяв в «Укргазбанку» трохи більше 30 тис грн на утеплення будинку.

 

- Я приїхав у банк, отримав цей кредит без проблем. У банку є перелік, під що саме можна брати такі кредити. Мене цікавило утеплення. Утеплювач має бути певних стандартів – щоб матеріал цей служив не «для краси», а справді слугував за призначенням. В банку у мене попросили паспорт, код, довідку про зарплату та рахунок на матеріали, які я хочу купити (з магазину будматеріалів). Я уклав угоду з банком, і буквально через кілька днів цей рахунок мені оплатили. Договором передбачено, що державна компенсація складе 30% від суми кредиту, в моєму випадку це 9600 грн. Щоправда, є плата за послуги банку – це 800 гривень. Але я порахував для себе, що кредит я зможу заплатити не за два роки (як за договором), а, імовірно, за 2 місяці, тому економія буде значною. Дуже приємно, що неочікувано з’явилася така державна програма, адже це вже – реформи, - ділиться враженнями Віктор.

 

Керуюча відділення «Ощадбанку» у Кременчуці Наталія Скляр розповіла про механізм «Теплих кредитів» (наразі цей банк є лідером у реалізації державної програми в місті за їх кількістю).

 

- Людина приходить до банку, оформлює кредит. Після цього ми подаємо дані до реєстру Держенергоефективності і вже наступного місяця отримуємо державну компенсацію. Після її отримання людина платить відсотки на залишок суми. Тобто лише перші два місяці відсотки нараховуватимуться на всю суму кредиту.

 

- Наскільки чітко приходять державні кошти, адже позичальник завжди сумнівається в тому, чи вчасно віддасть держава обіцяне?

 

- По всіх кредитах, які були видані по травень включно, вже надійшла компенсація. Станом на сьогодні (20 липня – ред..) не виплачений ще червень, а липневі кредити ще не пройшли через Держенергоефективності.

 

Які суми коштів, в основному, беруть люди?

 

- Суми абсолютно різні: на економні котли суми менші, на утеплення люди намагаються брати максимальні суми: від 30 до 50 тисяч гривень.

 

Чи можливе дострокове погашення «теплого кредиту»?

 

- Можливе, це обумовлено договором, за це не стягуються жодні штрафні санкції.

 

З яким доходом людина може претендувати на даний вид кредиту?

 

- Ми рахували, навіть одинокий пенсіонер із пенсією в 2000 грн може взяти кредит, скажімо, на заміну вікон.

 

Наразі міська влада міркує, як здешевити «теплі кредити» для населення. Програма часткової компенсації відсотків з міського бюджету уже задіяна для ОСББ, наразі подібну програму міська влада хоче розробити і для населення, повідомив Олексій Гайдабура, керівник відділу енергоменеджменту міськвиконкому.

 

Цифра

 

66 «теплих» кредитів видав «Ощадбанк» кременчужанам з початку року.

3 кредити наразі готові оформити ОСББ, один уже на стадії затвердження в Держенергоефективності.

 

Приклад розрахунку «теплого кредиту» на 1 рік

 

30 тис грн – вартість матеріалів на утеплення

3 тис грн. (10%) – перший внесок, який має сплатити позичальник

27 тис грн – сума кредиту від банку

810 грн – витрати, які слід сплатити банку за оформлення кредиту

2 644 грн – сума відсотків, які сплатить клієнт за рік

8100 грн – відшкодування від держави (30%).

4646 грн – такою буде економія на даному прикладі (сума відшкодування мінус відсотки та плата банку за оформлення кредиту).

 

Кредити для ОСББ: у Кременчуці навіть дешевше

 

Державна програма стимулювання енергоефективності ОСББ теж передбачає пільгові кредити під 25% річних на термін до 5 років.

 

При цьому держава відшкодовує ОСББ до 40% суми кредитних коштів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

 

А для кременчуцьких ОСББ кредити ще дешевші: так, на минулій сесії міськради у червні депутати ухвалили місцеву програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків. Вона передбачає компенсацію 15% річних за користування кредитом: таким чином, кредити кременчуцьким ОСББ обійдуться у 10% річних.

 

Очікується, що впровадження енергозберігальних технологій допоможе ОСББ підвищити комфортність проживання в будинках, заощадити до 30% теплової енергії та газу, що йде на опалення. А також сама програма стимулюватиме створення нових ОСББ - ефективних власників житла.

 

- Ми перші в області запровадили часткову компенсацію відсотків за кредитом, - коментує Олексій Гайдабура, керівник відділу енергоменеджменту міськвиконкому. – В області запевняють: вони готують аналогічну програму щодо компенсації 10% річних за користування кредитом. Якщо цю програму ухвалять, тоді для кременчуцьких ОСББ такі кредити взагалі стануть безкоштовними.

 

Додаткові деталі щодо державної підтримки, повний перелік енергоефективного обладнання, на яке надається кредит - на сайті Держенергоефективності.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх