Дубниковий період

27.01.2006, 12:01 Переглядів: 1 786
Екзамен на морози місто не витримало. Жертвами холодів стали тисячі кременчужан. У понеділок через проблеми з газом у Кременчуці було введено надзвичайний стан..

Спецоперація – «Замерзлий Занасип»

Фото: Дмитрий Бабец

Минулої п’ятниці тисячі мешканців першого Занасипу опинились у надзвичайній ситуації. Через аварію вийшла з ладу система опалення у 14 багатоповерхівках. Деякі квартири залишались не підключеними до тепла ще навіть у вівторок, 24 лютого. З моменту аварії пройшло 5 днів. Нічні морози у ці дні сягали 25-28 градусів.

Причиною аварії, через яку без тепла в морозні дні і ночі залишились тисячі мешканців першого Занасипу стало короткочасне аварійне відключення електроенергії в котельні №176. Сталося це о 7.20 ранку п’ятниці, 20 січня. Неполадки спричинили зупинку насосів. Коли енергопостачання відновили, насоси запрацювали на максимальну потужність та виник гідравлічний удар. В результаті сталися пориви труб та секцій батарей у житлових будинках, школі та дитячому садку. Без теплопостачання залишилось 14 багатоповерхових житлових будинків (близько 4 тисяч мешканців), школа №16 та дитячий садок №60. Для усунення аварії було залучено сили промислових підприємств міста та комунальників, які працювали в авральному режимі.
За словами міського голови Миколи Глухова, влада проробила план відселення людей з квартир, в яких не було тепла. Однак увечері в п’ятницю тепло почали подавати. Станом на десяту вечора було підключено п’ять  п’ятиповерхівок та продовжувались роботи із заповнення водою систем опалення дев’ятиповерхових будинків. Однак знову виникла проблема – не вистачило води. Щоб заповнити 60-тонний резервуар задіяли автоцистерни. О третій годині ночі суботи, 21 січня, резервуар було заповнено та запущено систему теплопостачання. Після цього знову сталися аварійні пориви труб та секцій батарей. До ліквідації надзвичайної ситуації місто залучило 10 аварійних бригад ЖЕПів, 44 працівники та 11 одиниць техніки. В суботу вранці без тепла залишалось ще вісім дев’ятиповерхівок та один п’ятиповерховий будинок (1258 квартир, 3786 чоловік), дитячий садок та школа.

П’яту добу без тепла. Вікна та балконні двері утеплили ковдрами та подушками. Та це мало чим допомагає
Фото: Дмитрий Бабец

Тиск у водомережу комунальники почали давати у неділю ввечері, після того, як були проведені аварійні роботи. На ранок понеділка не запущеними залишилося 10 стояків та три квартині секції, - повідомив заступник начальника УЖКГ Олександр Любенко.
«Ця аварія показала на що ми здатні, на нашу злагодженність в роботі, на наші резерви та професіоналізм», – заявив на ранковій нараді у понеділок міський голова Микола Глухов. Там же мер лютував з приводу непрофесійних дій деяких своїх підлеглих, зокрема, керівників ЖЕДів «Центральний», «Автозаводський», «Крюківський» та погрожував звільненням. Більшість з тих, кого мер відчихвостив, отримали догани та будуть позбавлені премій.

Мера Миколу Глухову мешканці злощасного будинку №31 зустрічали хвилею обурення
Фото: Дмитрий Бабец

Вівторок, 16.00
Мешканці будинку №31, що на вулиці 50 років СРСР без тепла сидять з п’ятниці. Після аварії на котельні їх будинок намагалися підключити, але батареї не витримали. Завітавши у вівторок в оселю Юлії В. відразу відчувається висока вологість повітря. “Аби нагрітись ми на всіх чотирьох комфорках гріємо каструлі з водою. Так нам вдається хоч якось зігрітись”, – каже жінка і зі сльозами на очах дивиться на шпалери. Від вологості вони вже повідставали від стіни. Балконні двері пані Юля завісила ковдрою та підперла купою подушок. На вікні теж ковдра.
“Це проклятий дім! Майже в усіх інших будинках вже відремонтували опалення, а у нас ще ні. І коли це станеться поки що не відомо”, - обурюється Олена С. і розповідає, що обігріває оселю не лише газом а й численними калориферами: “Ми за ці дні накрутили вже більше 500 кіловат електроенергії”. “На другий день, як не стало тепла у мене захворіла однорічна дитина. У неї бронхіт. Зараз намагаюся допомогти сантехнікам. Власними силами змогли дати тепло до кухні. Загалом сусідів це лихо з’єднало”, – каже мешканець злощасного будинку пан Микола. Ще одна мешканка будинку Ірина розповідає, що в її оселі все залило водою. “Навіть частину меблів доведеться викинути. А потім обов’язково треба робити ремонт. Ось тільки де взяти на це кошти?”, – каже вона.
Спілкуючись у вівторок з постраждалими від аварії кременчужанами Микола Глухов пообіцяв відремонтувати їхні оселі за кошти міського бюджету, щоправда без «євроремонтів». Крім цього мешканцям зроблять перерахунок за недоотриману послугу з теплопостачання.

Газовий дефіцит

У понеділок в Кременчуці було введено надзвичайний стан

Таке рішення на спеціальному засіданні ухвалили члени міськвиконкому. Причина – через сильні морози споживання газу в країні різко зросло. Це призвело до того, що тиск газу у магістральному газопроводі в Кременчуці значно впав. При цьому підприємства ще й перевитрачають встановлені для них ліміти споживання газу. Тож постало питання: або місто залишиться без опалення, або підприємства мають обмежити споживання блакитного палива.
За словами директора ВАТ 'Кременчукгаз' Олександра Орленка, при ліміті газу 4 млн. кубометрів, місто щодоби витрачає 7 млн. кубометрів. Серед тих, хто перебирає ліміти, КремТЕЦ і КрАЗ. Мер міста Микола Глухов, щоб не залишити місто без тепла, порадив ТЕЦ перейти частково на мазут, а КрАЗу – скоротити споживання газу. 'Якщо газу буде не вистачати, то міські підприємства треба на пару днів зупинити. Населення не повинно страждати. Якщо ми розморозимо будинки ситуація може бути гіршою, ніж на першому Занасипі', – переконував мер.
Тож у понеділок,  виконком  міської ради вирішив вважати ситуацію по забезпеченню міста газом та теплом надзвичайною. Мер доручив директору ВАТ 'Кременчукгаз' Олександру Орленку прорахувати відсоток обмеження споживання природного газу по промислових підприємствах та довести до уваги всіх керівників підприємств виділені ліміти. Крім того керівників підприємств попередили – вони мають дотримуватись тих обсягів у споживанні газу, які для них розрахували. Якщо цього не станеться і ситуація загостриться, „Кременчукгаз” може примусово обмежити постачання блакитного палива на промислові підприємства міста, аж до повного припинення газопостачання.

Бережіть кінцівки

Від переохолодження за останні п’ять днів у Кременчуці померло двоє людей. Майже два десятки чоловік з обмороженнями звернулись за медичною допомогою. Як заявив завідувач обласного опікового відділення Захар Гольберт, на ранок вівторка у підпорядкованому йому відділенні знаходилось 18 чоловік з різними ступенями обмороження. “В основному це стосується кінцівок. Наразі ми обійшлися без ампутацій, – каже лікар і радить. – Якщо ви вже обморозилися, не розтирайте обморожену частину тіла снігом чи шерстяною тканиною. Спочатку обморожену ногу слід опустити в миску з водою, температура якої не більша 20 градусів. Потім температуру поступово підвищувати до 36-40 градусів. І обов’язково слід звернутися до лікаря”.
Холод несе серйозну небезпеку, кажуть лікарі. Низька температура може викликати спазми судин, сповільнює кровотік, а це може закінчитися летальним результатом. Лікарі рекомендують без необхідності не виходити на вулицю і пам'ятати, що алкоголь аж ніяк не рятує від морозу, а навпаки погіршує опір організму.

Холодний січень 2006-го

Абсолютний температурний мінімум цього року не досягнуто, а сильні морози вже відступають

У середньому по області 19-20 січня випало 10-12 міліметрів снігу. “Однак на півдні Полтавщини, а саме, нижче від Кобеляк і до Кременчука, випало до 25 мм опадів, а на півночі – 16-17 мм”, – каже начальник відділу гідрометзабезпечення Полтавського центру з гідрометеорології Любов Бідюк. За її словами, погода, яка лютувала 19-20 січня, характеризується, як складні метеоумови: пориви вітру сягали до 20 метрів за секунду, ішов густий сніг. Температура повітря знизилася до 23-27 градусів морозу вночі та до –20 – вдень. “Однак абсолютного температурного мінімуму цього року не досягнуто. За 60 років роботи обласного гідрометеоцентру найнижча температура у цей період була – мінус 30,9 градуса. Така ж зима, як зараз, була в 1950, 1963, 1973 та 1987 роках”, – каже пані Любов.
Але сильні морози вже відступають. Найближчими днями очікується потепління. Опадів і сильного вітру не передбачається. “За нашими прогнозами, в ніч на середу буде остання така холодна ніч. Потім повітря почне прогріватися. Вдень до мінус 10-15, вночі до 12-17 градусів морозу”, – кажуть синоптики.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх