Чи стане кременчуцький нардеп Шаповалов «тушкою»?

3.11.2012, 08:17 Переглядів: 8 080

Чи стане кременчуцький нардеп Шаповалов «тушкою»?

Які партії пройшли до парламенту і кому віддали перевагу кременчужани, вже зрозуміло. Наразі і аналітики, і пересічні громадяни сперечаються про те, чи отримає провладна Партія регіонів більшість у парламенті? Залежатиме це від нардепів-мажоритарників. У тому числі і від кременчуцьких нардепів Шаповалова та Жеваго.

 

Які партії пройшли до парламенту, вже зрозуміло. Наразі і аналітики, і пересічні громадяни сперечаються про те, чи отримає провладна Партія регіонів більшість у парламенті? Залежатиме це від нардепів-мажоритарників. І від кременчуцького нардепа Шаповалова теж.

 

За даними, оприлюдненими ЦВК, можна побачити, що опозиційні сили (ОО «Батьківщина», «УДАР», «Свобода») у сумі отримують приблизно стільки ж місць у Верховній Раді, як і Партія регіонів в парі з комуністами. А вирішать, хто зрештою отримає більшість, народні депутати-мажоритарники. Їх до парламенту проходить 225. І серед них сила-силенна регіоналів. «Українська правда» оприлюднила попередні списки переможців-мажоритарників. Ми подивилися – в Донецькій області, наприклад, серед 19 переможців-мажоритарників – 19 регіоналів. Інших просто немає. У Харківській – 14 переможців-регіоналів, інших немає. У Дніпропетровській – 16 переможців-регіоналів і лише один самовисуванець Безбах. Така картина у більшості потужних промислових регіонів центру та сходу. У західних областях більше переможців-мажоритарників зі «Свободи» та «Батьківщини». Та по сумі їх менше по країні, ніж регіоналів.

 

Втім, серед мажоритарників-переможців чимало самовисуванців, які наголошують на своїй безпартійності. Наголошує на ній і нардеп від Кременчука пан Шаповалов. Зараз він розповідає, що «його партія – Кременчук». Та перед цим його партією був «Фронт змін», до Кременчуцької міської ради він пройшов саме від опозиційного «Фронту змін». Перед виборами народних депутатів вийшов з партії. Наразі нардеп Шаповалов стверджує, що не приєднуватиметься до жодної з партійних фракцій у Раді. Більше того, він заявляє, що створюватиме в Раді фракцію безпартійних самовисуванців, які не долучатимуться до олігархічних груп у фракціях. Пан Шаповалов жодного разу не визнав, що має бажання приєднатися до парламентської фракції Регіонів. І ми не маємо поки прав передрікати це. Втім, є кілька деталей, які викликають серйозні сумніви.

 

По-перше, чому перед виборами пан Шаповалов вийшов з опозиційної партії? Коли партієць залишає партію перед боєм, треба розуміти, політичні переконання для нього небагато важать.

 

По-друге, непокоїть ціна питання. Цікаву цифру озвучив головний парламентський регіонал пан Єфремов. Він вирахував, що виборча кампанія коштує одному кандидату-мажоритарнику близько 5 мільйонів гривень.

 

– Минимально человеку, который занимается предвыборной компанией и обеспечивает свои обязательства перед членами избирательных комиссий, наблюдателями, а также организует свою масс-медийную компанию, получается ему нужно где-то в рамках 5 миллионов гривен на кандидата, – пояснив пан Єфремов «Українській правді».

Кременчуцький нардеп пан Шаповалов провів дуже масштабну і, на думку «Телеграфа», дорогу виборчу кампанію. Він оплатив великий святковий концерт і великий святковий салют на День міста, завішав місто агітаційними білбордами, засипав міські газети політичною агітацією та ще й видавав щотижня накладом 60 тисяч примірників власний інформаційний бюлетень. А ще – витрати на спостерігачів, членів комісій, різних добровольців, соціологів, тощо.

 

І що, всі ці гроші кременчуцький нардеп витратив виключно на те, щоб з боєм прорватися у Раду і почати відстоювати інтереси громадян? Якийсь прямо-таки захмарний альтруїзм. А якщо не альтруїзм? Тоді існує неоприлюднене бажання повернути витрачені кошти. Яким чином?

 

Власне, щоб повернути витрачені кошти, необов’язково йти лише до регіоналів. Гроші є в різних фракціях. Та існує одна маленька, але характерна деталь, на яку «ТелеграфЪ» звернув увагу.

 

Деталь називається «депутат Алєксєєв, регіонал». В останній передвиборчий тиждень війна між кандидатом Шаповаловим та кандидатом Надошею точилася прямо-таки на смерть. Вони по черзі виступали на ТК «Візит» і розповідали усяку бридоту один про одного. Кандидат Надоша розповідав сам. Замість кандидата Шаповалова виступала група підтримки (три).

 

В одній з груп підтримки поруч з політологом Уріним та адвокатом Ульяновим сидів депутат Кременчуцької міськради пан Алєксєєв, регіонал. Він дуже хвалив кандидата Шаповалова. А Шаповалов, до речі, «рубався» з офіційним кандидатом від Регіонів Надошею. Питання – хто з партійного керівництва кременчуцьких Регіонів дозволив депутату Алєксєєву підтримувати в прямому ефірі головного суперника регіонала? Партія регіонів вихваляється залізною дисципліною та чіткою вертикаллю. А депутата Алєксєєва «ТелеграфЪ» знає як дуже прагматичну і дисципліновану особистість. І як же так вийшло, що регіонал підтримував головного конкурента регіоналів – та ще й не «глибоко в серці» (або у ванній, включивши воду, щоб не підслухали). Він підтримував товариша прямо в прямому ефірі.

 

Тож поживемо і побачимо, ким стане кременчуцький нардеп Шаповалов. Все-таки варто почекати.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх