Погорільці: ДТП перетворило будинок сім'ї Щербакових на руїну і майже не залишило шансів на його відбудову

20.01.2012, 11:37 Переглядів: 6 113

Винуватець жахливої аварії на Раківці сам згорів живцем у чужому авто і залишив без даху над головою дві родини: від їхньої оселі залишилися обгорілі стіни. Власник будинку Геннадій Щербаков нині оббиває пороги усіх інстанцій – від міліції та страховиків до міської влади. Він все ще не полишає надію відбудувати дім. Та ця надія тане на очах...

Погорільці: ДТП перетворило будинок сім'ї Щербакових на руїну і майже не залишило шансів на його відбудову
Геннадій Щербаков. Фото: Сергей Макаров


25 листопада звістка про ДТП і пожежу на Раківці приголомшила весь Кременчук. «ТелеграфЪ» писав про аварію і на сайті, і в газеті. Сталося це близько четвертої ранку. Автомобіль Mercedes E 500, протаранивши огорожу одного з дворів, в'їхав у стіну приватного будинку. Від удару авто загорілося, а слідом запалав і будинок. 21-річний водій, який взяв чужу автівку «покататися», згорів живцем. Обгорілий «скелет» будинку сьогодні нагадує про жахливу трагедію. А мешканці зруйнованої вогнем оселі поневіряються по чужих кутках.
«Затребувати матеріальну компенсацію на будинок через суд – за заподіяну шкоду внаслідок ДТП – ми не можемо: відповідач мертвий. Наша сім'я з 5 осіб взимку залишилася в надзвичайному і безнадійному становищі, без житла. Мер міста Бабаєв виділив 500 гривень на відновлення житла. Смішно та й годі!! Ще невелику кімнату на Гагаріна, 24. Як можна там жити п'ятьом? Кімната практично не придатна для проживання. А якби це сталося з кимось із чиновників, я впевнений, що одразу протягом години йому знайшли б нову жилплощу в кращому районі міста, з покращеним плануванням, а не селили б на Гагаріна, 24. Ще виникає питання: «Чому закрили кримінальну справу і ніхто не хоче довести її до кінця !!???» – таке повідомлення «ТелеграфЪ» отримав від Євгена Яроша, зятя власника будинку.»

 

Як повідомила «Телеграфу» Тетяна Романчук, прес-офіцер міського управління міліції, слідчий УВС виніс постанову про порушення кримінальної справи за фактом ДТП, яке сталося 25 листопада на вулиці Республіканській. Згодом ця постанова була скасована прокуратурою області через те, що загинула особа, яка скоїла ДТП.


У будинку на вулиці Республіканській, 6, який практично повністю згорів, зареєстровано 5 чоловік: власники Геннадій і Тетяна, їхній син, який нині навчається у консерваторії в Харкові, та донька з онукою (молода сім'я у повному складі теж жила у батьків). Будинок розділений на дві половини, з двома окремими кухнями для двох сімей.


– Ми затіяли ремонт у своїй половині, тому тимчасово наймали житло, – розповідає Євген Ярош, зять Щербакових. – Якраз це та ще мої лінощі нас і врятували. Я полінувався везти доньку до бабусі з дідусем, хоча того дня вона просилася туди ночувати. Якби спали на своїй половині, згоріли б живцем: вогонь якраз пішов туди. Зараз живемо на квартирі, поки що нам пішли на поступки та знизили ціну, а як буде далі – не знаю.


Власники оселі Щербакови нині живуть у гуртожитку машинобудівного технікуму, де Тетяна Іванівна працює прибиральницею.


– Все казенне, і ліжка, і простирадла. Деякими речами люди допомогли, а як бути далі – не знаємо, – бідкається господиня.


Щербакови час від часу навідують своє спустошене житло, аби погодувати кішку та собаку, які живуть на подвір'ї. Родина втратила практично все: посуд, меблі, пральну машину, холодильник, телевізор. Пожежні встигли вихопити з полум'я тільки документи родини та деякий одяг, просякнутий димом. Його довелося прати та сушити у знайомих та друзів. Деякі речі зі згарища, які ще могли згодитися у господарстві, розтягли мародери.


Люди радіють, що залишилися живі, але тепер оббивають всі інстанції, плекаючи надію хоч колись відновити будинок, у якому проживало дві сім'ї. Житло застраховане не було. Матеріальної допомоги родина Щербакових отримала усього півтори тисячі гривень – півтисячі від міськвиконкому та тисячу від Крюківського райвиконкому. Цього вистачить хіба що на їжу та на білизну... Геннадій та його зять – робітники на заводі. Кошти на відбудову хати Щербакови-Яроші не мають.


Чи компенсує збитки компанія, де був застрахований Мersedes?


Геннадій Щербаков, з'ясував, що авто, яке влетіло в його будинок, було застраховане за договором цивільно-правової відповідальності (тобто на випадок нанесення шкоди третім особам) у компанії «Княжа». Сума матеріальних збитків, яку покриває нині страховий поліс «автоцивілки», складає 50 тисяч гривень.


– У компанії «Княжа» не відмовилися прийняти нашу заяву, лише сказали, що в нас немає основного акту про причину виникнення пожежі: про те, що цей випадок стався через ДТП. Ми звернулися до міліції – там сказали, що ніяких документів не дадуть. Кримінальну справу закрили через те, що відповідач згорів. А ми ж запитуємо: а як же ми, чому нас не визнають постраждалою стороною? Слідчий відповіла: у вас же немає переломів, ви фізично здорові... А ми просили лише документ про те, через яку причину в нас загорівся будинок, – розповідає про свої ходіння Геннадій Щербаков.


Згодом йому таки вдалося зібрати папери, необхідні для страхової компанії: їх надали в ДАІ після звернення до прокуратури, до начальника міської міліції.
Проте чи допоможуть родині ці документи? Шансів, на жаль, обмаль. Цитуємо ст. 6 Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»:


«Страховим випадком є подія, внаслідок якої заподіяна шкода третім особам під час дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася за участю забезпеченого транспортного засобу і внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована за договором».


Як уже зазначалося, за кермом був хлопець, який взяв авто «покататися» – фактично угнав його. Юристи кажуть, що договір автоцивілки не страхує від шкоди, нанесеної угонщиком.
У самій страховій компанії «Княжа» цей випадок для «Телеграфа» не коментують. Геннадію Щербакову пообіцяли, що рішення за його заявою буде незабаром прийнято, і його про це повідомлять письмово.

 

Геннадій Щербаков час від часу навідується до своєї оселі, зруйнованої пожежею


Він і досі з жахом згадує, як з дружиною ледь не загинув:


– Ми прокинулися від сильного гуркоту, від бою скла, – розповідає Геннадій Щербаков. – Коли я схопився і визирнув – у вікнах суцільний вогонь. Один бік будинку палав. Дружина вибігла: «Що робимо?» Беру табуретку, вибиваю вікно, вистрибуємо, і тут лунає вибух. Я зрозумів, що це машина. Живу тут давно, тут і «бусики» застрявали, і легкові машини, і вантажні. Я зрозумів: щось велике влетіло. Сусідка викликала міліцію: вона думала, що ми там залишилися і спимо...
Машина летіла через паркан: перебила дерево 3-метрової висоти. І на дереві зависла та запалала. Потім пролунав вибух, і половина будинку злетіла у повітря.

 

Погорільці: ДТП перетворило будинок сім'ї Щербакових на руїну і майже не залишило шансів на його відбудову

 

А це – умивальник гуртожитку, де давали кімнату Щербаковим. Тут люди і миються (вода – лише холодна), і миють посуд. Бо на кухні води немає взагалі: тільки газові плити. Площа кімнати, виділеної погорільцям, близько 17 кв метрів. Зрозуміло, що сім'я із п'ятьох осіб у такій кімнаті не розміститься

 

Погорільці: ДТП перетворило будинок сім'ї Щербакових на руїну і майже не залишило шансів на його відбудову Погорільці: ДТП перетворило будинок сім'ї Щербакових на руїну і майже не залишило шансів на його відбудову

 

P.S. – Напевне, я можу розраховувати лише на благодійність, на допомогу людей, – зазначає Геннадій Щербаков.
Якщо ви маєте можливість чимось допомогти погорільцям (а вони потребують найнеобхідніших речей), телефон Геннадія Щербакова у редакції.

 

ПО ТЕМЕ: 

Дом семьи из Кременчуга после ДТП превратился в руину (ВИДЕО)

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх