Чи варто отримувачам субсидій судитися з мерією Кременчука через норми споживання води? – коментар юриста

27.12.2016, 16:01 Переглядів: 3 964

Чи варто отримувачам субсидій судитися з мерією Кременчука через норми споживання води? – коментар юриста

Отримувачам субсидій варто спочатку звернутися до органу місцевого самоврядування за компенсацією додаткових витрат на воду з бюджету, а якщо вам відмовлять, тоді є сенс йти до суду

Через різницю між соціальною нормою на воду (4 кубометри) та нормою, яка діє у Кременчуці і встановлена місцевим органом самоврядування (10,5 кубометрів) кожен кременчужанин переплачує за 6,5 кубометрів води (гарячої і холодної) та за водовідведення. За чинними тарифами КП «Кременчукводоканал» та КП «Теплоенерго», це 166 гривень щомісяця. Отримувачам субсидій цю різницю має компенсувати бюджет – так передбачає Постанова КМУ №803 від 11.11.16 р. Проте мер вважає, що це питання дискусійне.

 

 

Чи є тут привід для дискусії? І чи є сенс споживачам подавати позови до суду внаслідок невиконання міською радою вимог закону? Про це ми запитали в юриста.

 

Олена ДМИТРИЧЕНКО, адвокат:

 

Чи варто отримувачам субсидій судитися з мерією Кременчука через норми споживання води? – коментар юриста

 

-  З юридичної точки зору можу сказати, що сумніви міського голови не можна назвати зовсім безпідставними, адже норма постанови виписана недосконало і може давати певний привід для різночитань.

Разом із тим, проаналізувавши законодавство, обговоривши дане питання з колегами, я схильна вважати, що зміни поширюються і на вже затверджені норми споживання води. Звісно, зворотної сили ці зміни не мають, і ніхто не може зобов’язати відшкодовувати різницю з місцевого бюджету за період до набрання чинності  постановою КМУ від 11 листопада 2016 р. № 803. Але, якщо затверджені органами місцевого самоврядування норм споживання житлово-комунальних послуг, що перевищують соціальні нормативи, то з часу набрання чинності постановою передбачено: компенсація додаткових витрат громадянам, яким відповідно до законодавства призначено субсидію, у разі відсутності квартирних приладів обліку холодної та гарячої води здійснюється за рахунок місцевих бюджетів.

 

Що стосується питання, з якого саме бюджету має бути відшкодування, тут я не вбачаю приводу для жодних дискусій, адже чітко вказано, що йдеться саме про місцеві бюджети. 

 

Фактично, наведені зміни стимулюють міську владу переглядати тарифи в бік зменшення, з метою економії бюджетних коштів.

 

- Як порадите споживачам відстоювати свої права на компенсацію витрат? Чи варто йти до суду?

 

- Для захисту своїх прав краще спочатку все ж таки направити звернення до органу місцевого самоврядування, просити компенсувати різницю норм з бюджету та отримати офіційну відповідь, в якій мають бути викладені аргументи відмови (якщо така буде). А вже потім – до суду.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх