Робота під час повітряної тривоги: як повинні оплачувати вимушений простій  

4.08.2022, 14:29 Переглядів: 14 456 Коментарів: 1

До «Кременчуцького Телеграфа» надійшла скарга від кременчужанки: вона каже, що час вимушеного простою під час повітряної тривоги не оплачується, і вважає це незаконним. «ТелеграфЪ» розбирався у ситуації, а також з'ясував, що передбачає чинне законодавство щодо оплати роботи працівників під час повітряної тривоги

До редакції «Кременчуцького Телеграфа» звернулась кременчужанка та повідомила, що працівникам супермаркету Fozzy вираховують гроші з зарплати за час повітряних тривог.

«Працівники бояться скаржитись керівництву, бо бояться залишитись без роботи», - написала нам жінка.

 

Вона вважає, що це неправильно і незаконно та попросила по допомогу. 

Ми звернулись до компанії за офіційним коментарем та попросили повідомити, чи відповідає дійсності вказана скарга. Якщо так, то на підставі яких нормативних актів працівникам не оплачують вимушений простій. Також ми запитали, як врегульована трудовими договорами (наказами по підприємству тощо) оплата роботи на підприємстві під час повітряної тривоги.

Ось що нам відповіли у пресслужбі гіпермаркетів FOZZY C&C: 

«Ні, скарга не відповідає дійсності. На підприємстві не проводиться жодних коригувань окладів у зв’язку з закриттям гіпермаркету під час повітряної тривоги. Співробітникам нараховуються їх посадові оклади в повному обсязі.  Під час повітряної тривоги працівники гіпермаркету перебувають в бомбосховищі. Жодних скарг з цього питання від працівників до адміністрації гіпермаркету не надходило».


Вимушений простій під час тривог: що передбачає законодавство

Як розповіла «Кременчуцькому Телеграфу» заступник начальника відділу управління Держпраці в Полтавській області  Людмила Рогізна, згідно зі ст. 30 Закону України «Про оплату праці», роботодавцем забезпечується достовірний облік виконаної працівником роботи та облік витрат на оплату праці. А саме - заробітна плата працівнику нараховується на підставі годин, зазначених в табелі обліку робочого часу та  виплачується згідно з відпрацьованим часом, який обліковують у табелі. 

- У той же час підприємства могли передбачити зміни в колективному договорі або створити інший локальний документ, який би передбачав оплату робочого часу під час повітряної  тривоги, - сказала, Людмила Рогізна.

За даними професійного бухгалтерського видання чинне законодавство України не містить відповіді на це запитання. 

Так, Порядок обчислення середньої заробітної плати (затверджений постановою Кабміну від 08.02.1995 № 100) застосовують лише в обмежених випадках, серед яких «час перебування працівника в укритті на період повітряної тривоги» не фігурує. Тому доходять висновку, що такий період за середнім заробітком не оплачують.

У той же час роботодавцеві пропонують варіанти оплати, зважаючи на те що Україна перебуває в режимі воєнного стану, і роботодавцям надали своєрідний карт-бланш урізати чимало чинних до війни трудових гарантій (можливість залучати персонал до понаднормової роботи без оплати, встановити 6-денний робочий тиждень та 12-годинний робочий день, призупинити дію трудового договору тощо).

Тож, на думку фахівців, саме роботодавець має право обирати модель оплати перебування працівників в укритті чи не оплачувати його взагалі. 

Зарплати мобілізованим, тривалість робочого тижня та відпустки: нове у трудових відносинах

Автор: Олеся Данилова
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

738
1
4 серпня 2022 17:23

керівники крахобори, не такі вже великі простої під час  повітряної тревоги!  І так крихітні  копійки робітникам виплачують!  Жмоти базарні!


22 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх