Мер Малецький «повісив» на кременчужан бюджетні борги за різницю норм споживання води

27.12.2016, 12:30 Переглядів: 12 963

Мер Малецький «повісив» на кременчужан бюджетні борги за різницю норм споживання води

Різницю між нормою споживання води у Кременчуці та соціальною нормою, затвердженою Кабміном, повинен сплатити міський бюджет. Але нині цю різницю доплачують отримувачі субсидій, якщо не мають квартирних приладів обліку.

Чим дорожчими стають послуги «Кременчукводоканалу»  – тим більше це підвищення б’є по кишені найбільш незахищених кременчужан. Ми говоримо про людей, які отримують субсидії, але не мають квартирних лічильників води. Така категорія громадян часто фінансово неспроможна встановити прилади обліку. Усе – через різницю між нормами споживання води у Кременчуці та соціальними нормами.

 

10,5 куб м – такою є норма споживання у Кременчуці (3,15 куб м гарячої води та 7,35 холодної), затверджена виконкомом Кременчуцької міської ради.

10,5 куб м – норма на водовідведення

 

4 куб м – такою є соціальна норма, затверджена Кабміном (2,4 кубометри холодної води та 1,6 гарячої) - на цю соціальну норму й призначають субсидію.

4 куб м – норма на водовідведення

 

6,5 куб м – такою є різниця між кременчуцькою нормою та соціальною на воду і водовідведення. І питання в тому: хто має оплачувати різницю отримувачам субсидій?

 

До середини листопада цього року все, що понад норму, мали оплачувати споживачі за рахунок власних гаманців. Але нині ситуація змінилася, та цю інформацію міська влада приховує від кременчуцьких споживачів…

 

Кременчужанин Степан Грициняк зробив інформаційні запити стосовно того: хто ж повинен компенсувати різницю? Отримав дві відповіді, які суперечать одна одній.

 

Так, управління соціального захисту Автозаводського району (лист від 12.12.16 р.) вказує, що споживачу потрібно самостійно «доплачувати різницю між нарахуваннями, на яку субсидія не призначається», оскільки соціальні норми на водопостачання менші, ніж встановлені норми по місту.

 

Мер Малецький «повісив» на кременчужан бюджетні борги за різницю норм споживання води

 

Натомість вищий орган – Міністерство соціальної політики (лист від 8.12.16 р.), яке визначає порядок отримання субсидій, вказує, різницю повинен покривати місцевий бюджет. При цьому посилається на свіжу Постанову КМУ №803 від 11.11.16 р., якою були внесено зміни до попередніх нормативно-правових актів.

 

Мер Малецький «повісив» на кременчужан бюджетні борги за різницю норм споживання води

 

Що змінилося (текст постанови №803 )

Установити, що в разі затвердження органами місцевого самоврядування норм споживання житлово-комунальних послуг, що перевищують соціальні нормативи, визначені підпунктами 2—4 пункту 3 цієї постанови, компенсація додаткових витрат громадянам, яким відповідно до законодавства призначено субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, у разі відсутності квартирних приладів обліку холодної та гарячої води здійснюється за рахунок місцевих бюджетів.

 

 

Мера тягне на дискусії…

 

Мер Малецький «повісив» на кременчужан бюджетні борги за різницю норм споживання води

 

Може, в управлінні соцзахисту не слідують за оновленням законодавства? Адже Постанова опублікована на сайті КМУ, набула чинності та має виконуватися. То чому ж вона у Кременчуці не виконується? Про це «ТелеграфЪ» запитав мера Кременчука Віталія Малецького.

 

- Давайте юридично подивимося. Закон зворотної сили не має. Норми споживання водоканалу були встановлені до цього. А постанова вийшла в листопаді 2016 року, як ви думаєте, вона здійснює ревізію раніше прийнятих рішень? - запитанням на запитання спробував відповісти мер.

 

- Я думаю, постанова зобов’язує відшкодовувати кошти з місцевого бюджету отримувачам субсидій. Коли ви припините порушувати закон?

 

- Ми знаємо про наявність цієї постанови, вивчаємо це питання. Треба юридично розібратися: чи регулює дана постанова норми споживання, які були встановлені до цього...

 

- Але ж у постанові йдеться про обов’язок платити, а не про обов’язок встановлювати норми…

 

- Тут питання ще дискусійне: чи буде це відшкодовуватися за рахунок місцевих бюджетів, чи бюджету держави. Я думаю, нам треба тиждень-два, щоб відпрацювати цю постанову.

 

- Тоді ще одне дискусійне питання: під час сесії міської ради ви сказали, що з власного досвіду ви бачите, що споживання води на одну людину – це 10,5 кубометрів. Наш аналіз говорить про інше: люди використовують удвічі-тричі менше. Чому ж ви з дружиною не економите воду? Що ви робите з цією водою?

 

- Спитайте в моєї куми (натяк на О. Піддубну - ред.), чому вона так мало споживає: може, вона економить на пранні, на ванні? Не знаю на чому…

 

- Та я не хочу питати в куми, я хочу зараз спитати у вас: ви ж на роботі знаходитесь, не хлюпаєтесь цілодобово…

 

- Основний показник використання ресурсів – лічильник. Тоді не буде цих питань: хтось більше, хтось менше. Треба всіх спонукати обліковувати ресурси. І ми ставимо водоканалу чітке завдання: зменшити витрати – і нормативні, понаднормативні, які тягнуть оплату з мешканців.

 

- У вас є лічильник, то скільки у вас за лічильником?

 

- 9,6 кубометрів, я з дружиною проконсультувався, це на двох.

 

Отже, мер таки сам визнав, що використовує  води менше за норму, встановлену виконкомом. Залишилося тільки одне: змінити гігантську норму, привести її до соціальної. За це неодноразово виступала депутат Валентина Гордєєва, оголошуючи запити на сесіях міської ради. Проте мер вдає, що нібито «не чує» - і не ініціює перегляд захмарних норм на воду.

 

 

Черговий запит стосовно норм на воду зробила на останній сесії міськради депутат Оксана Піддубна (кума мера, про яку він згадав і розмові з ТЪ). «Люди – не іхтіандри,» - заявила при цьому Піддубна. Вона, як і раніше Гордєєва, наполягала на зміні  норм.

 

Але навіть більшість її колег проігнорувала запит: як видно, більшість, яка підтримує мера, погоджується з ним і в тому, що кременчужани мають переплачувати за воду, яку насправді не споживають.

 

Мер Малецький «повісив» на кременчужан бюджетні борги за різницю норм споживання води

 

 

Лічилка ТЪ

10,5 кубометрів води: це скільки? Інакше - це 10,5 тонн – на одну особу на місяць, або 10 500 л. Ємність стандартної бочки «Квас», відомої з радянських часів – 900 л. Тож споживач (за нормою) нібито використовує 11 «з хвостиком» таких бочок води щомісяця. Більше, ніж по бочці за три дні!

Якщо порахувати інакше – по 350 літрів на добу. Цього вистачить, щоб  прийняти ванну (200-250 л) і вилити ще 10-15 великих 10-літрових відер у каналізацію. І так щодня.

 

Якщо, як мер, ми повіримо, що 10,5 кубометрів – це реальна норма, тоді вийде, що  за рік сім‘я з чотирьох осіб випиває та виливає 504 тонни води! А це приблизно, як озеро у Міському саду…

 

А тепер порахуємо, скільки переплачує комунальним підприємствам один кременчужанин, який отримує субсидію та не має лічильників на воду.  

 

Холодна вода: різниця між нормами – 4,95 кубометрів.

19,35 грн щомісяця  переплачує зараз мешканець багатоповерхівки (за тарифом 3,91 грн за куб м).

28,11 грн – такою буде різниця після підвищення тарифу з 1 лютого (до 5,99 грн за куб м), якщо мерія не почне виконувати вимоги Постанови КМУ №803.

 

Каналізація: різниця між нормами – 6,5 кубометра

33, 21 грн – переплачує зараз мешканець багатоповерхівки (за тарифом 5,11 грн за куб м).

47,58 грн – переплатить мешканець багатоповерхівки з 1 лютого (за новим тарифом 7,32 грн за куб м)

 

Гаряча вода: різниця між нормами: 1,55 куб м

114,19 грн переплачує мешканець щомісяця КП «Теплоенерго за гарячу воду (тариф з рушникосушаркою 73, 67 грн за куб м)

 

Сумарно:

166,75 грн – переплачує зараз завдяки мерії отримувач субсидії, який не має квартирних лічильників

189,88 грн – переплатить мешканець з 1 лютого.

 

Наостанок: Мер Віталій Малецький та начальник УЖКГ Іван Москалик часто (і не безпідставно) критикують приватні структури, які надають компослуги. Але ми бачимо подвійні управлінські стандарти: мерія не навела лад у своїй парафії - з нормами на воду; депутати не заклали в бюджет гроші на відшкодування різниці норм отримувачам субсидій.

 

А ще раніше депутати «гралися» у мораторій на підвищення тарифів, хоча у цей же час комунальне підприємство «Кременчукводоканал» ініціювало підвищення тарифів.

 

 

Мер навіть назвав чергове підвищення «пілотним проектом». Що ж, тепер кременчужани знають, як насправді виглядають «пілотні проекти».

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх