“Не вірте ніяким обіцянкам політиків!” - сказала пані Тимошенко. І “ТелеграфЪ” з нею щиро погодився

2.02.2006, 20:02 Переглядів: 1 992
Під час виборчої кампанії політики надзвичайно багато обіцяють. Як зрозуміти, що з цих обіцянок вони реалізуватимуть, а що так і залишиться рекламною казкою? А просто. Варто лише слухати, що вони говорять. І порівнювати з тим, що вони вже зробили.
Фото: Дмитрий Бабец

Навіщо Тимошенко втричі підвищила оклади міністрів?
– Пані Тимошенко, у липні 2005 року ви як прем’єр ініціювали підвищення посадових окладів прем’єра та міністрів втричі. Оклад прем’єр-міністра склав 24 000 гривень. Паралельно з цим зросли оклади народних депутатів, яких закон дорівнює за статусом до міністрів. Ви мотивували свій хід тим, що збільшення міністерських окладів знизить рівень корупції. Наразі ви вважаєте, що ініційоване вами підвищення дійсно знизило рівень корупції? Чи лише збільшило навантаження на платників податків, які утримують весь цей штат урядовців?
- Ну, по-перше, підвищення стосувалося лише міністрів. Я маю визнати, я – як наївна людина – думала – якщо міністрам нормально заплатити, вони принесуть десятки мільярдів до бюджету, і збільшать наше національне багатство. Але я мушу визнати, що, на жаль, не окладами треба боротися з корупцією. Перш за все, треба привести до влади генетично чесних людей, які за жодних обставин не продаватимуть Україну. І тому я вважаю, що треба поміняти концепцію. Я вважаю, треба привести людей, які за найменшу зарплату готові будувати Україну. А якщо люди йдуть на міністерські посади заробляти, то це не з нашої політичної сили!

КОМЕНТАР: Посилання пані Тимошенко на власну наївність виглядає  непереконливим. Тим більше, що раніше вона вже працювала в уряді (199-2001, віце-прем’єр в уряді Ющенко), мала чималий досвід роботи з міністрами. Як нам здається, причинами такого значного підвищення посадових окладів міністрів та власного, прем’єрського окладу стала аж ніяк не наївність пані Тимошенко. Для того були інші причини, про які пані не знайшла можливим говорити.

Чому БЮТ проголосував за суперпенсії для депутатів?
- Пані Тимошенко, ваш блок задекларував у передвиборчій програмі відміну будь-яких пільг для народних депутатів. У той самий час фракція БЮТ практично в повному складі – 34 особи з 36-ти – проголосувала за законопроект № 7621 щодо обчислення пенсій народним депутатам – за новою схемою їхня пенсія становитиме 90% від зарплати. Такий закон суперечить Конституції (яка гарантує громадянам рівні права, у тому числі і щодо нарахування пенсій). Як ви можете пояснити розбіжності між деклараціями та тим, що БЮТ робить вже зараз?
- Я не можу зараз  пригадати цей законопроект. Я можу вам навести факт, який став реальністю в нашому житті. Кожен наш кандидат, без винятку, підписав спеціальну угоду, що він відмовляється від усіх пільг -  у тому числі  по зарплаті! Щодо голосування того  законопроекту (про суперпенсії для депутатів, ред.), так я не була в залі. Я підніму цей законопроект і подивлюся, як наша фракція голосувала. Я не можу повірити, що наша фракція віддала за це голоси!  Ми послідовно працюємо проти будь-яких пільг для депутатів та державних чиновників. Якщо таке відбулося, наша фракція ініціюватиме переголосування цього законопроекту! 

КОМЕНТАР: Заява пані Тимошенко про те, що вона – лідер БЮТ – не знала, як проголосувала  парламентська фракція  БЮТ, видається, м’яко кажучи, дивною. Або  маємо визнати, що лідер блоку не володіє інформацію щодо власного блоку, або ж  пані не була достатньо щирою з журналістами.  Повірити у необізнаність пані Тимошенко щодо голосування про пенсії, досить  складно. Адже  українська преса два місяці поспіль волала про депутатські суперпенсії. А міністр фінансів пан Пинзеник просто-таки захрип, доводячи, що депутати – призначивши собі такі величезні пенсії – порушують конституційні права громадян України. І лише лідер БЮТ нічого не знала.

Чому уряд Тимошенко не впорався з м’ясною кризою? Чи впорається надалі?
– У травні 2005 року очолюваний вами уряд не зміг подолати м’ясну кризу. Обіцяне дешеве м’ясо по 13 гривень так і не заповнило ринки. Які підстави у виборців сподіватися, що, отримавши владу вдруге, ви зможете уникнути або подолати м’ясні кризи?
– По-перше, всі кризи, які супроводжували роботу нашого уряду – м’ясна, цукрова, бензинова -  були  штучно створені другим, тіньовим урядом, який очолював Порошенко! Що стосується ціни на м’ясо, це проблема монополізації роздрібних ринків. Ми намагалися демонополізувати процес  завезення м’яса на ці ринки та формування його ціни. Для здійснення цієї програми потрібна була напружена робота губернаторів. Але губернатори тоді отримали зовсім інше доручення. Ми змогли лише на кілька тижнів розблокувати цю монополію. Потім надійшло доручення, щоб закрити всі ринки і не допустити на них сільгоспвиробників!
– То яким чином ваш уряд надалі долатиме м’ясні змови?
– Власне, треба прийти однією командою. Не так, як я прийшла одна, і всі міністри чужі, і губернатори не наші. Навіть впливати на них не могла. Якщо йде одна команда, то, безумовно, демонополізація ринків, чесне формування ціни – це справа уряду. І ми це зробимо! Зробимо! Коли не буде плану знищити прем’єр-міністра за півроку.

КОМЕНТАР: Можливо, ми песимісти, але обіцянка пані Тимошенко видається нам непевною. Найперше тому, що пані не зможе прийти до влади однією своєю командою. БЮТ має чимало серйозних суперників, які теж займуть призові місця в уряді. Однієї команди підконторольних  БЮТ міністрів та губернаторів не буде. Отже, знову знайдеться якийсь таємний ворог, на якого можна буде списати м’ясні та цукрові кризи.  Але чи поліпшить це життя виборців?

Хроніка візиту

27 січня пані Тимошенко разом зі своїм партійним супроводом побувала на святі 800-тисячного автомобіля на заводі КрАЗ.

Фото: Дмитрий Бабец

Губернатор Полтавщини пан Бульба щиро вітається з пані Тимошенко. В руках у нього пам’ятна адреса для кразівців. Він ще не знаю, що йому навіть не нададуть слова. І грамоту вручити не вдасться. Втім, як і меру Кременчука пану Глухову. Організатори перетворили свято 800-тисячного автомобіля на бенефіс  Юлії  Тимошенко. Хоча яке відношення вона має до випуску КрАЗів, ми так і не зрозуміли.

Фото: Дмитрий Бабец

Місцева  “свита”  пані Тимошенко: пан Матицин (зліва), пан Живаго (посередині). Виступаючи перед народом, пані Тимошенко виголосила: “Десять років ми намагаємось роз’єднати великий капітал і політику!”  Оба-на! Так ми не зрозуміли - що, капітали панів Матицина та Живаго вже не великі?

Фото: Дмитрий Бабец

По праву руку від пані Тимошенко Костянтин Живаго, по ліву – гендиректор КрАЗу пан Сазонов. Пан Матицин десь позаду. Перерізати стрічку на 800-тисячному автомобілі пані теж запросила Костянтина Живаго. Що ж, тепер ми знаємо прізвище головного фаворита.
І лідер БЮТ не збирається виступати проти свого регіонального фаворита. Кременчуцькі журналісти поцікавились, як пані Тимошенко ставиться до будівництва під Кременчуком металургійного комбінату (ініціатор будівництва – фінансова група Костянтина Живаго)? Пані відповіла дипломатично – всім нам потрібні робочі місця, маємо радіти їхній появі.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх