Підступні добрі мультики. Незвичний погляд на звичайні речі

16.12.2005, 12:12 Переглядів: 5 809
Дослідивши телевізійний ефір ми виявили, що навіть добрі мультики негативно впливають на психіку дитини..
Том - агресивний герой доброго мультика чекає на Джері, котрий не поступається йому в жорстокості

Телеефір і відеопрокат заповнені бойовиками, фільмами жахів та трилерами. Психологи свідчать: „Жорстокість, культ сили, що пропагуються теле-, кіно- і відео продукцією, не лишають у їхніх душах місця доброті, жалості до слабких, беззахисних, що свідчить про порушення моральної свідомості опитуваних дітей та підлітків'. Учені встановили, що 'щоденний 3-годинний перегляд телепрограм сприяє нервовому і психічному розладу'.
Проблемою телебачення полягає в тому, що з екрана подаються агресивні й асоціальні приклади поведінки в більшій кількості ніж позитивні й альтруїстичні.
Дослідження впливу телефільмів на психіку дітей проводилося в одній із шкіл нашого міста. У ньому взяли участь 102 респондента, учні двох 5-х та двох 10-х класів. Виявилося, що переважна більшість учнів (91,2%) за спеціальною анкетою має високий коефіцієнт тривожності.
Анкетування свідчить, що перегляд телепередач займає більшу частину вільного часу як молодших школярів, так і старшокласників. Більша частина опитаних (87,2 %) дивляться телевізор від 2-х до 6-и годин на день.

„Як приємно познущатися з мишки!” . Безобидние издёвки спонукають глядача підсвідомо повторювати дії героїв

Майже 40% п’ятикласників називають улюбленими мультиками 'Том і Джеррі', „Ну, постривай”, „Пригоди Джекі Чана”, „Астерікс і Абелікс”. Всі вони містять жорстокі сцени: насильство, покалічення. Молодші школярі кажуть, що люблять ці фільми, бо вони смішні, пригодницькі. Їх приваблюють бійки, сварки, хитрість та обман. Діти вважають: 'Він смішний, тому що б’ється'. Деякі учні коментують сильні сторони улюбленого фільму так: 'Вовк б’є зайця', 'Вони постійно сваряться'.
Молодшим школярам дали завдання намалювати героя улюбленого мультфільму та написати поряд із малюнком, що саме він робить. В результаті майже всі малюнки  зображували досить милих, симпатичних, усміхнених істот. Але підписані малюнки набагато агресивніше: 'Я хочу намалювати Джекі Чана як він б’ється', 'Зараз він буде битися', 'Хочу, щоб він з’їв людожера'.
Десятикласники, як виявилось, також люблять фільми, де є агресивність, жорстокість та насильство ('Брат', 'Бригада', 'Дзвінок', 'Острів головорізів', 'Бійцівський клуб', 'Бумер', 'Гладіатор', 'Матриця', 'Константин', 'Бій з тінню' та подібні). Серед їхніх улюблених фільмів 27 таких, що відносяться до ІІ категорії. Старшокласники так коментують ці фільми: 'Бумер': 'про життя', 'Бригада': 'там показують про нас, пацанов', 'Брат-2': 'все, як у житті', 'Бійцівський клуб': 'основа для роздумів'. Якщо додати до 'реалістичних' фільмів і 'Король вечірок', то можемо зробити висновок – учні 10-х класів вчаться жити по фільмах, де 'ДОБРО ОБОВ’ЯЗКОВО ПЕРЕМОЖЕ ЗЛО, ПОСТАВИТЬ ЙОГО НА КОЛІНА І ПО-ЗВІРЯЧОМУ ВБ’Є'.
Вважаю, що потрібно сміливіше висловлюватись щодо негативних явищ, адже кожен має право на свою думку щодо телебачення, звертатися до виробників телепродукції з вимогами покращити її. Варто залучатися до кращих зразків світового мистецтва, адже справжня культура є процесом подолання зла творчістю.

Аліна ІВАШИНА, школа № 8

Коментарі

Врятувати кішечку
Дивлячись телевізор, свої улюблені програми, фільми ми не помічаємо, скільки насилля можна побачити на голубому екрані. Ті мультиплікаційні картинки, де в жартівливій формі подаються бійки головних героїв, можуть серйозно змінити уявлення дитини про добро і зло. Дивлячись якусь програму чи фільм можна спіймати себе на тому, що ми підтримуємо героя, який заради благородної мети вдається до насилля. І, здається, що лише cилою, а не розумом можна врятувати світ.

Лариса Живолуп, шкільний психолог:
„Дорослі повинні „фільтрувати” те, що дивиться дитина, самі переглядати мультики і фільми. Лише таким чином можна уберегти дитину від негативного злого.
Колись психологи зробили такий дослід: певній групі дітей запропонували переглянути мультфільми, де є насилля, бійки і сварки. Після цього діти пішли відпочивати в ігрову кімнату. Вони почали сваритись, битися, вивільнюючи свою енергію, там навіть кішечка була, яку вони ледь не задушили. Через деякий час цій же групі поставили мультики без агресії. Поведінка дітей була іншою. Дітлахи вели себе дуже спокійно, спілкувались, не кричали, як це було минулого разу. Ту ж саму кішечку вони вже гладили по голівці та пестили”.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх