У Кременчуцькій гімназії №19 хочуть розформувати 6-й клас

11.08.2023, 10:38 Переглядів: 2 745

 

У гімназії кажуть – оптимізують процес, у департаменті освіти традиційно відповідальність перекладають на заклади освіти

До редакції «Кременчуцького Телеграфа» звернулися батьки учнів Кременчуцької гімназії №19 та поскаржилися, що у їхній школі хочуть розформувати один шостий клас, а дітей об'єднати у три класи (зараз їх на паралелі 4).

За словами батьків, спочатку планували розформувати 6-В, а потім – 6-Б. Про такі наміри вони довідалися буквально кілька днів тому. Але у минулому навчальному році у школі вже закрили один 7 клас.

- Ми не хочемо, щоб наших дітей розформовували по інших класах, тому що вже сформований колектив, самі діти не хочуть. Це травмуватиме їхню психіку, і так вистачає стресів, – кажуть батьки та вважають, що збільшення кількості учнів у класах негативно вплине на якість освіти.

Вони готові боротися – звертатися до міського та обласного департаментів освіти, до мерії. З їхньої ініціативи на сторінці гімназії у фейсбуці розмістили оголошення про набір учнів до 6 класу. Батьки сподіваються: якщо набереться достатня кількість, не доведеться закривати клас.

«Кременчуцький ТелеграфЪ» звернувся до адміністрації за роз'ясненням. Директорка навчального закладу Тетяна Лобан прокоментувала:

- Виходячи із сучасних реалій, якщо у закладі не виконується норма наповнюваності, він повинен оптимізувати процес. Тобто шляхом розформування класів заклад повинен вийти на норму наповнюваності для того, щоб зекономити бюджетні кошти. Вимога про економію бюджетних коштів надходить постійно.

Вона додала, що існує формула наповнюваності школи: загальну кількість дітей треба поділити на кількість класів, це за нормами має дорівнювати 30.

У гімназії №19: 809 дітей поділити на 28 класів = 28,9 (дані станом на 24 липня цього року).

Станом на 10 серпня у 6-А навчається 26 учнів (9 серпня було 27, але батьки забрали документи), 6-Б – 27, 6-В – 27 (але батьки однієї дитини планують забрати документи через переїзд), 6-Г – 28. Тетяна Лобан розповіла, що паралель шестикласників – це єдина паралель, де навчається 4 класи. Усіх інших у школі по 3.

У квітні 2022 року гімназія отримала фінансування на 1,5 млн гривень менше, ніж потрібно, у 2023 – на 3,7 млн гривень менше. Директорка зазначила, що до кінця 2023 року вистачає коштів, щоб утримувати 4 шості класи, але заклад попередили, що у 2024 році фінансування скоротять ще (на яку саме суму, наразі невідомо).

Вона не заперечувала, що якщо закриється один 6 клас, то і вчителі отримуватимуть менше грошей:

- Але якщо ми не виходимо на формулу, може скластися така ситуація, коли вчителі цього класу залишаться взагалі без заробітної плати. Є ризики, що ми не зможемо виплачувати заробітну плату вчителям, які будуть працювати у 4-х шостих класах по цьому показнику. Якщо розформовується один із 6 класів, ми виходимо на показник 29,9, тобто майже 30.

За її словами, розформування може бути тимчасовим. Конкретне рішення наразі не ухвалене, наказу чи інших розпорядчих документів щодо даного питання немає. Остаточно буде вирішено після 20 серпня, коли гімназія подасть до департаменту освіти дані про мережу класів.

Після цього ми поговорили з Валерієм Лободою, заступником директора департаменту освіти - начальником управління професійно-технічної, загальної середньої та позашкільної освіти, до якого зверталися і батьки гімназії №19.

- Це директор вирішує, які класи відкривати, які закривати і чому, – відповів він. – Це пов'язано з фінансами, школи у нас самостійні фінансові одиниці. Є мережа класів, є кількість дітей у класі. Якщо вона не співпадає з вимогами держави, то директор тоді або збільшує кількість дітей або зменшує кількість класів. Те ж саме з фінансами пов'язане, зараз війна, фінансування зменшується, бо частина (коштів – ред.) йде на військових, – каже Валерій Лобода.

За наше запитання, чи планується в інших школах закривати класи, і якщо так, то в яких, він відповів, що інформацію про мережу класів департамент збирає наприкінці серпня, і рішення про закриття класів – за директорами.

- І у мене, як вчителя, є бажання, щоб було 25 дітей у класі – це дуже гарно. Але держава по-іншому вирішує. Зараз усі гроші, які раніше йшли на позашкілля – на війну. Закриваються гуртки. Є проблеми нагальні, а є ті, які можна вирішувати після війни, – прокоментував Валерій Лобода.

Зверніть увагу, що у ст. 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» прописано, що кількість учнів у класі може бути не менше 5 дітей, а також не більш як 24 – для початкової школи та 30 – для тих, хто здобуває базову чи профільну середню освіту. Але на час дії воєнного стану дія цього положення зупиняється.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх