IQOS, elf bar та сигарети з капсулами – все? Що треба знати кременчужанам про нові антитютюнові заборони

14.07.2023, 12:02 Переглядів: 3 964

 

Сигарети з ароматизаторами на поличках магазинів залишаться ще на рік, але їх виробництво для збуту в Україні вже зупинене

З 11 липня в Україні заборонена реклама електронних пристроїв для куріння (електронних цигарок, пристроїв для нагрівання тютюну), а також продаж ароматизованих сигарет та рідин до них. Останнє неабияк сколихнуло суспільство. Серед користувачів соцмереж виникли бурхливі дискусії щодо доречності заборони сигарет та рідин з ароматичними добавками. Курці не розуміють, що врешті-решт залишиться на прилавках, а що зникне. Деякі припускають, що відомі електронні, одноразові цигарки з ароматизаторами не підпадають під заборону, а отже і надалі будуть продаватись у вільному доступі.

Кременчуцький ТелеграфЪ вирішив розібратися у цьому питанні, а також дізнатися думки кременчужан щодо нових антитютюнових нововведень.

Що каже закон

Згідно з документом, з 11 липня в Україні заборонено:

  • Реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них.
  • Смако-ароматичні добавки заборонено додавати у будь-який компонент виробу: фільтр, папір, пакування, капсулу.
  • Окрім того, сигарети та тютюн для самокруток не може мати будь-яких технічних характеристик, що дозволяють змінювати їх запах, смак або інтенсивність диму.

Як розповіли у центрі громадського здоров’я МОЗ України, також законом заборонено торгівля та виробництво електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, які мають характерний запах/смак, отриманий у результаті введення добавки або комбінації добавок, зокрема фруктів, прянощів, трав, спирту, цукерок, ментолу або ванілі тощо.  

Заборонено також додавати в рідини вітаміни, кофеїн, таурин та низку інших добавок, які можуть створювати враження, що виріб має переваги для здоров’я, асоціюються з життєвою силою або мають властивості робити викиди кольоровими.

У законі зазначено, що виробляти такі товари в Україні можна лише на експорт. 

Ароматизовані сигарети продаватимуть ще рік

У магазинах тютюнові вироби з ароматизаторами продаватимуть ще рік після набуття законом чинності. Проте їх виробництво для реалізації в Україні вже офіційно заборонене. Про це Телеграфу розповіла в. о. начальника управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби Полтавщини Ірина Максимішина.

За її словами, під закон підпадають усі тютюнові вироби з ароматичними домішками, починаючи від стікерів для IQOS чи GLO, закінчуючи сигаретами з капсулами, тютюном для самокруток. Це ж саме стосується й одноразових електронних сигарет на кшталт elf bar або hqd. Проте ті тютюнові вироби, які не мають аромо-смакових добавок повнолітні громадяни й надалі зможуть купувати в магазинах, повідомила Ірина Максимішина.

Від повної заборони тютюну до байдужості: думки кременчужан

Під публікаціями на тему заборони ароматизованих цигарок у соцмережах люди розділились умовно на кілька таборів. Ті, хто підтримують законопроєкт, вважають, що нововведення лише позитивно вплине на здоров’я нації. Користувачі соцмереж, які проти заборони, зазначають, що в країні збільшиться кількість контрабанди й ті, хто залежний від паління, знайде варіанти, які обійти обмеження.

А що думають кременчужани з цього приводу? Як вони ставляться до заборони на ароматизовані сигарети і який вона матиме вплив на суспільство? Кременчуцький ТелеграфЪ розпитав містян про антитютюнові нововведення та їх особисте ставлення до цього.

Думка містян розділилась, але більшість підтримує заборону. Так, житель Кременчука Іван каже, що палить понад 40 років, але категорично проти тютюнових виборів — зі смаками чи без.

«Я взагалі за те, щоб табачні вироби заборонили по Україні. Усі, любого виду. Тоді мені стане легше кинути», — розповідає чоловік.

Уродженка з Харкова Лариса категорично проти паління.

«Це (заборона — ред.) не зіграє великої ролі для чогось, розумієте? Наразі це не головне питання, щоб його зараз розв’язувати», — каже харків’янка.

На думку жительки Кременчука Алли, навіть попри обмеження курці все одно зможуть, так би мовити, обійти систему і на них це ніяк не вплине.

«Мені все одно (на заборону — ред.), тому що я не курю. Люди винахідливі, якщо вони знайдуть якусь заміну», — каже пані Алла.

«Взагалі кажуть, що вони шкідливі ці цигарки, тому звісно не хотілось би, щоб наша молодь, а особливо жінки стали такими… Це й на покоління впливає, якщо це дійсно так. Тому не хотілось би, щоб таке відбулось», — розповідає жителька Кременчука Надія.


Вона каже, що на молодь, яка палить, ці заборони ніяк не вплинуть і наводить у приклад своїх онуків.

«У нас онуки, які палять glo, кажуть, що їм це не заважає. Я взагалі проти, щоб молодь палила. У нас просто покоління все слабшає і слабшає у здоров’ї. Якби не курили, то трохи міцнішими стали», — розповідає пані Надія.

Відповідальність і куди скаржитись

За словами в. о. начальника управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби Ірини Максимішини, у Полтавській області плануються перевірки щодо дотримання антитютюнового законодавства. 

За порушення вимог закону передбачається штраф у розмірі 20 000 грн. За повторне порушення заборони протягом року доведеться заплатити вже 50 000 грн.

Якщо громадяни виявлять тих, хто не дотримується закону, вони можуть зателефонувати за номером цілодобової «гарячої лінії» — 0933620536. У робочі дні з 9:00 до 16:00 — (0532) 606647. Громадянам необхідно буде вказати ТОВ або ФОП, який порушує закон. Про це можна дізнатися з чеку, який друкують у магазині, зазначила Ірина Максимішина.

Автор: Вероніка Білодід Джерело фото: uworld.news Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх