У Пенсійному фонді України відповіли на запитання переселенців

7.09.2023, 10:01 Переглядів: 5 640

 

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) мають чимало запитань щодо пенсійного забезпечення: призначення пенсії, перерахунок, отримання різноманітних довідок, ідентифікація особи тощо. Під час прямої лінії на деякі запитання переселенців відповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області Олена Зорка

— Я ВПО і працюю вчителем. Маю 43 роки неперервного стажу. Оформила пенсію за віком у травні цього року, але мені не нарахували одноразову грошову допомогу в розмірі 10 пенсій у зв’язку з тим, що немає можливості надати всі документи. Я не можу їх отримати з окупованої території. Вимагають надати довідку про грошові нарахування до 2000 року по кожному періоду праці. Як мені бути в цій ситуації й чи є можливість вирішити це питання?

— Для того, щоб отримати грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій, мають бути виконані декілька умов, зокрема:

  • наявність 30 років страхового стажу на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років. Факт роботи (з виключенням періодів перебування у відпустках по догляду за дитиною, додаткових відпустках без збереження заробітної плати тощо) має бути підтверджений документально;
  • робота має тривати в закладах та установах державної або комунальної форми власності;
  • на день досягнення пенсійного віку перебувати на посаді, що дає право на виплату грошової допомоги;
  • у разі дотримання зазначених вище умов та після надходження інформації про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, станом на дату прийняття рішення про призначення пенсії, вам мають нарахувати вказану допомогу.

Довідка про заробітну плату за період до 01.07 2000 року потрібна для вирішення питання можливості збільшення призначеного розміру пенсії, однак ця довідка не впливає на визначення права щодо нарахування грошової допомоги.

— Я зараз проживаю в Черкасах, але був прописаний у Криму до 2014 року. Після анексії півострова отримував там пенсію. Тепер звернувся до ПФ у Черкасах із заявою про переведення мені пенсії. Мені пояснили, що потрібен оригінал пенсійної справи, яка знаходиться в Криму. Без неї пенсію тут мені призначити і виплачувати не можуть. Порадили звернутися до суду, щоб встановили розмір пенсії. Я так і зробив. Суди, в тому числі й апеляцію, я виграв. Але у Пенсійному фонді відмовляються виконувати рішення суду та вимагають оригінали документів.

— При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці пенсійна справа одержувача пенсії пересилається за його новим місцем проживання.
Із 2014-го до 2022 року у вас була можливість звернутися до органів Пенсійного фонду із заявою про запит пенсійної справи за новим місцем проживання, однак ви нею не скористалися. На сьогодні витребувати пенсійну справу з Криму не вважається за можливе, відповідно, відсутні підстави для проведення виплати пенсії.

Щодо виконання судових рішень хочу поінформувати, що рішення суду, які набули законної сили, виконуються органами Пенсійного фонду в межах покладених зобов’язань. Оскільки ви не повідомили, що саме зобов'язано судовим рішенням вчинити органу Пенсійного фонду, надати відповідь по суті неможливо.

— Я переселенка з Донецької області, з тимчасово окупованої території міста Єнакієве. Пенсія за віком призначена з червня 2020 року. Пенсію мені нарахували, але перший раз я її отримаю в серпні. Хочу дізнатися, де я можу отримати накопичені за три роки виплати? Мені сказали, є якась черга, а де вона — я не зрозуміла.

— Механізм виплати пенсій, які не виплачені за період до місяця відновлення їх виплати, ВПО визначено Порядком, затвердженим Постановою № 1165 Кабінету Міністрів України від 10.11.2021. Облік сум пенсійних виплат, які підлягають виплаті, відповідно до вимог Порядку № 1165, ведеться територіальними органами Пенсійного фонду України, в яких особи перебувають на обліку.

Визначені в Порядку № 1165 пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, що набули законної сили, проводяться отримувачам, яких внесено до Переліку станом на 1 січня відповідного року.

Сума нарахованої вам пенсії з дати її призначення до серпня 2023 року підлягає виплаті коштом державного бюджету за окремою бюджетною програмою, передбаченою в бюджеті Пенсійного фонду України на 2024 рік.

— Я хотіла б перейти на пенсію чоловіка. Він помер у 2013 році. Територія, де ми жили, окупована. У Пенсійному фонді робили запит на Слов’янськ і сказали, що не знають, де паперова пенсійна справа мого чоловіка. Він отримував пенсію з 1997 року, був шахтарем.

— Для переведення вас на пенсію у разі втрати годувальника потрібно звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Пенсійного фонду України, надавши відповідну заяву. До заяви додаються документи: що посвідчують особу (паспорт); що засвідчують реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків; свідоцтво про смерть годувальника та документи, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником.

Оскільки ваш чоловік був одержувачем пенсії, перевести вас на пенсію у разі втрати годувальника можливо буде за матеріалами його електронної пенсійної справи.

— Працюю викладачем у вузі. Наскільки мені відомо, для педагогічних працівників є допомога в розмірі 10 пенсій. Чи існує ще вона?

— Так, виплата грошової допомоги в розмірі 10 місячних пенсій існує. Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на її виплату мають особи, які працювали на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Перелік закладів і установ освіти, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений Постановою № 909 Кабінету міністрів України від 04.11.1993. Вказаним переліком передбачені, зокрема, вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, професійно-технічні навчальні заклади. Вищі навчальні заклади IV рівня акредитації зазначеним переліком не передбачені, відповідно підстав для виплати грошової допомоги у розмірі 10 пенсій немає.

— Коли можна отримати пенсійне посвідчення, а не папірець? 17 лютого призначена ІІІ група інвалідності пожиттєво.

— Для виготовлення пенсійного посвідчення вам необхідно звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Пенсійного фонду України, надавши паспорт, документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків, та фотокартку. На підставі наданих документів буде сформована анкета – заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення з подальшим його виготовленням.

— Мене звати Світлана, я інвалід ІІ групи. Я з Херсона, зараз як внутрішньо переміщена особа мешкаю в Одесі. В мене закінчується термін дії довідки про інвалідність. МОЗ продовжило її дію на період воєнного стану. Чи правильно я розумію, що не потрібно йти на перекомісію зараз?

— Згідно з нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію за інвалідністю і в яких термін припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану, у разі неможливості проходження повторного огляду, виплата пенсії продовжується до припинення воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення.

Термін дії воєнного стану в Україні – по 16.11.2023, відповідно, виплати пенсій за інвалідністю без довідок МСЕК будуть продовжуватись по 16.05.2024.

— В інтернеті було написано, що з 1 вересня пенсіонери, які перебувають за кордоном, повинні пройти ідентифікацію. Чи можна її пройти зараз? Я зараз у Києві й можу її пройти.

— Зобов'язання обов'язкової фізичної ідентифікації пенсіонерів через тимчасове перебування за кордоном чинним законодавством не передбачено.

Водночас, згідно з Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженим Постановою № 1596 Кабінету міністрів України від 30.08.1999 (далі – Порядок № 1596), якщо суми пенсії не були отримані особисто одержувачем і банком протягом року не проводилася фізична ідентифікація особи, уповноважений банк повідомляє про це відповідний орган Пенсійного фонду України.

Якщо ідентифікація та верифікація особи не відбулася протягом року, орган Пенсійного фонду України припиняє перерахування пенсії на поточний рахунок банку.

Таким чином необхідність проведення ідентифікації одержувача пенсії органами Пенсійного фонду України може виникати, зокрема, у разі отримання від уповноваженого банку відповідного повідомлення.

Якщо ви зараз перебуваєте в Києві, а надалі плануєте виїхати за кордон, то для з’ясування питання подальшої виплати пенсії можете звернутися до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісний центр) органу Пенсійного фонду України.

— Я ліквідатор аварії на ЧАЕС І-ї категорії, маю ІІІ групу інвалідності. Хотіла, щоб мою пенсію перерахували за законом, який був прийнятий і підписаний президентом. Ті, хто звертався до Пенсійного фонду в Херсоні, — усім перерахували. І в них пенсії сягають від 13 тисяч гривень і вище. Але я не можу туди поїхати через постійні обстріли. Мали зробити перерахунок у грудні 2022 року, потім — у січні там теж були якісь надбавки. У березні добавили трохи — і все. Всім перерахували в травні, повиплачували по 37 тисяч за попередні місяці та пенсію підняли.

— Відповідно до норм чинного пенсійного законодавства, з 01.01 2022 року, з 01.12 2022 року та з 01.03 2023 року особам з інвалідністю з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС були проведені перерахунки пенсій.

Для вирішення питання вашого пенсійного забезпечення, в тому числі щодо складових пенсійної виплати радимо звернутися до органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку. Таке звернення може бути письмовим (шляхом направлення відповідного листа до Головного управління Пенсійного фонду України у Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. 28-ї Армії, 6) або засобами електронного зв’язку в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України: htpp://portal.pfu.gov.ua).
Однак слушно зауважити, що згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» максимальний розмір пенсії, з урахуванням надбавок, не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 2093 гривні, відповідно, максимальний розмір пенсії — 20930 гривень.

— Поясніть, будь ласка, чи застосовуватиметься для ідентифікації відеоконференцзв’язок. Як це відбуватиметься? Хто буде викликати і за яких умов, про що буде розмова? У Постанові сказано, що можна пройти ідентифікацію в особистому кабінеті на порталі електронних послуг ПФУ з допомогою «Дія. Підпис». Виходить, я сама можу пройти цю ідентифікацію?

— Органи Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи за допомогою відеоконференцзв'язку із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг. Під час сеансу такого відеоконференцзв'язку надаються документи, що посвідчують особу.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

  • авторизація в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
  • посвідчення відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою.

— Пенсійний фонд України не виконує рішення суду: заборгував мені пенсію за два роки й не виплачує. Будь ласка, скажіть, коли виконаєте рішення суду і я отримаю свою пенсію?

— Виплата сум нарахованих пенсій внутрішньо переміщеним особам за минулий період, в тому числі нарахованих на виконання рішень суду, здійснюється на умовах окремого порядку, затвердженого Постановою № 1165 Кабінету міністрів України від 10.11 2021 року. Облік сум пенсійних виплат, які підлягають виплаті відповідно до вимог Порядку № 1165, здійснюється територіальними органами Пенсійного фонду України, в яких особи перебувають на обліку.

Визначені в Порядку №1165 пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, що набули законної сили, проводяться отримувачам, яких включено до Переліку станом на 1 січня відповідного року.

Для вирішення питання, коли саме ви отримаєте суму нарахованих коштів, радимо звернутися до відділу обслуговування громадян (сервісний центр) органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії.

— Я внутрішньо переміщена особа з міста Херсон, зараз проживаю у Вінницькій області. Якщо у травні в мене було тимчасове припинення трудових відносин – з роботи мене не звільнили, але й нічого не платили. Чи зараховується мені страховий стаж за цей період?

— Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж — період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (який стягується з мінімальної заробітної плати). Відсутність інформації в системі персоніфікованого обліку щодо сум нарахованої вам заробітної плати і, відповідно, сплачених страхових внесків не дає підстав для врахування цього періоду до страхового стажу.

Автор: Мирослава УКРАЇНСЬКА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх