Шаповалов став провладним нардепом

20.12.2012, 12:34 Переглядів: 5 805

Шаповалов став провладним нардепом
З чого почав свою роботу кременчуцький обранець у новому парламенті

Юрій Шаповалов став у Верховній Раді депутатом, що підтримує діючу владу. І хоч не вступив до Партії регіонів, став членом її фракції та голосує, як треба партії. На думку нардепа, вступ до провладної фракції допоможе йому реалізовувати свою передвиборну програму. Як саме вона реалізовуватиметься, побачимо пізніше, а поки що – перші кроки Шаповалова у парламенті.

 

Народний депутат Юрій Шаповалов, якого кременчужани обрали як позапартійного, та віддавши перевагу йому, а не кандидату від Партії регіонів Надоші, з першого ж дня роботи у парламенті став до лав провладної фракції. «ТелеграфЪ» вважає, що Юрій Шаповалов не дотримав свого слова, адже раніше заявляв про таке:

 

– Ви балотуватиметесь у нардепи?


– Не знаю. Поки що я не зрозумів позицію свого партійного керівництва (до міської ради Шаповалов обрався від опозиційної партії «Фронт змін» – ред.). Що я роблю у міській раді, мені ясно – до мене звертаються люди зі своїми проблемами, я їм намагаюсь допомогти. А як буде у Верховній Раді? Я ж розумію, що потраплю під прес, тиск буде скажений. Тушкою нізащо не стану – це не моє. 

(«КременчуцькийТелеграфЪ»  № 14 від 5 квітня 2012)


– Я офіційно заявляю, що не писав ніяких заяв і писати не буду. Зараз зі мною спілкуються всі політичні сили. Це – діловий діалог. Я буду робити все, щоб місто отримало преференції, гроші, – заявив Ю.Шаповалов на сесії міської ради 27 листопада 2012 року під аплодисменти міських депутатів. Причиною заяви стала реакція на публікацію на сайті telegraf.in.ua щодо вступу Шаповалова у фракцію ПР, що її розповсюдили українські інтернет-ЗМІ. 

 

Одне з перших голосувань стосуватиметься нового складу Кабінету Міністрів. Яким буде ваше бачення умов голосування чи неголосування за це питання?

– Хочу сказати, що моє рішення буде зваженим. Я керуватимусь лише інтересами Кременчука і виконанням моїх передвиборчих обіцянок. (....) На мою думку, кременчужанам набагато важливіше, що я зроблю, ніж те, в яку фракцію я входитиму або залишусь зовсім позафракційним депутатом.

("Вісник Кременчука", № 48 від 29 листопада 2012)


Нагадаємо, у період виборів тодішній кандидат Шаповалов стверджував, що не приєднуватиметься до жодної з партійних фракцій у Раді та заявляв, що створюватиме в Раді фракцію безпартійних самовисуванців, які не долучатимуться до олігархічних груп у фракціях. Жодного разу пан Шаповалов не говорив, що має бажання приєднатися до парламентської фракції Партії регіонів.

 

Втім, сталось те, що сталось, оцінку роботи обраного депутата поставлять кременчужани.

 

Шаповалов став провладним нардепом

А поки що – перші кроки Шаповалова, у Верховній Раді:

 

1. 12 грудня, у перший робочий день у Раді Шаповалов написав заяву про вступ до фракції Партії регіонів.

 

2. 13 грудня, народний депутат Шаповалов підтримав кандидатуру регіонала Володимира Рибака на посаду спікера Верховної Ради (не голосували за Рибака «Батьківщина», УДАР и «Свобода»).

 

3. Того ж дня, 13 грудня, Шаповалов проголосував «за» кандидатуру Миколи Азарова на посаду прем’єр-міністра.

 

4. Запропонував кременчужанам як second hand столичну ялинку. Її, до речі, сильно критикували, називаючи «детской пирамидкой или разноцветным половичком!». Не подобалась та ялинка і Азарову. Мер Бабаєв, з яким Шаповалов, за його словами, працює в одній команді, у свою чергу запропонував нардепу перевезти ялинку за власні гроші і додав, що кременчуцьку новорічну красуню ніхто з майдану не прибиратиме.

 

5. Пообіцяв відстоювати міський бюджет і бути «місточком між Кременчуком та Києвом». В інтерв'ю міській ТРК відзначив, що в нього «з мером є спільне розуміння ситуації» та висловив готовність «лобіювати вирішення питань, які виникають щоденно». І – ніякої конкретики. Через кілька днів після цієї обіцянки президент Янукович підписав закон про Держбюжет без жодних змін. Кременчуку, нагадаємо, поставили нереальні для виконання плани та удвічі більші вилучення. Міські фінансисти прогнозують, що доведеться для виживання «залізати» у ІІ кошик, тобто платити зарплату бюджетникам з міських, а не державних грошей.

 

6. Заява Юрія Шаповалова. Нардеп після складання присяги так і не провів обіцяну прес-конференцію. Натомість на пошту «Телеграфа» надійшов лист з електронної адреси 

shapovalov.okrug146@gmail.com, у якому міститься пряма мова нардепа щодо його вступу до фракції Партії регіонів. Друкуємо пряму мову зі скороченнями:

 

«Мені було щиро шкода, що мої надії на входження в депутатську фракцію, яка не залежала б ні від якої політсили, а відстоювала б інтереси своїх округів, не виправдалися. Може бути, всьому виною і моя наївність в цьому питанні, і політична недосвідченість в інтригах і закулісних домовленостях, якими грішить наш парламент. Своєї провини в цьому я з себе не знімаю. Тверезо оцінюючи власні можливості, усвідомлюючи необхідність реалізації своєї програми, щиро бажаючи принести користь Кременчуку та кременчужанам, я прийняв непросте рішення увійти до парламентської більшості. Така дія продиктована необхідністю надавати допомогу нашому місту у вирішенні соціальних і економічних питань. Зробити це без підтримки діючої влади – неможливо. І це – єдина причина мого рішення », – йдеться в листі.

 

P.S. Ще на початку листопада «ТелеграфЪ» задавався питанням «Чи стане кременчуцький нардеп Шаповалов «тушкою»?» Тоді питання залишилось відкритим. Зараз же ми пропонуємо кременчужанам визначитись самим із цим запитанням. А про всяк випадок наведемо визначення терміну «тушка» за Вікіпедією:  «Тушка» – термін, що вживається щодо депутатів Верховної Ради України, котрі з особистої матеріальної чи іншої зацікавленості, у важливих питаннях голосують за постанови на боці фракцій, до яких не входять і до яких їх виборці не обирали.

Автор: Ольга Мінчук Джерело фото: Із архіву "Телеграфа"
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх