Кременчуцький нардеп пропонує збільшити пороги публічних закупівель товарів до 500 тис грн

16.08.2022, 13:28 Переглядів: 1 650

 

Олексій Мовчан вніс до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та здійснення закупівель»

Народний депутат Олексій Мовчан вчора, 15 серпня, вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт №7624-1 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та здійснення закупівель».

Серед головних змін, що у ньому пропонуються, спрощення розпорядникам бюджетних коштів порядку їх використання через збільшення порогу публічних електронних закупівель товарів і послуг у 2,5 рази. У пояснювальній записці до законопроєкту він пояснює необхідність цих змін «вимогами воєнного часу» та кратним зростанням кількості закупівель державними органами.

Ще одною підставою для збільшення порогової вартості закупівель Олексій Мовчан бачить у «зловживанні замовниками в частині встановлення дискримінаційних вимог, які створюють бар’єри для участі бізнеса у тендерах, що призводить до зниження рівня конкуренції і як наслідок вищих цін».

Метою розробленого законопроєкту Олексій Мовчан називає «удосконалення системи публічних закупівель направлене на максимальне спрощення, пришвидшення на гнучкість процесу закупівель, особливо в умовах воєнного стану, а також розширення доступу до ринку публічних закупівель для бізнесу».

Серед головних змін, що пропонує Олексій Мовчан у своєму законопроєкті:

  • підвищення вартісних порогів при закупівлі товарів та послуг органами державної влади, місцевого самоврядування та іншими розпорядниками бюджетних коштів у 2,5 рази – з 200 до 500 тисяч грн, а робіт – з 1,5 до 2,5 млн грн. Для окремих суб’єктів господарювання, визначених п.4 частини першої ст. 2 Закону, підвищення вартісних порогів передбачається у 1,5 рази: при закупівлі товарів і послуг – з 1 до 1,5 млн грн, а робіт – з 5 до 7,5 млн грн;
  • підвищення вартісного порогу для застосування спрощених процедур закупівель до 100 - 500 тис. грн для товарів та послуг, та до 2,5 млн грн для робіт, та укладання прямого договору в разі, якщо відмінено спрощену закупівлю через відсутність достатньої кількості пропозицій, визначеної Законом;
  • можливість використання електронного каталогу для закупівлі послуг, як альтернативи спрощеним закупівлям та відкритим торгам, у разі, якщо вартість товарів та послуг не перевищує 133 тисяч євро.

У пояснювальній записці до законопроєкту також дається відповідь на питання щодо запобігання корупції через запропоновані зміни до закону. На думку Олексія Мовчана, у законопроєкті «відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень». Він також зазначає, що громадська антикорупційна експертиза законопроєкту не проводилася.

Олексій Мовчан прогнозує, що прийняття його законопроєкту «забезпечить удосконалення вже існуючих правил та дозволить скоротити кількість складних і довготривалих закупівель для замовника, а для бізнесу спростити доступ до ринку публічних закупівель».

Тобто, якщо про цей законопроєкт говорити зрозумілою мовою, то запропоновані нардепом зміни до закону мають спростити життя чиновникам, які розпоряджаються бюджетними коштами, та полегшити доступ до цих грошей приватному бізнесу.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх