Хвороба брудних рук: як запобігти гострим кишковим інфекціям

20.02.2023, 14:04 Переглядів: 1 439

 

Шляхи передачі, симптоми, та що робити, якщо вже інфікувалися

Кишкові інфекції мають дуже високу здатність до передачі, а імунітет, що виробляє організм після одужання, є вкрай нетривким. Збільшенню ризиків виникнення таких хвороб сприяють обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни, перебування в місцях скупчення людей, висока температура довкілля, зниження терміну придатності продуктів тощо. Відтак збудники кишкових інфекцій (ентеро- і ротавіруси, сальмонела, кишкова паличка тощо) значно швидше й простіше передаються від людини до людини.

Про шляхи передачі кишкових інфекцій, симптоми хвороби, а також поради тим, хто вже інфікувався, розповіли у Кременчуцькому районному відокремленому підрозділі Державної установи «Полтавський обласний центр контролю та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров’я України».

Як передаються гострі кишкові інфекції

Є три способи передачі збудників таких інфекцій:

  • контактно-побутовий — через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо;
  • водний — через інфіковану воду;
  • харчовий — через продукти й страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами.

Якими є симптоми кишкових інфекцій

Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках — тижнів.

Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:

  • підвищення температури;
  • діарея, яка не минає кілька днів;
  • блювання, що не приносить полегшення;
  • болі в животі;
  • загальна слабкість;
  • головний біль;
  • симптоми ГРВІ.

Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного виліковування.

Що робити, якщо ви підозрюєте у себе кишкову інфекцію

Допомагаючи собі полегшити неприємні симптоми, ви маєте передусім запобігати зневодненню та втраті організмом солей.

Відтак, хворим дуже важливо:

  • слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато рідини (води) або спеціальних розчинів для регідратації (вони допоможуть організму відновити те, що він швидко втрачає через блювання та діарею);
  • приймати ентеросорбенти (препарати, що зв’язують і виводять з організму токсини);
  • застосовувати жарознижувальні препарати при піднятті температури;
  • дотримуватися щадної дієти (без смажених, гострих продуктів) і більше відпочивати.
— За появи симптомів захворювання таких симптомів захворювання, як підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо, своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку, — наголосив Андрій Поляков, завідувач Кременчуцького РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ».

Як запобігти інфікуванню

Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки.

Крім того, необхідно дотримуватися таких правил:

  • Використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості.
  • Добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження - яйця та м’ясо).
  • Ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими.
  • Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Дотримуйтеся термінів придатності та правил зберігання продуктів.
  • Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці.
  • Зберігайте готову їжу без холоду не більше двох годин.
  • Мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки.
  • Уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді).
  • Регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки.
  • Уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
  • Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Раніше ми писали, що минулого тижня на Полтавщині зареєстрували 29 випадків гострих кишкових інфекцій, 10 з яких у Кременчуцькому районі.

Автор: Володимир Дмитренко Джерело фото: medicover.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх