Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців

17.02.2017, 16:08 Переглядів: 9 133

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців 

Що кажуть кременчуцькі АТОвці, а також про магічну формулу «Ротердам+»

 

 

В Україні триває блокада торгівлі з окупантами – активісти заблокували залізничні шляхи і не пропускають з окупованих територій України транспорти з вугіллям. Вже тиждень прем’єр-міністр Гройсман лякає українців віяльними відключеннями електрики та колапсом в енергетичній галузі. Ось вже й Президент України оголосив, що через учасників блокади проблеми з енергопостачанням очікуються, зокрема, і у Кременчуці. Більше того, Президент заявив, що блокадники позбавляють «українські сім’ї – від українського тепла, українські будинки – від українського світла, українців від робочих місць, а українську гривню – від стабільності».

 

Нагадаємо, з чим пов’язана пафосна заява Президента.

 

Блокада торгівлі з окупантами почалася 25 січня. Керує боротьбою Штаб блокади торгівлі з окупантами, до складу якого увійшло, зокрема, чимало учасників АТО. Серед політичних сил, представлених в українському парламенті, блокаду публічно підтримує «Самопоміч». Член «Самопомочі» нардеп Єгор Соболєв 13-14 лютого перебував на місці подій.

 

Учасники блокади не пропускають з окупованих територій транспорти з вугіллям, наполягаючи на тому, що неприпустимо торгувати з окупантами, які потім вторговані гроші використовують на закупівлю зброї та нищення українських солдатів.

 

Зі свого боку, український уряд та Президент стверджують, що учасники блокади загрожують енергетичній безпеці України.

 

«ТелеграфЪ» запитав керівників кременчуцьких громадських організацій учасників АТО, як вони ставляться до блокади торгівлі з окупантами – підтримують її чи засуджують? До керівного складу кількох організацій входять посадовці місцевого самоврядування та правоохоронці, у тексті це вказано.

 

Запитання керівникам ГО «ТелеграфЪ» поставив такі:

 

Ви підтримуєте чи засуджуєте блокаду торгівлі з окупованими територіями?

Обгрунтуйте свою позицію?

Вам пропонували брати участь у блокаді (безкоштовно чи за гроші)?

Чи плануєте ви брати участь у блокаді?

 

Що кажуть кременчуцькі АТОвці

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців 

 

ГО «Всеукраїнська спілка учасників АТО, бойових дій та миротворчих місій»

Анатолій Лукіянчук, голова спілки:

 

Я не хочу отвечать на этот вопрос. Считаю его провокационным. Информация, которую мы получаем, не всегда истинная, СМИ сообщают одно, а ребята, с которыми мы созваниваемся, говорят другое. Я не знаю, какое у вас отношение, вы можете понять меня неправильно.

 

Примітка: заступник голови ГО – Максим Березін, наразі обіймає посаду начальника муніципальної поліції Кременчука. 

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців 

 

ГО «Об’єднання учасників та ветеранів АТО Кременчука»

Микола Кравченко, голова організації:

 

– Так, я і наша організація підтримуємо блокаду торгівлі з окупантами. Бо з окупантами не можна торгувати! І не важливо, що там бреше уряд – сидять хробаки у нас на загривку, брешуть і заробляють. Так, мені пропонували поїхати туди, безкоштовно, та я лише вчора вийшов з водолікарні. 

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців

 

ГО «Патріот-захисник України»

Віктор Василенко, голова організації:

 

Да, мы поддерживаем блокаду, так как там очень много контрабанды проходит. Участвовать в блокаде нам не предлагали. Делать это пока не планируем.

 

Примітка: голова ГО Василенко – начальник КП «Благоустрій Кременчука», заступник голови ГО – Валерій Декусар, наразі обіймає посаду віце-мера.

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців

 

ГО «Координаційний центр об’єднань ветеранів АТО, збройних сил, інвалідів війни, учасників бойових дій, локальних конфліктіві миротворчих місій та волонтерів»

 

Володимир Поляков, голова організації: 

Вы понимаете, какая ситуация, я не знаю исходных данных этой ситуации, у меня их нет. И я их не выяснял. Если это контрабанда, её нужно жестко пресечь, если это торговля на уровне каких-то международных соглашений, которые мы заключили с Россией, то почему мы воюем и почему там гибнут наши парни? Участвовать в блокаде мне не предлагали. Участвовать в ней не планирую.

 

Примітка: голова ГО Володимир Поляков наразі обіймає посаду начальника департаменту соціального захисту.

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців 

 

ГО «АТО-Майдан-Кременчук»

Леонід Харченко, голова організації:

 

– Я підтримую блокаду торгівлі з окупантами, бо не можна торгувати з тими, хто з нами воює. Щоб там не казали, а вони від цієї торгівлі отримують гроші, купують на них зброю, купують пулі і гатять по наших солдатах. І нехай хтось скаже, що це не так! А те, що каже уряд – так це бариги, їм все-одно чим торгувати. Зараз розкажуть народу про віяльні відключення, люди перелякаються, почнуть казати, що добробати падлюки, це все через них, а уряду те й треба! Брати участь у блокаді нам поки не пропонували. А допомагати хлопцям ми й так допомагаємо – чотири дні тому харчі туди возили. 

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців 

 

Полтавський підрозділ спілки учасників АТО України

 

Юрій Хмарук, голова організації:

По поводу блокады отвечу так: я поддерживаю всё, что находится в правовом поле. На сегодня это всё, что я могу вам сказать. После 20-го февраля, возможно, скажу больше. Мы должны к этому времени получить официальный ответ на наш официальный запрос. 8-го февраля мы, как организация, передали официальный запрос правительству, Президенту и главе Верховной Рады Украины. На встрече присутствовал спикер Парубий, главы комитетов Верховной Рады и, кстати, министр, который отвечает за энергетику, Насалик. Наш запрос касается многих вопросов – это и тарифы, и закон о социальном статусе участников боевых действий, но толчком к запросу послужила именно блокада торговли с оккупированными территориями. Мы знаем, как правительство умеет бороться с контрабандой, и как оно должно бороться, поэтому хотим, чтобы правительство дало нам правовую оценку происходящего, и тогда мы решим, правы они или нет, и как нам действовать. Говорите людям правду. Со своей стороны могу сказать, что торговля с воюющей стороной – это не есть хорошо. 

 

Що каже уряд

 

Що кажуть кременчуцькі АТОвці, ми почули. Дивимось, що каже уряд. Наводимо публічні заяви урядовців на телебаченні, бо пересічні громадяни все-таки дивляться телевізійні новини частіше, ніж читають урядові документи:

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців 

 

3 1.01.2017, в ефірі каналу ICTV прем’єр-міністр Гройсман заявив, що «поставкам антрациту немає альтернативи!». 

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців

  

13.02.2017, в ефірі каналу ICTV віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва, ЖКХ Зубко заявив, щодо блокади наступне: «Я могу сказать, что, в первую очередь, это выгодно России». За версією Зубка, Росія намагається змусити Україну купувати російське вугілля.

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців 

 

10.02.2017, в ефірі каналу 1+1 міністр енергетики і вугільної промисловості Насалик заявив: «Якщо буде ухвалене політичне рішення на рівні держави, в Україні достатньо ресурсів, щоб вийти повністю без антрацитової групи вугілля. Але це коштуватиме 15 млрд. додатково». 

 

Як бачимо, українські урядовці співають кожен свою пісню. Прем’єр переконую нас, що в України немає альтернативи вугіллю-антрациту, який завозять з окупованих територій. Водночас профільний міністр Насалик розповідає, що в принципі, така альтернатива є, була б лише політична воля. Ну, а пан Зубко за сталою традицією українських урядовців притягнув до справи Росію – звісно ж, це «руки Москви» розібрали залізничні колії на Луганщині.

Натомість, уряд очолює Гройсман, і саме він на правах прем’єр-міністра лякає українців віяльними відключеннями та переконує нас, що в Україні немає альтернативи вугіллю-антрациту (група А), яке завозиться виключно з окупованих територій. І, відповідно, якщо перекрити поставки вугілля звідти, в українській енергетиці станеться жах і колапс.

 

Питання: чи маємо ми брати на віру слова прем’єра?

 

Нагадаємо, Володимир Гройсман – той самий прем’єр, який влітку 2016-го року порадив кременчужанам не платити газові борги, що виникли з вини уряду Яценюка, і розповідав, що уряд доведе газовикам незаконність виставлених ними додаткових рахунків. Все це прем’єр обіцяв кременчужанам, знаючи, що він сам ще у березні підписав Постанову № 316, якою фактично узаконив додаткові рахунки, виставлені газовиками споживачам.

Коли через півроку, у грудні, «ТелеграфЪ» під час візиту Гройсмана до Кременчука нагадав прем’єру його Постанову № 316, пан Гройсман по-чиновницьки елегантно «з’їхав» з відповіді на запитання: так платити кременчужанам газові борги вже в контексті Постанови №316 чи не платити?

Відповідно, повертаємось до поставленого питання: чи маємо ми на віру приймати заяви прем’єра, що в Україні немає альтернативи вугіллю-антрациту?

За версією «Телеграфа», підстав сліпо вірити заявам прем’єра немає. Ну як же це в Україні немає альтернативи донецькому антрациту? А роттердамський? Хіба прем’єр забув про нього?

Якщо прем’єр про це забув, так ми пам’ятаємо добре, бо цей «роттердам» добряче б’є по наших споживацьких кишенях вже майже рік. У березні 2016-го НКРЕКП запропонувала обраховувати оптову ринкову ціну (ОРЦ) на електроенергію за новою методикою, з урахуванням вартості вугілля, а граничну вартість самого вугілля (і це дійсно донбаський антрацит) запропонували вираховувати за формулою «Роттердам +» – тобто, вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його транспортування в Україну.

Отже, майже рік ми платимо за донбаське вугілля, як за міфічне вугілля, привезене з Роттердаму. Простодушний споживач може навіть припустити, що усе це через корупцію у вищих ешелонах влади. Натомість голова НКРЕКП Дмитро Вовк (креатура Президента Порошенка) у червні, коли презентував нові схеми ціноутвоерння в енергетичній галузі, заявляв, що формула «Роттердам+» забезпечить Україні:

– автономність від зони АТО при виконанні плану накопичення;

– це прив’язка до світових цін на вугілля.

 

Ну чудово! Ось і настав час формулі «Роттердам+», прив’язаній до світових цін на вугілля, послужити Україні для забезпечення нашої автономності від зони АТО. Перекрили АТОшники залізничне сполучення з окупованими територіями, отже настав час реально купувати антрацит у Роттердамі та везти його звідти в Україну.

 

І чого це міністр енергетики Насалик заявляє, що "блокування переходів, безперечно, викличе віялові відключення і вдвічі підвищить ціну на вугілля"? З якої біди вдвічі піднімати ціну на вугілля (в перспективі імпортне), якщо ми вже рік як платимо за вітчизняне вугілля за ціною імпортного?

І куди, до речі, пішла різниця між вартістю донбаського вугілля, яке на шахтах реалізують за ціною 400-600 грн/тона, і ціною 1200-1800 грн/тона, за якою по формулі «Роттердам+» оплачують це вугілля українські споживачі?

 

За підрахунками екс-члена НКРЕКП, члена правління бізнес-ради «Ціна держави» Андрія Геруса, за 2016-й рік українські споживачі переплатили за формулою «Роттердам+» понад 10 мільярдів гривень. Теоретично, ці гроші мали піти на забезпечення незалежності України від поставок вугілля з окупованих територій. Споживачі гроші заплатили, а де ж незалежність? Якщо ж її немає, куди пішли ці гроші? І чому прем’єр Гройсман та Президент Порошенко мовчать про «Роттердам+»?

 

Наразі уряд та Президент лякають нас відключеннями електрики та переконують, що винні у цьому організатори блокади торгівлі з окупантами.

 

Через кого Кременчуку вимикатимуть електрику – через уряд чи через АТОвців

Натомість ще півроку тому експерт Андрій Герус з приводу торгівлі донбаським вугіллям за ціною імпортного роттердамського сказав таке:

 

– Вугілля марки А не імпортується в Україну, а завозиться з тимчасово непідконтрольних територій у зоні АТО. Отже, воно доступне, і це добре відомо чиновникам. Збирати кошти з людей на дороге і якісне імпортне вугілля, але возити дешеве шкідливе вугілля з "ЛДНР" означає дурити громадян і споживачів.

 

Вважаєте, він не мав рації?

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх