Тікаємо від тещі у власну квартиру! Як молодим сім’ям отримати житло

27.01.2006, 12:01 Переглядів: 1 932
Щоб молодим жити мирно і не сваритися з батьками, їм потрібна власна оселя. Дозволити собі купити квартиру може далеко не кожне молоде подружжя. Зараз існують дві програми, які пропонують молодим людям певні пільги в отриманні житла. Які саме дізнавався “ТелеграфЪ”.

Перший крок, який необхідно зробити, аби отримати житло за молодіжною програмою – звернутися до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Саме ця установа в нашому місті опікується житловими проблемами молодих сімей. На жаль, телефону Фонду в довідкових службах нашого міста немає. Його нам змогли підказати лише у міському квартирному управлінні.
“Зараз для молоді існують дві програми, які дозволяють взяти житло в кредит: державний кредит на житло та компенсаційний кредит, – пояснює нам начальник консультаційного центру Полтавського регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному будівництву Ніна Камєнєва. – На жаль, друга програма з грудня 2005 року тимчасово призупинена. Коли її відновлять, ми не знаємо. Повинна вийти постанова Кабміну.
Ті, родини,  які звертаються до нашого фонду, повинні відповідати трьом умовам: по-перше, кожному з подружжя має бути не більше, ніж 35 років, вони повинні обов’язково стояти на квартирній черзі, і, звісно ж, достаток родини має бути таким, щоб під нього можна було надати кредит”.

Державний кредит

За цією програмою, кредит на житло вам дає не банк, а держава. Кредит ви можете отримати на 30 років. Залежно від того, скільки у вашій родині дітей, держава робить “скидки”:
* якщо дітей немає, то ви сплачуєте 3% від суми кредиту,
* якщо у вас одна дитина – то кредит вам дають безвідсотково,
* якщо дві – то держава сплачує за вас 25% від вартості житла,
* якщо три дитини і більше – ви платите лише половину суми кредиту за житло.
Ніна Камєнєва каже, що якщо дитина народилась вже після оформлення кредиту, ви повинні надати свідоцтво про народжння дитини до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Вам зроблять перерахунок, і з цього моменту ви будете сплачувати кредит по-новому. До речі, спробувати взяти кредит через Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву можуть і молоді люди, які ще не одружились.

Рейтингова система

Аби отримати державний кредит, вам необхідно прийти до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. З собою бажано мати такі документи:
* довідку про перебування на квартирному обліку всіх членів сім’ї;
* довідку про склад сім’ї;
* копію свідоцтва про шлюб (або розірвання шлюбу);
* копію свідоцтва про народження дитини;
* паспортні дані;
* помісячні довідкові дані про доходи за останні 12 місяців;
* ідентифікаційний код.
У Фонді вам запропонують заповнити анкету. В анкеті приводиться перелік питань, за якими буде визначатися ваш рейтинг. «Рейтингова система була введена нещодавно, – каже Ніна Камєнєва. – Рейтинг кандидата розраховують додаючи бали за критеріями, що прописані у постанові. Згідно з цим рейтингом складається черга на житло. Зараз ми лише складаємо цей список Чим вищий рейтинг має родина, тим більші у неї шанси на отримання житла. Але ті, хто опинився у «хвості» черги, можуть не засмучуватися. Часто буває, що сім’ї відмовляються від запропонованих квартир, і їх пропонують тим, хто стоїть далі по черзі».
Рейтингова система враховує скільки років родина перебуває на квартирному обліку та на реєстрації в регіональному управлінні Фонду, чи відноситься до пільгових категорій, вік, вчений ступінь або спортивні досягнення поружжя.. Додаткові бали ви зможете заробити, якщо при заповненні анкети в графі «перший внесок за житло» напишете якомога більший відсоток. Наприклад, якщо мінімальний внесок складає 6%, а ви напишете, що можете одразу заплатити 60%, то це просуне вас у черзі. Незабаром в Україні має з’витися сайт, на якому будуть розміщені відомості про черги на житло у містах України. Тоді кожен зможе відстежити, як рухається його черга.

Підводні рифи

Програма має чимало підводних рифів.
– Ви не маєте права купити квартиру на вторинному ринку. Вас поселять або у новій будівлі, або у реконструйованій малосімейці.
– Згідно з законом, ви маєте право на 21 кв. метр на кожного члена родини плюс 20 кв. метрів на сім’ю. І не більше. Якщо квартира, яку вам запропонують, більша за площею, то за зайві квадратні метри доведеться сплачувати самостійно, і за цю площу держава виплачувати компенсацію не буде.
– На 1 січня цього року регіональна ціна квадратного метра житла складає 2652 грн, а ціна квадратного метра у квартирі, яку вам запропонують, може коштувати дорожче, наприклад 3000 грн. Різницю між дійсною ціною та регіональною ціною вам також доведеться сплачувати самостійно.
– Максимальний строк на кредит на 30 років розповсюджується не на всіх. Якщо одному з подружжя виповнилось більше 30 років, наприклад 31 рік, то тоді строк, на який Фонд надасть кредит, буде визначатися так: від 60 (пенсійний вік) віднімаємо 31 (вік старшого з подружжя). Тобто, кредит вам дадуть на 29 років.
– Далеко не всі молоді родини можуть отримати кредит. Якщо кожен з подружжя отримує по 500-600 гривень, то з кредитом родина «пролітає». Якщо, наприклад, подружжя не має дітей, а сукупний доход складає 2 тисячі гривень, від цієї суми ми віднімаємо 453х2 (453 – прожитковий мінімум, 2 – кількість членів родини) та 200 грн. (комунальні послуги). Виходить 1106. А кожного місяця за кредит ви маєте, наприклад, сплачувати 303 гривні. В такому випадку ви вважаєтеся платоспроможними. Якщо ви не дотягуєте до потрібних цифр, знайдіть собі поручителя, який своїм майном поручиться, що ви розрахуєтесь за кредит.

Які перспективи

Ніна Камєнєва каже, що для того, аби отримати квартиру за держкредитом, потрібно простояти у черзі десь 4-5 років. Зараз на черзі у Фонді стоїть 307 кандидатів на житло «Цього року у районі 304 кварталу буде здаватися багатоповерхівка. Там ми отримаємо квартир 20-30».
За даними Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, в 2005 році 49 сімей отримали кредит, і 6 – право власності на квартиру. Ніна каже, що раніше квадратні метри коштували дешевше, тому за рік можна було купити для молодих сімей 70-80 квартир. Зараз ця цифра стала меншою.

Компенсаційний кредит
Суть його полягає в тому, що кредит на житло ви отримуєте в банку, а держава компенсує частку відсотока від суми кредиту, який банк бере за свої послуги. Зазвичай банки дають кредити від 11 до 19 відсотків річних. Ніна Камєнєва каже, що якщо у вас немає дітей, то держава компенсує вам відсоток у розмірі облікової ставки НБУ. Зараз вона складає 9,5%. Якщо у вас двоє дітей, то вам компенсують 14,25% (1,5% х 9,5% ставки НБУ), а якщо троє та більше – 19% (2% х на 9,5% ставки НБУ), але не вище ставки банку. Відсоток облікової ставки НБУ може змінюватись, тож може змінюватись і відсоток, який береться погашати держава.

Порада:
Оскільки програми з кредитування житла довгострокові і за цей час може статися все, що завгодно, краще при складенні договору проконсультуйтесь у незалежного юриста. Так ви зможете уникнути прикрих непорозумінь у майбутньому.

Для довідок:
У Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву можна зателефонувати за номером: 79-60-34. Адреса фонду: вул. Красіна, 3, каб.25. Приймальні дні: середі і четвер з 8.30 до 17.00

P.S. Більш детально про банківські кредити читайте у одному з наступних номерів «Телеграфу».



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх