Як школи Кременчуцького району готуються до навчального року та скільки коштів пішло на їхні укриття

31.08.2023, 20:54 Переглядів: 2 901

 

«Кременчуцький ТелеграфЪ» 31 серпня відвідав 4 школи у  Козельщинській та  Новогалещинській громадах

31 серпня «Кременчуцький ТелеграфЪ» разом з іншими журналістами та очільником Кременчуцької районної військової адміністрації Олегом Лєдніком оглянув школи Кременчуччини і дізнався, наскільки вони готові до початку нового навчального року та яка ситуація з укриттями.

Вчителі селищних шкіл кажуть, що батьки налаштовані на те, щоб діти йшли у школу і навчалися офлайн. 1 вересня для школярів проведуть заняття-інструктаж, як поводити себе під час повітряної тривоги.

За словами Олега Лєдніка, адміністраціям шкіл давали строки до 15 вересня – до цієї дати укриття у закладах освіти мають бути готовими.

Солоницький ліцей Козельщинської селищної ради

Кількість учнів – 109, 22 вчителі, 8 працівників обслуговуючого персоналу.

Місткість укриття – 110 осіб. Крім того, в закладі є овочесховище, яке підготоване і може бути використане як найпростіше укриття для працівників на 25 людей.

Вартість робіт з облаштування – 150 тисяч грн.

Директор ліцею Іван Прудкий каже, що у новому навчальному році заняття проходитимуть в одну зміну. У попередній рік учні навчалися онлайн, а в травні ходили на групові консультації по 30 хвилин.

Укриття знаходиться у приміщенні колишнього бару поруч зі школою. Воно готове на 85%, але там ще дороблюють вентиляцію.

- На початку (великої – ред.) війни у 2022 році тут відкрили укриття для села. Ми почали ним займатися з травня, поставили замок, все сміття прибрали, побілили. Відділ освіти дав нам таку можливість закупити матеріали, щоб обладнати його, – каже пан Прудкий.
- Майже всі роботи проводилися господарським шляхом, тобто силами працівників школи, всі матеріали придбавали за кошти місцевого бюджету, – коментує начальник відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Олег Кабаченко.

Новогалещинський ліцей Новогалещинської селищної ради

Потужність школи – 624 школярі з розрахунку на дві зміни, зараз навчається 335 дітей, працює 60 осіб персоналу.

Місткість укриття – 200 осіб.

Вартість робіт з облаштування – 1,5 млн гривень.

У ліцеї наразі буде змішане навчання: частина класів ходитиме на офлайн-уроки в один день, ще частина – в інший. Коли діти не йтимуть до школи, вони навчатимуться дистанційно. Планується, що пізніше перейдуть на двозмінне офлайн-навчання. До речі, торік ліцей проводив уроки онлайн.

Директор закладу Віктор Кіріченко розповів, що у цьому році зробили капітальний ремонт цокольного приміщення, замінили електропроводку, поремонтували вентиляційну систему (тепер є навіть підігрів повітря). Гроші на укриття виділяли Біланівський ГЗК і місцева громада.

Вчителька початкових класів Новогалещинського ліцею Оксана Заворотна каже, що у цьому році набрали 21 першокласника (6 та 7 років). Ці діти потребують безпосереднього контакту з учителем (наприклад, для того, щоб навчитися правильно тримати ручку) та великої рухової активності, адже їхнє навчання проходить у грі. Тому учні перших класів відвідуватимуть школу виключно офлайн.

У класі, де навчатимуться першачки, є яскраві зелені парти та інтерактивна дошка – усе це придбали за кошти освітньої субвенції.

- Ми розуміємо, що нам потрібне стаціонарне укриття. Тому Новогалещинська ТГ, як і інші 13 громад Полтавської області, подали заявку на проєкт будівництва нових укриттів подвійного призначення*, де у нас буде співфінансування з обласним бюджетом 50/50, – зауважує Світлана Самсонова, голова Новогалещинської територіальної громади. – Там будуть кошти громади, Полтавської обласної ради. Також у нас є соціальні угоди з Біланівським ГЗК, тож буде і їхнє співфінансування.

На цей проєкт потрібно буде понад 10 млн гривень.

Світлана Самсонова розповідає, що у громаді один ліцей, куди підвозять на шкільних автобусах дітей з 17 населених пунктів, а також сусідньої громади – Верхня Жужманівка, Нижня Жужманівка, Солониця. Останній часом у громаді закрили дві школи, бо вони були малокомплектними.

- Це було боляче, але ми закрили Василівську та Зарудянську школи, де були класи, у яких взагалі не було дітей. Були такі класи, де було по одній, по дві дитини, – зазначає пані Самсонова.

Також вона повідомила, що до минулого року у громаді працювали два дитсадки – у Новій Галещині і Бондарях. Але у Бондарях дошкільний заклад довелося закрити, бо 6 дітей пішли у школу, а залишилося лише двоє вихованців. У дитсадку у Новій Галещині, який продовжує працювати, у цьому році планують навіть відкрити ясельні групи (у дошкільному закладі є укриття).

Лутовинівська гімназія Козельщинської селищної ради

Кількість учнів – 167, діти навчаються до 9 класу.

Місткість укриття – 50 осіб. Знаходиться у приміщенні колишньої кочегарні (раніше приміщення школи опалювали вугіллям).

Укриття готове на 95%. Тож з 1 вересня учні вчитимуться дистанційно до того моменту, коли роботи у сховищі будуть повністю завершені. А тоді їх чекає змішаний формат навчання: через день на офлайн-уроки ходитиме то початкова, то старша школи.

Вартість укриття – 300 тисяч грн.

На вигляд укриття у гімназії дуже маленьке, у журналістів виникли сумніви, як у нього поміститься 50 людей. Але директор Віталій Клипаченко запевнив, що представники ДСНС прийняли це укриття, отже вимогам воно відповідає.

Козельщинський ліцей Козельщинської селищної ради

Кількість учнів – 512, працівників – 82. Ліцей цьогоріч у перший клас набрав 45 дітей, яких розподілять на два класи.

Вартість облаштування укриття – 1,2 млн грн, але потрібно буде ще робити ряд закупівель, які не входять у цю суму.

Місткість укриття – 350 осіб.

Олександр Троцький, голова Козельщинської територіальної громади, розповів, що у ліцеї не було укриття взагалі, бо у підвальному приміщенні знаходилися комунікації.

- Є вхід у це приміщення, але це литі сходи. І його не можна було зробити відповідно до ДБН-ів. Через те ми в укритті збудували два окремі входи. Об'єкт ще не завершений, все робимо за рахунок коштів місцевого бюджету, – поінформував пан Троцький.

За його словами, у тому приміщенні, де зараз розміщується укриття, раніше був шкільний тир. Зараз у сховищі монтують вентиляцію та систему освітлення, фарбують стіни. Підряднику потрібен ще тиждень, щоб все завершити. Єдина проблема – коли був дощ, сховище затопило, бо тоді ще не було дверей. Тож мокра підлога має висохнути.

У підвальному приміщенні проходять комунікації, завдяки теплим трубам у ньому навіть взимку тримається температура +14 градусів. Якщо буде необхідність, з труб виведуть кілька радіаторів.

Ремонт укриття вже на завершальному етапі, тому з 1 вересня школа має запрацювати офлайн.

Олександр Троцький зазначає, що у Козельщинській громаді 10 шкіл – 6 ліцеїв і 4 гімназії, з укриттями 8 із них. У Лутовинівській гімназії воно є, але не розраховане на всю кількість учнів. Аналогічна ситуація і в селі Хорішки, де сховище у школі треба буде збільшувати і робити два входи.

У 5 з 6 дитсадків громади укриття є, але у деяких з них ремонти ще не завершилися. В одному садку немає ніякого сховища, проте вчора відбувся тендер, за результатами якого планують придбати блокове модульне укриття на 50 учнів вартістю 1 254 000 грн. Тож виходить так, що дорожче облаштувати укриття на 109 дітей у Хорішківській школі, ніж на 600 дітей у Козельщині. Крім того, потрібні кошти і на утеплення навчальних закладів, котрих не вистачає.

Про початок навчального року на Кременчуччині

Наприкінці поїздки начальник Кременчуцької РВА Олег Лєднік підбив підсумки та сказав, що з 12 територіальних громад району в роботу щодо облаштування укриттів активно включилися 11. Семенівська громада пішла іншим шляхом, там жодне укриття не розроблене.

- Вони пішли по принципу захисту двох стін, те, що використовували ми у самому початку і на що ДСНС давали дозвільні документи. Але зараз ДСНС такі укриття пропускати не буде, будуть мати місце тільки ті укриття, які відповідають будівельним нормам, – прокоментував пан Лєднік.

Він додав, що Кременчук планує освітній процес почати у режимі онлайн, але через два тижні діти підуть навчатися в очній формі у тих школах, де готові укриття. Щодо інших громад Кременчуцького району, у трьох з них діти навчатимуться очно, в інших 8 – у змішаній формі.


*Є найпростіші укриття, укриття подвійного призначення і протирадіаційні. Укриття подвійного призначення – це ті, які під час воєнного стану будуть використовуватися як сховища, але коли закінчиться війна, будуть використані на хазяйські потреби закладу.

Автор: Катерина Турубара Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх